Рубрики
Начало » Образование » Оксфорд иска да премахне Омир и Вергилий от програмата си

Оксфорд иска да премахне Омир и Вергилий от програмата си

 

Ръкопис на "Илияда" от 5 век източник: Уикипедия

Ръкопис на „Илиада“ от 5 век
източник: Уикипедия

 

Престижният британски университет се опита да премахне произведенията на Омир и Вергилий от задължителната учебна програма на бакалавърската специалност „Класически науки“, в която се изучават древна литература, история и философия . Това възмути огромна общност от студенти, учени, медии и интелигенция. Става дума за „Илиада“ на Омир и „Енеида“ на Вергилий.

 

Причината, която изтъкват от висшето училище, е, че се стремят към разнообразие. Също така, че се опитват да модернизират програмата си, за да могат да привлекат повече ученици от държавните училища. Имало и голямо различие в оценките между мъжете и жените при изучаването на тези епични произведения.

 

Срещу промяната се обявиха настоящи студенти. Според тях това ще е ужасна и фатална грешка.

 

„Предложението би означавало, че Оксфорд ще произвежда студенти в „Класически науки“, които никога не са чели Омир и Вергилий, основни автори в класическата литература.“

 

Студент дори е направил петиция в защита на запазването на тези автори в учебната програма.

 

Според професор от Оксфорд, това ще помогне на студентите, които не са учили като ученици старогръцки и латински. Така ще се опитат да направят специалността привлекателна за всички кандидати без значение дали са от частни или от държавни училища.

 

Специалността „Класически науки“ и това в Оксфорд е много престижна. Това е от привлекателните програми, които са интересни за децата от елита, възпитаници на частни училища. Подобно на „История на изкуството“  в университета „Сейнт Андрюс“ например. В „Класически науки“ се изучават езиците, културата, историята и философията на Древна Гърция и Древен Рим.

 

 

Във форумите се изказват редица възражения. Шеговито се препоръчва да се премахнат цифрите в математика, за да не затрудняват никого. Правят се и препратки с американски университети, където също са се появявали нелогични предложения за отпадане на важен материал или някой автор, който не се възприема добре в съвременния свят.

 

За британските университети не е характерно голямото отпадане на студенти, което е типично за много европейски университети. Ако студентът е влязъл, той обикновено и завършва висшето си образование. Преподавателите трябва да намерят начин всички да се справят.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".