Рубрики
Начало » Образование » Училища » Кандидатстване » Нови правила за прием в математическите гимназии

Нови правила за прием в математическите гимназии

обн. 17.10.2016 – 20,30 ч.

 

mg ruse 1

 

Нова информация

 

17.4.2016 – Още две математически гимназии публикуваха вече техните изисквания/правила за прием, съобщи за „Данибон“ родител, който следи новите промени:

 

ПМГ Бургас

Както ще видите от вторият линк, тази Математическа гимназия всъщност се явява първата, която толкова подробно описва не само правилата за прием, но методиката за класиране/оценяване, посочвайки точните коефициенти, които Гимназията е приела при оценяването на различните състезания (за максимално улеснение са дали пример за резултатите на ученик при най-добро представяне – точки и коефициенти), включително и срокове за кандидатстване/прием и друга полезна информация.

13.4.2016 – ОМГ Пловдив също публикува информация за приема си след 4 клас, съобщи за „Данибон“ родител, който следи информацията около промените с математическите гимназии:

 

ПРАВО НА УЧАСТИЕ В КЛАСИРАНЕТО ЗА ПРИЕМ в V клас имат ученици,
които:
 успешно са завършили начален етап на основно образование;
 явили са се на националното външно оценяване по математика в IV клас;
 участвали са в областния кръг на олимпиадата по математика;
 участвали са в две от математическите състезания, включени в календара
на МОН.

СЪСТЕЗАНИЯ, ВКЛЮЧЕНИ В КАЛЕНДАРА НА МОН:

1. Математическо състезание „Европейско кенгуру” – Областен кръг за ученици
от IV клас – 18.03.2017г.
2. Пролетни математически състезания – 1.04.2017г.
3. Математическо състезание „Питагор” – 14.05.2017г.
4. Математическо състезание „Откриване на млади таланти” – 17.06.2017 г.

НАЧИН НА КЛАСИРАНЕ

Методиката за извършване на класирането и различната тежест на
резултатите от състезанията и/или олимпиадата се определя от Педагогическия съвет
на Математическа гимназия „Академик Кирил Попов”- Пловдив и се обявява на сайта на гимназията в раздел „Прием”, както и в РУО – Пловдив в срок до 15 януари 2017г.
За учебната 2017/2018 година в гимназията ще бъде организиран прием на една паралелка – 28 (двадесет и осем) ученици – 14 момчета и 14 момичета.

източник: http://www.omg-bg.com/
 
Благодаря за подадената информация!
 

Основна информация

 

Едни от големите промени в образованието, които се предвиждат тази година, са свързани с приема в така популярните у нас математически гимназии. Темата вълнува много родители. Сега получих писмо от родител, който и преди е помагал много с информация около математиката. В новото писмо е обобщил по-важните акценти до момента и смята, че ще са полезни и за другите семейства, които се интересуват от тези промени.

 

Глава ІV, Раздел ІV  от тази Наредба касае Държавният прием след IV клас – и както е отбелязано в чл.73, ал.1 – за прием в профилирани гимназии с профил „Математически“ или „Природни науки“, т.е. това пряко касае приема след IV клас във всички ПМГ / МГ-та в страната за учебната 2017/2018.

Накратко МОН се опитва по някакъв начин да унифицира, уеднакви приема за всички Математически гимназии, смята родителят, изпратил обобщената информация до момента.

Състезанията, които ще бъдат включени в приема все още се обсъждат от Педагогическите съвети на повечето гимназии.

Някои от Математическите гимназии вече взеха своите решения и дори публикуваха своите условия, правила за прием:

Все още разполагат с достатъчно време преди Педагогическите съвети на останалите Математически гимназии да обсъдят и публикуват техните правила за прием, коментира родителят, събрал информацията до момента.
И ценен коментар от Мария Рашева във Фейсбук:

От посочените линкове, единствено гимназията в Пазарджик е дала конкретика по приема, останалите просто са цитирали наредбата.
Накратко идеята на наредбата е следната:

Кандидатства се с оценките от свидетелството за завършен 4-ти клас, оценката (в точки) от националното-външно оценяване (НВО) по математика, резултат от областен (втори) кръг на олимпиадата по математика и 2 състезания от календара на МОН. Всяка МГ трябва да си определи кои да са тези 2 състезания. Засега май само Пазарджик са го направили. Срокът по наредба за определяне на тези състезания беше на 14.09, но пък наредбата се обнародва на 16.09, което направи МГ-тата в нарушение със задна дата. Но очевидно те вина нямат, така, че ще имаме търпението да мине следващ педагогически съвет, където да стане ясно кои състезания за кои МГ-та ще важат. Изборът от състезания е следният: Европейско кенгуру – областен кръг, Европейско кенгуру – национален кръг, Пролетни математически състезания, Питагор и Откриване на математически таланти.

Всеки резултат ще участва с различна тежест, отново определена от всяка математическа гимназия. Срокът за обявяване на тежестта е 15.01.2017 г.

Остава само един основен въпрос да стане ясен:

Задължително ли е участието във всяко едно от състезанията и олимпиадата?

Чл.73 от наредбата казва, че ПРАВО ДА КАНДИДАTСТВА има ученик, който е взел участие в НВО, олимпиада втори кръг и 2 състезания от календара на МОН. Ако наистина стане задължително, още след първия кръг на олимпиадата, броят кандидатстващи деца доста ще намалее.

 

 

Математическите гимназии, особено за ученици между 5-7 клас, се оказват едни от най-успешните училища в страната ни. Заедно с частните училища заемат челни места в класациите от матурите. Също така дават на възпитаниците си изключително висока подготовка по един от така важните за кандидатстването след 7 клас предмет – „математика“. Жънат успехи в математически състезания, олимпиади и надпревари. Отделно голяма част от учениците от математическите гимназии стават състезатели по математика, а в тийнейджърска възраст това са важни моменти за насочване в положителна насока на енергията на младежите. Средата е определяна като амбициозна и с много умни момичета и момчета. Определено след 1989 година математическите гимназии у нас успяха не само да запазят високото си ниво, но и да се развият още повече, а може би и дори да се превърнат в още по-желаните училища и отпреди и то с много повече кандидати. Например, името СМГ е не само марка, но и силна мечта за деца в малка възраст. Вероятно така е и за другите силни математически гимназии из страната. Тези училища се развиват доста успешно и всяка промяна, която се извършва около тях, трябва да гарантира подобрение, а не да спре това добро развитие.

И едно уточнение от мен. Нямам личен опит с кандидатстването в математически гимназии, за да мога да следя лично темата, както е при други тематики, свързани с образованието, но при появата на полезни писма с обобщена информация (но нека да е по-скоро чиста информация, линкове), бих могла да съдействам, за да достига тя до семействата, които се интересуват от промените.

 

За Данибон

"Данибон" е сайт за знания, свързани с образованието, бизнеса, мениджмънта, комуникациите, възпитанието и хубавия живот. Създаден е през 2010 година от Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на сайта е: "Ценно е да знаеш".