Рубрики
Начало » Образование » Справочник » SAT/IELTS/TOEFL/AP » Какво научих на информационната сесия на Оксфорд в Американския колеж за кандидатстването в университета?

Какво научих на информационната сесия на Оксфорд в Американския колеж за кандидатстването в университета?

 

oxford acs 2018 18

 

На 19 април 2018 г. в Американския колеж в София имаше информационна сесия с представител на елитния британски университет Оксфорд, на която се разясни процесът по кандидатстване. Много се надявах на тази среща да получим някаква информация около Брекзит и какво се случва с випуска на сегашните 11-класници и при какви условия ще кандидатстват, но уви – все още няма новини.

 

Към момента все още не е ясен този най-важен въпрос – при какви условия ще са кандидат-студентите от Европейския съюз от випуск 2019. Подаването на документи за Оксфорд и Кеймбридж е до 15 октомври. Реално малко преди старта на кампанията Великобритания все още няма политическо решение по този важен казус – дали и този випуск ще бъде при старите условия, т.е. европейските студенти ще се ползват от правата на британските, ще плащат по-ниските такси и ще могат да теглят студентски кредите или това ще е първият випуск, който вече ще бъде третиран като международните студенти и ще бъдат на много по-високите такси. А е възможно и някакъв различен сценарий, но всичко зависи от преговорите между Великобритания и ЕС. Засега само Шотландия още през февруари обяви, че запазва правата на този випуск европейските студенти като досегашните.

 

oxford acs 2018 1

 

 

Информационната сесия в Американския колеж беше с Алис Парът, координатор набиране на студенти от Великобритания и Европа за бакалавърска (undergraduate) степен в Университета в Оксфорд. В продължение на час тя обясни подробности около кандидатстването. Срещата беше организирана от Офиса на академичните съветници в Американския колеж.

 

Оксфорд е най-старият университет във Великобритания. Има над 900-годишна история. В последните престижни класации заема първо място в света.

 

oxford acs 2018 2

 

Оксфорд или Кеймбридж – това е вечната дилема, пред коята кандидатстващите се изправят при подаването на документи за престижните британски университети. Трябва да изберат един от тях. Не може да се кандидатства и в двата едновременно. Алис Парът посъветва да се гледа курсът, специалността, която иска да учи даденият кандидат-студент.

 

oxford acs 2018 3

 

След това посочи накъде продължават завършилите Оксфорд.

 

oxford acs 2018 4

 

Направи ми впечатление колко голям процент продължават в сферата на образованието – 14%.

 

Другият интересен акцент, който ми привлече вниманието, беше академичната структура на университета:

1) Математика, физика, науки за живота; 2) Медицински науки; 3) Социални науки; 4) Хуманитарни науки.

 

oxford acs 2018 5

 

При кандидатстването трябва да се реши дали да се избере конкретен колеж или кандидатурата да е отворена. Всеки студент е член на някой от колежите, а така също и на университета. Алис Парът уточни, че има леки различия между колежите.

 

oxford acs 2018 6

 

Една от най-важните и ценни информации беше колко струва обучението и какви са разходите за живот. За студентите, които започват през 2018 година, таксите са следните:

 

За британски и европейски студенти – такса обучение: 9200 паунда

За международни студенти – такса обучение: между 16 230 и 23 885 паунда

Годишна такса (само за международните студенти) – 7570 паунда

Разходи за живот на месец: 1014 – 1556 паунда

 

oxford acs 2018 7

 

Вижда се колко е различна таксата за международните студенти, а отделно имат и допълнителна такса. По тази причина е много важно скоро да се реши каква ще е съдбата на випуск 2019 и дали ще бъдат европейските студенти като досегашните условия – на по-ниските такси.

 

Целият сложен и дълъг процес по кандидатстването беше обяснен в ясна схема. Важно е първо да се избере курс, да се премине през UCAS, да се направи регистрация за теста, да се кандидатства до 15 октомври, следват тест, интервю и излизане на резултатите. Интервютата обикновено са през декември. Поканените за интервю трябва да отидат в Оксфорд. Престоят е 2 дни. Резултатите стават ясни през януари.

 

oxford acs 2018 8

 

Филмите и любопитните публикации за подбора на студенти в елитните университети са ни научили да мислим, че учебните заведения търсят в кандидатите най-различни постижения в различни сфери, а не само академични знания. Това може би важи най-вече за американските. За Оксфорд нещата стоят по друг начин. Алис Парът простично обясни:

 

„Важни са академичните възможности и потенциал“.

 

И допълни:

 

„Ако баща Ви е възпитаник на Оксфорд, това в никакъв случай няма да Ви помогне“.

 

Много важна беше и информацията какви са изискванията за успех при кандидатстване.

 

От българската диплома успехът трябва да е над 5,75.

Ако се кандидатства с американска – нужни са резултати от SAT над 1460 и три AP теста с резултати 5.

Има изисквания и за IB дипломата.

 

oxford acs 2018 10

 

Важна беше и информацията за езиковите сертификати за доказване на ниво на владеене на английския. За IELTS изискванията са резултат 7 и 7 на всеки от компонентите. За TOEFL (Интернет) – 110 точки. САЕ с А. Има и други опции за езикови сертификати.

 

oxford acs 2018 11

 

Кандидатите трябва да напишат изложение за себе си (personal statement) до 4000 знака или 47 реда. 80% от изложението трябва да е академично и да обяснява защо кандидатът иска да учи тази специалност. Идеята е да убедителен, че е най-добрият кандидат. Вижте насоките от UCAS по този въпрос.

 

oxford acs 2018 12

 

Повечето специалности изискват кандидатите да се явяват на тест.

 

oxford acs 2018 13

 

Препоръчва се подготовка или преговор на изучавания материал.

 

oxford acs 2018 14

 

Следващата важна стъпка в процеса на кандидатстване е интервюто. Не всички кандидати са поканени на интервю. Няма чудати въпроси. Целта е да се прецени как мисли кандидатът.

 

oxford acs 2018 14 oxford acs 2018 15

 

Важно е съдържанието, а не стилът.

 

oxford acs 2018 16

 

Дали кандидатът ще получи оферта зависи от всички компоненти в представянето му по време на кандидатстването.

 

oxford acs 2018 17

 

Дните на отворените врати в Оксфорд са 27 и 28 юни 2018 г., а така също и 14 септември 2018 г.

 

Срещите с представителите на елитни университети за мен са една от най-ценните страни на Американския колеж. От Офиса на академичните съветници информират не само учениците, но и родителите им за предстоящи такива събития в училището.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".