Рубрики
Начало » Гост блогър » Споделено от Радост: 20 съвета как да избирате университети в Америка, ако кандидатствате за стипендия – „Need blind“ или „need based“, но не и „need aware“!

Споделено от Радост: 20 съвета как да избирате университети в Америка, ако кандидатствате за стипендия – „Need blind“ или „need based“, но не и „need aware“!

 

spodeleno ot radost 3

 

 

В днешната статия ще ви представя 20 съвета, които може да са ви полезни при избора на университет в Америка, ако кандидатствате за стипендия. Основното правило, което е добре да запомните:

 

„Need blind“ или „need based“, но не и „need aware“!

Това са вид политики на университетите.

 

1.Kогато се кандидатства за стипендия в Америка, трябва да се гледа университетът да е „need blind“ или „need based“, но не и „need aware“.

 

2. При „need aware“ кандидатстващите за финансова помощ, особено чужденци, са обикновено в отрязаните.

 

3. При „need blind“ – не би трябвало въобще да се взимат под внимание финансовите възможности на семейството и ако доходът е, например, под 60 000 долара /б.а. поне такава беше през 2012 г./, кандидатът би могъл автоматично да получи пълна стипендия.

 

4. Университетите не могат да си го позволят да дадат стипендии на всички и затова още при кандидатстването се иска информация за финансовото състояние.

 

5. Във всички форуми се обсъжда, че ако са истински „need blind“, би трябвало да ти искат информация за финансовите възможности едва след като те одобрят, но за съжаление не могат да си го позволят и са почти равносилни на need based.

 

6. Все пак need blind и need based са по-добрите опции за деца, искащи финансова помощ.

 

7. Искащите финансова помощ, категорично да отхвърлят, когато си търсят университет, тези, които са „need aware“ и държавните.

 

8. Държавните или стейт университетите никога не дават финансова помощ за чужденци за бакалавърска степен, за след бакалавърските програми има други опции.

 

9. „Need based“ на 100% е даже по-добър вариант.

 

10. Силните деца се насочват по презумция към „need blind“ и кандидатите за тези университети са повечко.

 

11. Повечето кандидати не се сещат, че и „need based“ на 100% им върши същата работа.

 

12. Само 7-8 университета са need blind, сред тях са Харвард, Йейл, Принстън.

 

13. Истината е, че вече не са истински need blind и реално не е много голям изборът.

 

14. MOHO, Smith, Wellsley, Trinity, St. Lawrence, St. Olaf и много други са need based, което е добре.

 

15. Need aware обаче не е добре и трябва да се избягват от деца, искащи стипендия.

 

16. Need based покриват финансовата нужда, ако искат ученика, но това не е стипендия за успех. Всъщност стипендиите за успехи, които съм срещала не надхвърлят 25 000 долара. Независимо под каква форма, ако университетът иска ученика, той намира опция да му предостави финансовата помощ. Обобщавам го, като финансова помощ, защото това може да е комбинация от стипендия, грантове, както и някаква минимална сума под формата на кредит, предоставен от самия университет.

 

17. Съществуват статистики, в които е публикувано за повечето университети до какъв процент средно годишно покриват финансовите нужди на децата. Когато този процент е 100 или над 90, е супер. Най-лесното място за пълна статистика и по този въпрос и за други изисквания е сайтът https://www.collegedata.com, съответно в college profile.

 

Ето линк например за Тринити:

https://www.collegedata.com/cs/data/college/college_pg01_tmpl.jhtml?schoolId=151

 

След като си ги набележите /колежи, университети/, не би било зле да потърсите и статистика, даваща информация за финансовата помощ на чуждестранни студенти.

 

18. Need aware означава, че при равни условия приемат този, който няма финансова нужда, но реално гледат да приемат деца въобще без финансова нужда.

 

19. В държавните университети си е направо абсурд чужденец да иска стипендия за бакалавър. Има много добри държавни университети, но, ако ще се иска финансова помощ, по-добре ги забравете. Особено за бакалаварски програми. На чужденци за бакалаварска степен стипендии не се дават.

 

20. Ето класация на университетите, даващи най-висока финансова помощ в САЩ
http://www.collegexpress.com/lists/list/colleges-that-meet-the-financial-needs-of-students/349/

За Радост

Автор в рубриката "Споделено от Радост". Споделя с читателите на "Данибон" своя информация, опит и впечатления за Американския колеж в София и за кандидатстването в чужди университети. Вярва в доброто и смята, че хората трябва да споделят ценната информация, която знаят, за да са полезни на другите.