Рубрики
Начало » Образование » Справочник » Дигитално образование » Няма да има нулева учебна година, увери министърът на образованието

Няма да има нулева учебна година, увери министърът на образованието

Не правете планове за юни!

mon danybon 4

 

Няма да има нулева учебна година, увери министърът на образованието Красимир Вълчев на извънреден брифинг. 60% от учебната година е минала. Необходими са около 30-35 учебни дни, за да се приключи с оставащия материал.

 

В министерството на образованието се работи по 5 варианта в тази извънредна ситуация. Обмислят се различни варианти за решение и реакции, ако е невъзможно учениците да посещават училище и след 29 март. Например, времето да е удължено до 6 април, до 13 април, до 21 април и т.н. Ако е повече, ще се мислят допълнителни преструктурирания. Може да се учи дори в събота и неделя. Министър Вълчев посъветва да не се правят планове за месец юни.

 

„Не ви съветвам да си правите планове за юни, защото не знам до кога ще продължи настоящара ситуация“.

 

В първия официален ден на дистанционното обучение у нас над 90% от училищата са създали организация.Този процент ще се разширява в следващите дни.

 

„Това, което се направи за 3 дни, е забележително!“, каза с гордост министър Вълчев. 

 

Електронната форма на образование е най-различна. Основно обучението е синхронно и асинхронно. От МОН са посъветвали училищата да започнат с асинхронното обучение, когато не е необходимо всички ученици и учители да са едновременно онлайн.

 

Близо 89% от учениците са започнали днес дистанционното обучение, но не всички са стартирали успешно.

 

Някои платформи са имали проблем с огромния трафик. Спешно се работи по казуса. В една от най-популярните платформи „Shkolo.bg“ са отчели 20 пъти по-голям трафик. От МОН ще предоставят на всички възможност да ползват допълнителна платформа като резервен вариант – Майкрософт тиймс.

 

Близо 2000 учители нямат техническа възможност да се включат, защото нямат устройства. От МОН ще закупят спешно, за да им ги предоставят. Ще са необходими около 1-2 милиона лева.

 

Мобилните оператори ще съдействат също с предоставяне на wi-fi в зоните, където деца нямат интернет. Това обикновено е в квартали и села с ромско население. Половината от децата, които не могат да се включат в дистанционното обучение, всъщност нямат интернет. Другата половина – нямат компютри. За тях са необходими около 35 000 устройства. От МОН няма как да ги осигурят, а и няма такава наличност по складове. Но поне въпросът с интернета ще бъде решен. С децата, които няма да могат да се включат в дистанционното обучение заради липса на компютри, ще се работи по телефона. Ако се налага, ще им се доставят и материали за учене пред вратата на дома, без да се осъществява контакт с тях.

 

Предварителните изпити за прием в университетите, които трябваше да се проведат в този период, няма да се реализират, каза министър Вълчев.

 

 

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".