Рубрики
Начало » Образование » Училища » Кандидатстване » Нови правила за прием в математическите гимназии

Нови правила за прием в математическите гимназии

обн. 14.3.2017 

 

mg ruse 1

 

Регламенти

 

 

Европейското кенгуру, където изрично е упоменато, че „Учениците от IV клас участват без такса правоучастие в областния кръг на 18.03.2017 от 11:00 до 12:30 ч.“

 

 

Нова информация

 

14.3.2017 – Информация от сайта на СМГ

 

Уведомяваме Ви, че считано от 10.03.2017 г., са приети промени във ВЪТРЕШНИ ПРАВИЛА в СМГ „Паисий Хилендарски“ за държавен план-прием на ученици в V клас на учебната 2017/2018 година, с които можете да се запознаете тук.

 

27.1.2017 – Регламент Пловдив

 

22.1.2017 – Родителят, който следи математическите новини, посъветва:

 

В статията „Нови правила за прием в математическите гимназии“ може да добавите и регламентите на:
- Олимпиадата по математика (IV-VIII клас),
както и този на
- Европейското кенгуру, където изрично е упоменато, че „Учениците от IV клас участват без такса правоучастие в областния кръг на 18.03.2017 от 11:00 до 12:30 ч.“
И двата документа може да откриете, ето тук:

 

7.1.2017 г. – „На страницата на МОН, в раздел „Олимпиади и състезание“, са поместени регламентите на 3 важни състезания за прием в математическите гимназии – „Откриване на млади таланти“, „Питагор“ и Пролетни математически състезания“, съобщи за „Данибон“ родител, който следи математическите новини. Регламентите можете да ги видите по-горе в тази статия.

 

„От тях може би най-голям интерес би представлявало състезанието „Питагор“, като съвсем ново и непознато до този момент. В приложения документ може да бъдат открити подробности открита информация относно формата на самото състезание, както и конкретното точкуване и още полезна информация!“, допълва родителят.

 

13.12.2016 – Предполагам, че приложената информация би била от интерес за вашите читатели, сподели родител пред „Данибон“:

От страницата на МОН:

Проект на заповед (и съответните приложения) за организиране на дейностите по приемане на ученици по държавен план-прием в V  клас в профилираните гимназии в профил „Математически“ и профил „Природни науки“

 

 

Бележки, становища и предложения по проекта на заповед могат да бъдат изпращани на e-mail: m.kodjabashieva@mon.bg и m.maneva@mon.bg до 9 януари 2017 г. включително.

 

 

 

 

7.12.2016 – Още няколко Математически гимназии са обявили на техните електронни страници условията си за прием след V клас, съобщи за „Данибон“ родител, който следи математическите новини:

 

ПМГ Казанлък – с кратко съобщение

 

СЪОБЩЕНИЯ за учениците от IV клас през учебната 2016/2017 г.

Съгласно чл. 73. от Наредба 10 на МОН от 01.09.2016 г. за организация на дейностите в училищното образование, право на участие в приема в V клас за учебната 2017/2018 г. имат ученици, които са завършили началния етап на основно образование, явили са се на националното външно оценяване в IV клас и са участвали в следните олимпиади и състезания, включени в календара на МОН:

олимпиада по математика – областен кръг.
математическо състезание „Европейско Кенгуру” – областен кръг.
математическо състезание „Питагор”.

Информация за организирането и провеждането им ще се публикува на сайта на ППМГ „Никола Обрешков”, гр. Казанлък, най-малко две седмици преди датата на съответното състезание.

 

ПМГ Кюстендил

ПМГ Ловеч

ПМГ Хасково

 

И коментар от родителя, който следи математическите новини:

 

Единствената Математическа гимназия, която все още не е публикувала своят регламент за прием след V клас е ПМГ Добрич.

Сега вече ще очакваме методиките на балообразуване за всяка гимназия, които трябва официално да бъдат оповестени на електронните страници на училищата не по-късно от 15.01.2017 след съгласуване със съответното регионално РУО. Към настоящият момент такава информация е публикувана единствено от СМГ и МГ Ямбол.

 

5.12.2016 – СМГ обяви правилата си за прием след 4 клас:

 

Право на участие в приема в V клас в СМГ „Паисий Хилендарски“ има всеки ученик,
който:
1. успешно е завършил началния етап на основно образование;
2. се е явил на националното външно оценяване в IV клас;
3. е участвал в „Откриване на млади таланти“ 2017г., – национално математическо
състезание на СМГ „Паисий Хилендарски“, проверено и оценено от Национална
комисия за състезанието, утвърдена от МОН;
4. е участвал в областен кръг за ученици от IV клас на математическо състезание
„Европейско кенгуру“ през учебната 2016/2017 година. (източник)

В V клас се приемат 5 паралелки по 26 ученици (общо 130 ученици).

 

Вътрешните правила за прием на ученици в 5-ти клас за учебната 2017-2018 година може да изтеглите от тук.

Регламент на състезанието „Откриване на млади таланти – 2017 г.“ може да изтеглите от тук.

**Класирането на кандидатите се прави единствено по време на кампанията по прием в края на месец юни. СМГ не носи отговорност и не гарантира за коректността на подобни класирания, които са публикувани в други сайтове, различни от официалния ни сайт.


С цел откриване и развитие на математическия талант възможно най-рано, СМГ приема ученици след завършен IV клас. Това се осъществява въз основа на резултатите им от определени математически състезания и олимпиада и от организираното от СМГ и МОН национално математическо състезание „Откриване на млади таланти”.

 

29.11.2016 – Излезе информация и за ПМГ Видин, съобщи за „Данибон“ родителят, който следи математическите новини:

http://pmg-vd.org/

 

И допълни:

Ако не съм пропуснала някоя математическа гимназия, все още очакваме регламентите на:
ПМГ Добрич
ПМГ Казанлък
ПМГ Кюстендил
ПМГ Ловеч
СМГ
ПМГ Хасково

 

25.11.2016

Още няколко Математически гимназии публикуваха регламентите си за прием за учебната 2017/2018 година, съобщи за „Данибон“ родителят, който следи тези новини:

ПМГ Димитровград
http://www.pmgdimitrovgrad.net/novini.html
ПМГ Перник
http://pmg-pernik.com/
ПМГ Силистра
http://pmg-silistra.com/pmg/subpage/Priem_za_5_klas_1397023935
ПМГ Стара Загора
http://www.pmgsz.org/adm/doc/Regl5.pdf

 

23.11.2016 – Беше публикувана нова информация относно приема след V клас в още няколко МГ/ПМГ в страната, съобщи за „Данибон“ родителят, който следи тези новини:

ПМГ Габрово
ПМГ Гоце Делчев
ПМГ Шумен

 

18.11.2016 – И още една математически гимназии добавиха информация за приема си, съобщи за „Данибон“ родителят, който следи тези новини:

 

 

17.11.2016 – „Още няколко Математически гимназии са публикували кратка или по-обстойна информация във връзка с прием на ученици в V клас за учебната 2017/2018″, съобщи за „Данибон“ родителят, който следи тези новини:

ПМГ Благоевград
ПМГ Ботевград
ПМГ Враца
МГ Плевен
ОМГ Пловдив
ПМГ Русе

17.10.2016 – Още две математически гимназии публикуваха вече техните изисквания/правила за прием, съобщи за „Данибон“ родител, който следи новите промени:

 

ПМГ Бургас

Както ще видите от вторият линк, тази Математическа гимназия всъщност се явява първата, която толкова подробно описва не само правилата за прием, но методиката за класиране/оценяване, посочвайки точните коефициенти, които Гимназията е приела при оценяването на различните състезания (за максимално улеснение са дали пример за резултатите на ученик при най-добро представяне – точки и коефициенти), включително и срокове за кандидатстване/прием и друга полезна информация.

13.10.2016 – ОМГ Пловдив също публикува информация за приема си след 4 клас, съобщи за „Данибон“ родител, който следи информацията около промените с математическите гимназии:

 

ПРАВО НА УЧАСТИЕ В КЛАСИРАНЕТО ЗА ПРИЕМ в V клас имат ученици,
които:
 успешно са завършили начален етап на основно образование;
 явили са се на националното външно оценяване по математика в IV клас;
 участвали са в областния кръг на олимпиадата по математика;
 участвали са в две от математическите състезания, включени в календара
на МОН.

СЪСТЕЗАНИЯ, ВКЛЮЧЕНИ В КАЛЕНДАРА НА МОН:

1. Математическо състезание „Европейско кенгуру” – Областен кръг за ученици
от IV клас – 18.03.2017г.
2. Пролетни математически състезания – 1.04.2017г.
3. Математическо състезание „Питагор” – 14.05.2017г.
4. Математическо състезание „Откриване на млади таланти” – 17.06.2017 г.

НАЧИН НА КЛАСИРАНЕ

Методиката за извършване на класирането и различната тежест на
резултатите от състезанията и/или олимпиадата се определя от Педагогическия съвет
на Математическа гимназия „Академик Кирил Попов”- Пловдив и се обявява на сайта на гимназията в раздел „Прием”, както и в РУО – Пловдив в срок до 15 януари 2017г.
За учебната 2017/2018 година в гимназията ще бъде организиран прием на една паралелка – 28 (двадесет и осем) ученици – 14 момчета и 14 момичета.

източник: http://www.omg-bg.com/
 
Благодаря за подадената информация!
 

Основна информация

 

Едни от големите промени в образованието, които се предвиждат тази година, са свързани с приема в така популярните у нас математически гимназии. Темата вълнува много родители. Сега получих писмо от родител, който и преди е помагал много с информация около математиката. В новото писмо е обобщил по-важните акценти до момента и смята, че ще са полезни и за другите семейства, които се интересуват от тези промени.

 

Глава ІV, Раздел ІV  от тази Наредба касае Държавният прием след IV клас – и както е отбелязано в чл.73, ал.1 – за прием в профилирани гимназии с профил „Математически“ или „Природни науки“, т.е. това пряко касае приема след IV клас във всички ПМГ / МГ-та в страната за учебната 2017/2018.

Накратко МОН се опитва по някакъв начин да унифицира, уеднакви приема за всички Математически гимназии, смята родителят, изпратил обобщената информация до момента.

Състезанията, които ще бъдат включени в приема все още се обсъждат от Педагогическите съвети на повечето гимназии.

Някои от Математическите гимназии вече взеха своите решения и дори публикуваха своите условия, правила за прием:

Все още разполагат с достатъчно време преди Педагогическите съвети на останалите Математически гимназии да обсъдят и публикуват техните правила за прием, коментира родителят, събрал информацията до момента.
И ценен коментар от Мария Рашева във Фейсбук:

От посочените линкове, единствено гимназията в Пазарджик е дала конкретика по приема, останалите просто са цитирали наредбата.
Накратко идеята на наредбата е следната:

Кандидатства се с оценките от свидетелството за завършен 4-ти клас, оценката (в точки) от националното-външно оценяване (НВО) по математика, резултат от областен (втори) кръг на олимпиадата по математика и 2 състезания от календара на МОН. Всяка МГ трябва да си определи кои да са тези 2 състезания. Засега май само Пазарджик са го направили. Срокът по наредба за определяне на тези състезания беше на 14.09, но пък наредбата се обнародва на 16.09, което направи МГ-тата в нарушение със задна дата. Но очевидно те вина нямат, така, че ще имаме търпението да мине следващ педагогически съвет, където да стане ясно кои състезания за кои МГ-та ще важат. Изборът от състезания е следният: Европейско кенгуру – областен кръг, Европейско кенгуру – национален кръг, Пролетни математически състезания, Питагор и Откриване на математически таланти.

Всеки резултат ще участва с различна тежест, отново определена от всяка математическа гимназия. Срокът за обявяване на тежестта е 15.01.2017 г.

Остава само един основен въпрос да стане ясен:

Задължително ли е участието във всяко едно от състезанията и олимпиадата?

Чл.73 от наредбата казва, че ПРАВО ДА КАНДИДАTСТВА има ученик, който е взел участие в НВО, олимпиада втори кръг и 2 състезания от календара на МОН. Ако наистина стане задължително, още след първия кръг на олимпиадата, броят кандидатстващи деца доста ще намалее.

 

 

Математическите гимназии, особено за ученици между 5-7 клас, се оказват едни от най-успешните училища в страната ни. Заедно с частните училища заемат челни места в класациите от матурите. Също така дават на възпитаниците си изключително висока подготовка по един от така важните за кандидатстването след 7 клас предмет – „математика“. Жънат успехи в математически състезания, олимпиади и надпревари. Отделно голяма част от учениците от математическите гимназии стават състезатели по математика, а в тийнейджърска възраст това са важни моменти за насочване в положителна насока на енергията на младежите. Средата е определяна като амбициозна и с много умни момичета и момчета. Определено след 1989 година математическите гимназии у нас успяха не само да запазят високото си ниво, но и да се развият още повече, а може би и дори да се превърнат в още по-желаните училища и отпреди и то с много повече кандидати. Например, името СМГ е не само марка, но и силна мечта за деца в малка възраст. Вероятно така е и за другите силни математически гимназии из страната. Тези училища се развиват доста успешно и всяка промяна, която се извършва около тях, трябва да гарантира подобрение, а не да спре това добро развитие.

И едно уточнение от мен. Нямам личен опит с кандидатстването в математически гимназии, за да мога да следя лично темата, както е при други тематики, свързани с образованието, но при появата на полезни писма с обобщена информация (но нека да е по-скоро чиста информация, линкове), бих могла да съдействам, за да достига тя до семействата, които се интересуват от промените.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".