Рубрики
Начало » Образование » Училища » Класове » Какви нови учебни предмети ще имат учениците?

Какви нови учебни предмети ще имат учениците?

МОН представи нови учебни програми за III, VII и IX клас

119 sou stylbiste2

 

 

„Компютърно моделиране“

„Компютърно моделиране“ е един от новите предмети, които се въвежда в българските училища. Ще се изучава от III клас. Това предвиждат проектите на нови учебни програми за III клас.

 

По новия предмет децата ще се учат да програмират още от III клас на основно ниво на базата на визуално блоково програмиране. Това ще стане чрез компютърни игри и симулации, разработени от експерти на водещи университети по света като Бъркли, Харвард, и Масачузетския технологичен институт, обясни зам.-министър Диян Стаматов. Той добави, че програмите по ”Технологии и предприемачество” и “Информационни технологии“ са много добре развити за всички класове, за да подготвят учениците за модерния свят.

„Технологии и предприемачество“

 

Предметът „Технологии и предприемачество“ е „наследник“ на предмети като „Трудово обучение“ и „Домашен бит и техника“. Той ще дава на децата практични умения за боравене с материали и уреди, ще включва много повече нови знания като определяне на ресурси, правене на бюджет, организиране на събития и т.н.

 

В 3 клас децата ще добиват начална икономическа култура.

В 7 клас учениците ще се учат как да използват таблет за създаването на рекламен клип.

В 9 клас гимназистите ще трябва да създават свой бизнес план.

 

Във време, в което все повече млади хора веднага след завършването на гимназия правят своя фирма или старт-ъп бизнес, тези умения са крайно необходими, смята Стаматов.

 

Програмите за III, VII и IX клас отговарят на новата структура на образованието – завършване на основно в седми клас, край на общообразователната подготовка в X клас, профили в XI и XII и външни оценявания в IV, VII и X клас. Те съдържат повече практическа насоченост и целят добиване не само на знания, но и на умения.

 

Търси се баланс между патриотичното възпитание, гражданското образование и уменията на XXI век,, каза Стаматов.

 

Материалът е олекотен, за да няма препускане по темите.

 

60% са нови и практически знания, а 40% ще са за упражнение и преговор.

Силно застъпени са междупредметните връзки, а всеки предмет трябва да дава необходимите знания и да увеличава компетентността по български език, математика и дигитални умения, каза още зам.-министърът.

 

Акцент върху България в 3 клас

В програмите за 3 клас по „Човекът и обществото“ и „Български език“ се акцентира върху България.

За първи път в програмата по „Български език“ в началния етап има задължителни произведения, едно от които е „Обич“ на Дора Габе. В

„Човекът и природата“ третокласниците ще получат първоначални знания за устройството и функциите на човешкото тяло и за здравословния начин на живот.

 

В 7 клас ще се учи по история от Българското възраждане до комунистическия режим

 

В VII клас ще се изучават български автори и история на България в периода от Българското възраждане до началото на XXI век. Ще бъде включен и раздел за тоталитарната държава и комунистическия режим.

По литература ще се изучават произведенията, които в момента се учат в 7 клас, плюс още две стихотворения – „Стани, стани, юнак балкански“ и „Вятър ечи, Балкан стене“.

В VII клас се обособяват предметите „Биология“, „Химия“ и „Физика“, които до 6 клас са обединени в „Човекът и природата“.

 

Знания за електронната търговия в 9 клас

 

Проектът за програма за 9 клас по „Литература“ предвижда да се изучават предимно произведения от световната класика от Просвещението до Модернизма, но са обхванати и български автори от тези периоди.

Включените български текстове в програмата за девети клас са „История Славянобългарска“, „Изворът на Белоногата“ на П.Р.Славейков и стихотворенията на Христо Ботев „Майце си“, „Моята молитва“. „Хаджи Димитър“, „Обесването на Васил Левски“ и „Странник“. Досега тези произведения се изучаваха в десети клас.

„Информационни технологии“ в този клас децата ще се запознаят с електронната търговия, рисковете и предимствата й и защитата на информацията.

 

Писане на CV и запознаване с Конституацията

В учебните програми е предвидено учениците да добиват полезни умения като писане на CV и делово писмо, подготвяне на публично изказване, разчитане на данни, графики и таблици, познаване на основните права и задължения на българските граждани според Конституцията (по история в седми клас), изработване на родословно дърво или търсене на полезна и достоверна информация в интернет. Всички програми изискват учениците да правят проекти, за които да употребяват модерни информационни технологии.

Кога ще се изучава „Под игото“?

 

На въпрос кога се учи „Под Игото“ на Иван Вазов, зам.-министър Стаматов посочи, че романът е записан в програмата по български език и литература за шести клас и в момента издателствата подготвят проекти на учебници по тази програма, уточниха от МОН. Предвижда се „Под игото“ да се изучава и в десети клас. Няма важно българско произведение, което не е намерило своето място в учебните програми, каза още той.

 

Проектите на програмите са качени на сайта на МОН.

 

Работни варианти на учебни програми за ІІІ клас

Работни варианти на учебни програми за VІІ клас

Работни варианти на учебни програми за ІX клас

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Къде в световната класация по математика и природни науки са нашите 4-класници? >>

РАЗБЕРЕТЕ: Накъде продължава златното ни момче в информатиката – Христо Венев? >>

ЛЮБОПИТНО: Китайски и технологии се изучават усилено в училището на дъщерите на американския президент >>

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".