Рубрики
Начало » Образование » Университети » Университети » TУ Делфт » Николай Благоев избра ТУ Делфт

Николай Благоев избра ТУ Делфт

 

tu delft-COLLAGE

 

Днес е последният учебен ден на голямия ми син Ники. Завършва Американския колеж в София – 12/3 клас. Вече направи и своя избор за специалност и университет. Избра Техническия университет в Делфт (Холандия). Ще изучава „Компютърни науки и инженерство“.

 

Специалността „Computer Science and Engineering“ в Техническия университет в Делфт е със специален прием и изпит. Попада в т.н. специалности „numerus fixus„, т.е. с ограничен брой на приети студенти и с изпит.

 

tu delft cse 3

 

Кандидатства се до 15 януари (Ники подаде документи още през октомври), а резултатите станаха ясни на 15 април. Преминава се през дълга и сложна процедура. Първо е одобрение по документи (академична справка, сертификат за владеене на английски, CV). Подават се онлайн, а след това се изпращат и по куриер. Ако обучението отговаря на изискванията на университета и специалността, те допускат до приемната процедура, която продължава до средата на март и е на три етапа с допускане. Всички те са задължителни за всички кандидати – холандци, младежи от ЕС, международни кандидат-студенти. През февруари е некогнитивният тест (Non-Cognitive Skills Assessment), който е от няколко части и с много въпроси. Успешно преминалите през този тест са допуснати до същинския изпит, който се провежда в началото на март. Той е когнитивният тест (Cognitive Skills Test) и е от три части: математика, логика и алгоритми. Последната част от приемната процедура е „Self-Reflection Assessment“.

 

tu delft cse

 

До изпита са били допуснати около 1300 кандидати, стана ясно в писмо на ТУ Делфт. Интересът към специалността е огромен. Компютърната специалност и авиационната в ТУ Делфт са с най-много кандидати. И двете са „numerus fixus“ – с много дълги и тежки приемни процедури, с много силни и мотивирани кандидати. От две години компютърната специалност на ТУ Делфт е на английски език и това се оказа изключително примамлив вариант не само за европейските младежи, но и за кандидати от цял свят.

 

Резултатите излязоха на 15 април. Ники е приет на много-много хубава позиция сред общо 1300 кандидати. Още в същия ден потвърди офертата и така вече е ясен неговият избор – ТУ Делфт.

 

TU Delft statua math 1

 

През април 2018 г. посетихме ТУ Делфт. Ники беше студент за един ден. Много му хареса и този избор се очерта като изключително желан. Той хареса университета, а ние се влюбихме в Делфт. Ники има хубав успех, много високи резултати от SAT (общ SAT, SAT Math II и SAT Физика – всички ги държа в 11 клас), IELTS (университетите, които намекваха, че предпочитат TOEFL, му отчетоха високите SAT-ове, което също беше възможен вариант), получи препоръки от изключителни преподаватели – д-р Семкова (преподавател по история в Американския колеж), д-р Чакърова (преподавател по физика в Американския колеж) и доц. Ивайло Кортезов (известен български учен, който познаваше Ники още като състезател по математика, а след това му преподаваше и математика в Американския колеж) и според академичните съветници на Американския колеж е изключително силен кандидат. Така реши да кандидатства и в други държави – Великобритания, САЩ и дори един университет в Германия. Винаги обаче споделяше, че иска да учи преди всичко в университет в ЕС, а пред академичните съветници отдавна (още в 10 клас) беше посочил своя първи избор – ТУ Делфт. В Холандия подаде документи и в трите технически университета – Делфт, Айндховен и Твенте и в трите е приет. Навсякъде кандидатстваше само „компютърна специалност“. Мина през най-различни процедури, есета, мотивационни писма, CV, изпити, интервюта при различните кандидатствания в различните държави. Общо взето нямаше никакво свободно време – от започването на учебната година до рождения си ден беше постоянно в изпитни процедури. Дори ден след рождения си ден имаше насрочен изпит. Натрупа много опит и впечатления. Новината от най-желания университет – ТУ Делфт, дойде най-накрая, но пък щастието беше голямо.

 

tu delft prometey

 

Техническият университет в Делфт е един от най-престижните университети в Холандия и сред топ инженерните висши училища на Европа. Съчетава европейското инженерно образование, но притежава и предприемчивият дух, който се среща в американските колежи. В него се разработват едни от най-иновативните проекти в образователна институция на Стария континент. Британците го наричат „холандския Импириъл“, за европейската научна мисъл се родее с ETH Цюрих и с техническите немски университети, холандците изпитват голям респект пред името ТУ Делфт и когато говорят за него все едно е MIT, Харвард и Станфорд на едно място, а за нашето семейство – този унивеситет се оказа едно истинско бижу, което много допадна на сина ни.

 

Библиотеката на ТУ Делфт е истински шедьовър на съвременната архитектура.

 

tu delft bibl

 

А вътре е като в космически кораб.

 

tu delft biblioteka vutre

 

Делфт е изключително красиво градче с много история, красиви канали, архитектура и изкуство. Свързва се с кралската фамилия на Нидерландия, с името на известния художник Вермеер и с изискания бяло-син делфтски порцелан. Намира се на няколко киломентра от два големи града – Хага и Ротердам. В него се предлага и най-вкусният ябълков пай – любимият десерт на Ники.

 

delft panorama 2-COLLAGE

 

Ники запази през всичките тези години интереса си към математиката и информатиката, макар че в последните години вече не се състезаваше и не се включваше в състезания, както го правеше преди. В последните години много хареса и физиката. В Американския колеж е профил физика и изучава като втори език немски. Преди това е учил в ЧОУ „Света София“.

 

niki kato malyk

 

И така – в нашето семейство ще си имаме още един инженер. Моят съпруг, който също е инженер, е изключително горд. А малкият ни син също е очарован от компютърните науки.

Успех, Ники!

 

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Пътеписи от Делфт

Библиотеката на Техническия университет в Делфт – истински шедьовър на съвременната архитектура

Техническият университет в Делфт – велосипеди, Прометей и извънземна библиотека

Официални покани от компютърната специалност на ТУ Делфт

Излязоха ранкинг номерата за специалностите „numerus fixus“ в холандските университети (2019)

Кои сайтове са важни за кандидатстване в университети в Холандия, Великобритания и САЩ?

Събития по завършването на випуск 2019 на Американския колеж в София

Накъде продължава випуск 2019 на Американския колеж в София?

 

Накъде продължава випуск 2019 на Американския колеж? 

acs april 2019

И тази година от Американския колеж могат да се похвалят с успехи на своите ученици. Има приети ученици в изключително престижни университети в САЩ, Великобритания, Холандия и в други държави.

 

Ако желаете да споделите в Данибон информация за завършващите колежани, която да оформя в статия, можете да ми пишете на danybon.pr@gmail.com.

 

Можете да ми пишете следните данни:

 

– име (по желание)

– университет, в който продължава

– специалност

– профили в Американския колеж (втори чужд език и профил)

– в кое училище е учил до 7 клас

– друга информация, която смятате, че ще е полезна

– съвети (по желание)

 

Преди две години Христо Папазов сподели изключително ценна информация за своето кандидатстване и за приема си в Принстън. Тази статия се оказа много полезна за много други младежи и семейства. Преди 6 години Радост, родител на възпитаничка на Американския колеж, започна рубрика в Данибон „Споделено от Радост“, в която разказа за кандидатстването в Америка и за впечатленията си от Американския колеж в София. Тези публикации все още се четат с огромен интерес. Съвсем скоро получих писмо от майка на току-що прието момиче в колежа. Тя сподели, че статиите на Радост ги е прочела поне 50 пъти.

 

Ако и други ученици или родители на възпитаници на Американския колеж (а и на други училища – например СМГ, ПЧМГ, математическите гимназии, езиковите гимназии) желаят да споделят своя положителен опит, ще се радвам да съдействам, за да е полезна информацията и за следващите поколения. Можете да ми пишете на danybon.pr@gmail.com.

 

Ако има и други, които са приети в ТУ Делфт, пишете ми на danybon.pr@gmail.com. Ще е интересно да разберем колко българчета са приети. Има и други ученици от Американския колеж в София.

 

Този випуск го следях с голяма любов и трепет и с радост ще съдействам с поместване на информация за тяхната реализация. Желая им успех от все сърце!

 

 

За Данибон

"Данибон" е сайт за знания, свързани с образованието, бизнеса, мениджмънта, комуникациите, възпитанието и хубавия живот. Създаден е през 2010 година от Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на сайта е: "Ценно е да знаеш".