Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Математика » Успехът от олимпиада става вход за математическите гимназии

Успехът от олимпиада става вход за математическите гимназии

SMG

С успеха от олимпиада петокласниците ще се приемат в математическите училища. Това правило ще бъде официално записано в стандартите, които уреждат приема след пети клас, съобщи зам.-министърът на образованието Милена Дамянова. Информацията е на в. „Монитор“.

Целта е да се спре практиката, при която децата се селектират на базата на вътрешни изпити, които се организират в някои училища. Така хлапетата ще могат да докажат математическия си талант и да се състезават за прием на националните състезания.

Сегашните математически гимназии ще запазят приема си след 5-и клас, като се преименуват на средни математически училища, предвижда новият закон за предучилищно образование.

„Тези текстове вече са ясно разписани в закона“, уточни зам.-министърът.

В случай че предпочетат да продължат да се наричат „гимназии“, ще трябва да започнат да приемат ученици след 7-и клас, както всички други гимназии.

За всички ученици от 1-и до 12-и клас в районите без училища ще бъде финансиран транспорт до средищното школо, предвижда още новият просветен закон. В момента се плаща само возенето на децата до 8-и клас.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.