Рубрики
Начало » Образование » Каша около идеята за 2 пролетни ваканции

Каша около идеята за 2 пролетни ваканции

Образователният министър май зове да се ползват 10 дни по семейни причини, ако някой вече е планирал почивка от 3 до 11 април

 

questions-1922477_640

 

 

Образователният министър: „Обмисляме 2 пролетни ваканции“

Идеята за две пролетни ваканции, за които говори днес министърът на образованието, внесе сериозно объркване. Явно е искал да подкрепи идеята на Отрасловия съвет към МОН, но отново не се разбра какво говори. Отделно май призовава тези, които вече са си планирали семейни почивки от 3 до 11 април, когато с негова заповед в момента е регламентирана пролетната ваканция, да си освободят децата по семейни причини за 10 дни. Т.е. ще се върви към премахване на тази ваканция и тя да стане кратка в средата на март и по-дълга около Великден.

 

„24 часа“, dir.bg и други пишат, че ще е през април и май като се запази сегашната пролетна ваканция и се направи нова около Великден и Гергьовден. Получаваха се два добри варианта. Първа ваканция от 3 до 11 април и втора ваканция от 29 април до 9 май. Но явно няма да е така.

 

БНТ споменава за ваканция в края на март (вероятно се има предвид идеята за средата на март).

 

БНР говори за средата на март и около Великден.

 

До дни ще се реши дали учениците ще имат две пролетни ваканции – едната къса – от 18 до 21 март и една по-дълга – от 29 април до 9 май, която ще включва и Великденските празници. В Шумен просветният министър Красимир Вълчев обяви какви са предимствата на това решение.

 

Красимир Вълчев:

 

„Първо имаме две ваканции.

Една по-кратка и една по-дълга – от 11 дни, което е повече от планираната пролетна ваканция.

Обхващаме 5 и 7 май, които няма да бъдат пълноценни учебни дни.

Недостатъкът на аргументите е свързан с това, че сега вземаме решението. Някои хора са си направили планове, някои ще могат да ги променят, други – не.

Но дори и да не могат да ги променят, имаме решение, което дава възможност на даден ученик да отсъства до 10 дни по решение на родителите

 

bTV посочва датите 18-22 март и 29 април – 9 май.

 

 

spring-bird-2295436_640

 

 

Предложението за две пролетни ваканции първо дойде от Отрасловия съвет към МОН. Те предложиха първата ваканция да е кратка и да е веднага след ротацията на големите ученици, т.е. от 18 до 21 март, а по-голямата да бъде между великденските празници, Гергьовден и до 9 май.

 

Идеята на Отрасловия съвет не беше добре приета от обществеността, тъй като много хора са си направили вече планове за посочения период със заповед на министъра 3-11 април, отделно се видяха и политически мотиви заради изборите на 4 април. А също така ваканцията в средата на март е твърде кратка и децата едва ли ще могат да издържат чак до май, когато пък са по-скоро празници.

 

Разпространената информация в някои медии по-рано днес беше за запазване на пролетната ваканция (3-11 април), но да има и нова втора ваканция около Великден. Това се прие доста добре от всички. Но явно министърът е имал предвид идеята на Отрасловия съвет, а който вече е планирал семейна почивка през април, му се подсказва да си ползва дните по семейни причини за отсъствие от училище.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".