Рубрики
Начало » Образование » Кеймбридж и Оксфорд драстично орязали офертите за възпитаници на Итън

Кеймбридж и Оксфорд драстично орязали офертите за възпитаници на Итън

Два пъти по-малко оферти – само 48 тази година

 

Kazimierz Mendlik, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Kazimierz Mendlik, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

 

Кеймбридж и Оксфорд драстично орязали офертите за възпитаници на Итън тази година, съобщават британските медии. Учениците от престижното частно училище са получили само 48 оферти. За сравнение през 2014 година бройка е била 99.

 

Причината е, че най-елитните британски университети се опитват да дадат предимство при приема на повече младежи от държавните училища от по-бедните райони, а не на представители на привилигированата прослойка.

 

През настоящата година рекорден брой ученици от държавните училища започнаха обучение в Кеймбридж след фиаското покрай пандемията около изпитите A-level, коментира Daily Mail.

 

Родителите на учениците от Итън, които плащат по 42 500 паунда на година, са шокирани от резкия завой на Оксбридж, названието, обединяващо имената на двата престижни университета Оксфорд и Кеймбридж. Те не могат да разберат стремежа на тези елитни висши училища към така популярното в последните години „разнообразие“ („diversity“) на студентите.

 

Заместник-директорът на Итън е изпратил писмо до родителите, с което се опитва да ги успокои.

 

„Всяка година виждаме разочаровани много силни кандидати от Итън. За съжаление тази година са много повече.“

 

„Има и други силни университети в Обединеното кралство“, пише още заместник-директорът.

 

Идеята за „разнообразие“ при подбора на кандидат-студентите отдавна е водеща при американските топ университети. Причина това вече да се случва сега в Оксфорд и в Кеймбридж е, че върху тях се оказва натиск от британския регулатор на висшето образование, пише Дейли мейл.

 

Приемът на ученици от държавните училища е скочил между 2015 г. и сега в Кеймбридж от 62,3% на 70%, а в Оксфорд от 55,6% на 68,7%.

 

Кеймбридж обеща да намали съотношението на учениците от най-богатите райони на страната в сравнение с най-бедните от 14 към 1 до около 6,7 към 1 до 2025 година.

 

Оксфорд се ангажира да го направи от 15 към 1 на 8 към 1 до 2025 година.

 

Увеличава се процентът на деца от бедни райони във Великобритания, които попадат сред приетите да учат в Кеймбридж. Източник от Оксфорд е споделил пред „Телеграф“, че това решение за увеличение на процента на приетите ученици от бедни райони е довело до чиста загуба за луксозните частни училища в югоизточната част на страната. Възможно е и тези, които отговарят за приема, на чисто подсъзнателно ниво да си мислят „О, не, не, не искам повече възпитаници на Итън“ и така да режат голяма част от тях.

 

Официалната позиция на Кеймбридж е, че приема въз основа на академични способности и потенциал без значение на социалния произход.

 

От Оксфорд обаче смятат, че явно пропорциите, които са заложили за прием, работят.

 

Родител от Итън е споделил, че съветва престижното училище спешно да изготви нова стратегия за променящите се времена.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".