Рубрики
Начало » Блог » Награждаването от математическото състезание „Иван Салабашев“ (2012) – СНИМКИ, РЕПОРТАЖ

Награждаването от математическото състезание „Иван Салабашев“ (2012) – СНИМКИ, РЕПОРТАЖ

niki salaba6ev 001
Вчера се проведе награждаването на победителите от математическото състезание „Иван Салабашев“. Аз присъствах, защото сред наградените беше и синът ми – Николай Благоев (6 клас, ЧОУ „Света София“).

И преди да ви разкажа и покажа емоциите от награждаването, ще напиша интересни факти за математическото състезание „Иван Салабашев“, които изчитам от гърба на грамотата на моя син.

За първи път се провежда през 1992 година. Основател на турнира е Евтим Кънчев – изтъкнат деятел на Съюза на математиците в България и дългогодишен председател на секцията на СМБ в Стара Загора.

Турнирът се провежда в 8 възрастови групи. През 2012 година са участвали около 8000 души от 30 населени места.

Награждаването от „Салабашев“ беше с интересно избрана дата и час. Имаше нещо математическо или поне запомнящо се откъм цифри – 13-ти януари 2013 г. от 13 часа. За фаталистите може да е било притеснително, но пък за победителите си беше приятно изживяване.

С две обърквания на точната пресечка успях да намеря улицата (проблемът беше в шофьорката, а не в сложния адрес) и половин час преди състезанието вече бяхме пред Института по математика и информатика. Дори и направих първата си снимка.

 

niki salaba6ev 2 navun

Точно стигнахме до блок 8 на БАН и ни изненадаха приятно. Награждаването щеше да бъде в залата в съседно блокче, защото победителите са доста и там е било по-подходящо.

Поздравления на организаторите!

За пореден път се вслушаха в съветите на родителите, които обясниха, че миналата година е било много неудобно и тясно във фоайето на сградата на Института по математика и информатика.

Благодаря им за преразглеждането на решението си относно награждаването на 6-класниците – изключително силен випуск, който се беше представил блестящо. 70 деца от цялата страна заеха 1, 2 и 3 място от 1000 явили се ученици от 6 клас.

Дружно с другите родители и ученици се отправихме към залата.

niki salaba6ev 3 navun

Това, което веднага ни привлече погледа, бяха многото медали. Направо ти се стопля сърцето от вълнение. Виждаш как децата се вълнуват, тръпнат да започне всичко и да чуят името си.

 

niki salaba6ev 01

И така – вече сме в залата за награждаване.

Минутки преди началото.

 

niki salaba6ev 4

На последния ред можете да видите Ники, а зад него е преподавателката по „Състезателна математика“ в ЧОУ „Света София“ – Златина Митева (с черно палто и кок). Децата от училището ни страшно се зарадваха като я видяха. Супер подкрепа!

 

niki salaba6ev 5

Началото.

Емил Колев, председател на журито на математическото състезание „Иван Салабашев“, откри тържественото награждаване и благодари на всички участници. Благодари и за големия интерес и обратната връзка, която получават в Института.

niki salaba6ev 6

Поздрав и от г-жа Матакиева от Министерството на образованието.

 

niki salaba6ev 7

Най-важният момент – награждаването на победителите.

 

niki salaba6ev 8

Снимала съм основно деца, които разпознах сред победителите от 4, 5 и 6 клас – моля за извинение към другите участници.

niki salaba6ev 9 niki salaba6ev 10 niki salaba6ev 11 niki salaba6ev 12 niki salaba6ev 13

Със сребърен медал е и Цвета Радославова от ЧОУ „Света София“, златна медалистка от 2011 година.

 

niki salaba6ev 14

А аз имах удоволствието да си говоря с малкото братче на Цвета – Стефчо. Той беше изключително горд с кака си. Разказваше ми колко медали има Цвета като броеше с пръстчета. Когато Цвета излезе за награждаването, Стефчо не се сдържа и тихичко прошепна „Какооо, какооо!“ и й махаше с ръчичка. Убедена съм, че след няколко години и ще разказвам и за неговите успехи в математиката.

 

niki salaba6ev 15

И пак да се извиня, че нямах възможност да снимам всички дечица, а и не всички ги познавам, за да мога да разкажа подробно за тях. Но ето още едно момиче от ЧОУ „Света София“ – Яна Гаврилова, една от силните състезатели на випуска.

 

niki salaba6ev 16

Крис Боянов Господинов (СМГ) – математик и франкофон.

 

niki salaba6ev 18 niki salaba6ev 19

Николай Митев – силният 5-класник на ЧОУ „Света София“.

niki salaba6ev 20

Продължаваме с награждаването на 6-класниците. Можете да разпознаете, че действително става дума за тях по огромната купчина с жълти грамоти за 1, 2 и 3 място.

 

niki salaba6ev 21

Отборът на ПЧМГ в бойна готовност. Грабнаха 7 медала – златни, сребърни и бронзови. Макар и при минусови температури те стоически издържаха и бяха прекрасни в униформите си.

 

niki salaba6ev 22

СМГ-ейци обаче ни изненадаха по още по-открояващ начин – ярки оранжеви тениски с огромен надпис СМГ на гърба. Страхотна идея!

 

niki salaba6ev 23 niki salaba6ev 25 niki salaba6ev 26 niki salaba6ev 27

Русокосата матаматичка Владимира Иринчева от ПЧМГ взе един от двата златни медала за училището си.

 

niki salaba6ev 24 niki salaba6ev 28

Сребърният медалист на ПЧМГ – Богдан Стоянов.

 

niki salaba6ev 29

Награждаването на бронзовите медалисти започнаха с моя син – Николай Благоев (ЧОУ „Света София).

 

niki salaba6ev 30

niki salaba6ev 32 niki salaba6ev 33

Разпределението на резултатите на 6-класниците, което е отпечатано на гърба на грамотите.

 

niki salaba6ev 34

Всичките награди – медал, грамота, сборник със задачи и химикалка.

 

niki salaba6ev 35 niki salaba6ev 36

Кои са всички победители от „Салабашев“ 2012 можете да видите на сайта на Института по математика.

Не знам дали се замисляме покрай всички вълнения около математическите състезания и награждаванията колко много математиците правят за децата ни и как са успели да ги запалят. Не е само мода, мания, но и си има съвсем истинска страст. Често насила измъквам задачите от ръцете на сина ми, защото е време да заспива. Наскоро си говорих със сестра ми по въпроса. Когато бяхме малки, всички момиченца се тръшкахме и искахме да тренираме художествена гимнастика като „Златните момичета“ на Нешка. В момента такава силна вълна и любов има към математиката. Чувала съм да се коментира, че някои родители насила водят децата си, но по-скоро съм виждала децата сами да настояват, да се сърдят, да молят да отидат на някое състезание по математика. Не случайно е толкова огромна посещаемостта им в последните години.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.