Рубрики
Начало » Образование » Училища » Кандидатстване » НПМГ обяви прием след 4 клас

НПМГ обяви прием след 4 клас

 обн. 19.10.2020 г.

npmg sgrada

 

Националната природо-математическа гимназия обяви прием след 4 клас. Така се изправя срещу своя конкурент – СМГ, в привличането на математически таланти. Настоящият директор на НПМГ Ивайло Ушагелов всъщност е бивш директор на СМГ.

 

Съобщението е поместено във Фейсбук страницата на НПМГ

 

С решение на Педагогическия съвет на НПМГ „Академик Любомир Чакалов“ от учебната 2021/2022 година ще се предложи държавен план-прием след завършен четвърти клас.

Колективът на Гимназията е убеден, че обучението на ученици в ранна възраст е отлична основа за успешното им развитие в областта на математиката и природните науки в гимназиален етап. Новаторството и традициите са неотменна част от нашата работа и ние не се страхуваме от новото предизвикателство. Готови сме да приемем следващото поколение НПМГ-ении още в 5. клас.

Балообразуването ще се извършва съгласно изискванията на Наредба 10 на МОН и в него ще участват следните състезания:
1. Олимпиада по математика – областен кръг.

2. Европейско кенгуру.

3. Пролетни математически състезания.

4. Математика за всеки.

Регламентът за прием ще бъде обявен на сайта на Гимназията след 1 декември 2020 г.

 

В момента СМГ се радва на огромен престиж сред общинските и държавните училища. По-стари математици обаче твърдят, че някога първото място се е заемало от НПМГ. Дали това наистина е така или е закачка между двете престижни математически гимназии – не знам. По думите на моя съпруг, СМГ-ец, неговото училище винаги е било номер 1, но кой знае – може нещата да са с още по-стара дата.

 

С този ход по привличане на запалени по математиката хлапета НПМГ отправя предизвикателство не само към СМГ, но също и към други с прием в 5 клас като ПЧМГ и 125 СУ, които от години провеждат изпити и имат математическа насоченост в обучението си, а също се радват на много успехи по състезанията.

 

Ако се проследи колко много ученици са се явили на „Математика за всеки – 837 състезатели*, колко са кандидатства в СМГ след 4 клас – последната година бяха 439 кандидати** и бяха приети 156 деца, спокойно могат не две, а няколко математически гимназии да се гордеят, че обучават умни и нахъсани млади математици.

 

Математическите гимназии у нас са истински феномен и са доказани със силното си, успешно и ефективно обучение. Математическата ни школа, особено преподаването в математическите гимназии и състезателната математика, е много силна и всеки досег с нея, си заслужава. Разговорите ми с млади хора, които са били състезатели по математика и са заминали да учат в престижни университети по света, потвърждава това, което отдавна се забелязва. Силното ни математическо обучение е ценено от световния университетски елит.

 

Успех на НПМГ! Мисля, че е добър ход!

 

Какво написа доц. Ивайло Кортезов, възпитаник на НПМГ, прочетете тук.

 

Във Фейсбук страницатата на Данибон НПМГ получава много поздравления за това решение. Прочетете ги тук.

 

 

НПМГ обяви прием след 4 клас.

Така се изправя срещу своя конкурент – СМГ, в привличането на математически таланти….

Posted by Danybon on Thursday, October 15, 2020

 

 

*Броят на явилите се на „Математика за всеки“ е 837 души.

** Броят на кандидатствалите в СМГ е 439 души.

Благодаря за подадената уточняваща информация!

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".