Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Ивайло Кортезов » Писмо от родител какви математически сборници ще препоръча доц. Кортезов и неговият отговор

Писмо от родител какви математически сборници ще препоръча доц. Кортезов и неговият отговор

kortezov snimka

Публикувам кореспонденция между родител на 3-класник от малко градче и доц. Ивайло Кортезов. Молбата на майката е доц. Кортезов да препоръча през сайта Danybon математически сборници, които са подходящи за ученици от 3 до 6 клас.

Изключително много благодаря за високата оценка на сайта ми и се радвам, че мога да съм полезна!

„Г-н Кортезов, здравейте!

Пиша Ви по повод публикацията в Данибон за Ваша книга за второкласници. Въпросът ми е, имате ли издадена книга за следващите класове – 3, 4, 5, 6? Преди две седмици поръчах единствената книга, която има от Вас в онлайн-магазините и тя е за 7-8 клас, за подготовка за състезания, олимпиади и Балканиадата.

Вижте, ще си позволя да Ви отнема малко повече време, за което моля да ме извините. Тъй като живеем в малко градче, а образованието е една от първостепенните ценности в семейството, проблемът идва, когато виждаш, че не можеш да пътуваш до по-голям град, където има страхотни и качествени учители, които не спират до шестиците в училище, а гонят първите места по състезания. Синът ми е в трети клас, опитвам се да му подбера най-добрите източници по математика чрез Интернет, но за съжаление срещам трудности, докато отсея измежду рекламите на различните учебници. Досега като христоматийни се оказаха „Математическите читанки“ на Веселин Златилов и др. и „Математиката за таланти за 3-4 клас“ на авторски колектив. Както и всички качени в Интернет задачи от състезанията в България. И понеже повечето учители, подготвящи завърналите се медалисти от чужбина, чиито имена мога да проследя в медиите, нямат издадени книги, въпросът пак се връща до това, как да отсея качествените автори на пазара. Е, Вие сте отсят като доста труден и адски интересен, :), въз основа на тази книга, която имам вече вкъщи /и на куп друга информация за Вас/. Така че това беше поводът да Ви пратя това писмо.

Моля да не ми отговаряте, а просто да подадете някаква информация към Йорданка Бонева, чиито сайтове са безценни за родители като мен от дълбоката провинция.“

Доц. Ивайло Кортезов:

„Здравейте,

Тъй като молбата е да отговоря през сайта Danybon, ето и моят отговор.

Действително добре сте се ориентирали кои са сборниците с ценни задачи. Към тях мога да добавя само един сборник за СИП 4 клас (сини букви на бял фон) от бургаски колектив, в който са събрани ценни, нестандартни идеи (които не се омаловажават от известен брой технически грешки). Оттам нататък сте права да се ориентирате към състезанията, качени в Интернет.

Работата е в това, че тези от нас, които сме способни да правим нестандартни задачи за малки ученици, сме прекалено заети и все не ни остава време да отделим време за сборник. Разчитаме, че родителите ще намерят задачите, които сме приготвили за тези състезания, в мрежата.

Ценните откъм идеи български състезания са „Черноризец Храбър“ и „Иван Салабашев“; и двата турнира са издавали сборници, но те са (почти) изчерпани.

Дори и „И второкласник може да реши …“ нямаше да съществува, ако темите на „Черноризец Храбър“ за 2 клас 2002-2009 бяха национални (импулсът за създаването му беше да станат достояние на всички). Радвам се, че идеята се оцени високо от родителите, но е трудно да намеря време за подобно нещо за 3-4 клас.

В практически план това, което мога да направя, е да помоля да се преиздадат (в допълнен вид) сборниците на „Салабашев“ и „Черноризеца“. Други състезания с ценни идеи за малки ученици са „Австралийското математическо състезание“ и „Европейско кенгуру“. За последното предстои да излезе нов сборник, подреден по теми, но още не ми е ясно дали там ще бъде ясно очертана зоната на достъпност от 3-4 клас (ще направя каквото зависи от мен това да е така).

За 4-7 клас е важно да имате сборника със състезателни задачи на „Регалия“: „Математически състезания за 4.-7. клас“, автори: Диана Раковска, Иван Тонов, Кирил Банков, Теодоси Витанов.

Оттам нататък – както се пее в любимата на децата песен: „Има всичко в Интернет.““

 

Благодаря за доверието!

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.