Рубрики
Начало » Образование » Училища » Кандидатстване » Най-вероятно ще бъдат отложени част от изпитите на учениците

Най-вероятно ще бъдат отложени част от изпитите на учениците

 

mon danybon 5

 

 

Най-вероятно ще бъдат отложени част от изпитите, каза министърът на образованието Красимир Вълчев пред БНР и уточни: „Тези, които са по-рано“.

 

Едно е да възстановим в началото, друго – в края на май, трето – юни месец. Най-вероятно ще бъдат отложени част от изпитите – тези, които са по-рано, при възстановяване през май месец, дори в края на април”, очерта възможното развитие на ситуацията Красимир Вълчев.

Да припомним:

Националното външно оценяване на 4-класниците по български език е на 27 май 2020 г., а по математика е на 28 май 2020 г. Вижте датите на НВО за 7 и 10 клас ТУК.

Матурата по български на 12-класниците е на 20 май. Втората задължителна матура е на 22 май. А матурите по желание са от 26 май до 29 май 2020 г. Всички дати вижте ТУК.

Удължаването на учебната година не е неизбежно

Вариантите за приключването на учебната година все още са няколко, каза още министърът на образованието Красимир Вълчев. Удължаването на учебната година не е неизбежно, зависи колко ще продължат мерките.

 

Ако имаме 2-3 седмици накрая, няма нужда от удължаване. Някъде може би ще трябва повече часове да се вземат – например практики в професионалните гимназии.”

 

Голяма част от часовете от учебния план в момента се провеждат успешно в електронна среда, но има такива, които не могат да се проведат.

 

„Ще трябват на някои 5, на други – 10 или 15 дни за приключване на учебната година. Необходими са няколко дни за оценяване – годишно, срочно”, уточни просветният министър.

 

По данни на МОН 90% от учениците са обхванати от дистанционното обучение, както и 96 на сто от училищата.

 

„В момента не се поставят оценки. Учителите си отбелязват активността, ангажираността на учениците, това дали се справили с проекти, което ще се отрази по-нататък на оценяването им. Това мисля, че е разумното. Все пак всички скочихме в ситуация, се озовахме в ситуация, която беше неочаквана, непредвидена. Трябваше дозирано да направим крачките, в това число и с оценяването”, коментира просветният министър.

 

Относно призива на работодателите в системата на просветата за отмяна на изпити в 4 и 10 клас, а приоритетът да е върху 7 и 12 клас, министърът на образованието заяви:

 

„Ако се удължи срокът на карантината, възможни са всякакви варианти. Наистина по-трудно е да отменим изпитите след 7 клас, тъй като те са свързани с оценяване. Към настоящия момент нямаме такова решение.

Не мислим, че оценяването след 4 и 10 клас трябва да предизвиква тревоги, много повече, отколкото едно вътрешно оценяване, контролна или класна работа от гледна точка на ученика.”

 

Преди дни министърът на образованието и неговата заместничка се противопоставиха на идеята за отмяна на изпитите в 4 и 10 клас. В 4 клас те са свързани с кандидатстването в математическите гимназии.

 

Кандидатстването в университети

 

При всички случаи ще има съгласувано решение на европейско равнище как да се развие кандидатстването във висшите училища, допълни още Красимир Вълчев. 12-класниците ще имат възможност да кандидатстват след като се явят на матурите си и си вземат дипломите. Всички европейските държави са в подобно положение и мнението е, че трябва да се изчака, защото не е ясно колко време ще е карантината. Ще има разбиране от страна на висшите училища. С българските университети са проведени разговори и не трябва да има проблем. По-труно е да се комуникира с университетите извън ЕС, но се вижда, че и в САЩ имат такъв проблем.

 

Цялото интервю чуйте тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".