Рубрики
Начало » Образование » Справочник » Дигитално образование » НВО в 4 и 10 клас да отпаднат, предлага МОН

НВО в 4 и 10 клас да отпаднат, предлага МОН

 

smg june 2019 1

Националните външни оценявания след 4 и 10 клас да отпаднат. Това ще предложи министерството на образованието. Информацията беше оповестена от просветния министър Красимир Вълчев в предаването „Лице в лице“ по бТВ. Кабинетът ще поиска законодателни промени, тъй като тези изпити са предвидени по закон.

 

Само учениците от 7 и 12 клас ще се явят физически на матурите си. Окончателните дати ще бъдат обявени другата седмица. Тогава ще стане ясно и върху какъв материал ще бъдат изпитите. Ще се даде възможност на 12-класниците да повишат и оценките си.

 

Учениците, които са болни от коронавирус или са под карантина, ще могат да се явят на матурите дистанционно или за тях ще има алтернативна дата.

 

Учебната година няма да бъде удължена, обяви просветният министър.

 

Има голям риск, ако се отворят детските градини. Няма как да се открият дори и дежурни детски градини.

 

Трябва да сме сдържани сега, за да не предизвикаме вторична по-силна вълна на заразяване и да се засегна и следващата учебна година, каза Красимир Вълчев.

 

Ректорите са уверили, че няма да има проблем с кандидат-студентските изпити. Няма да има нулева година за нито една специалност във висшето образование.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".