Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Математика » Пролетните математически състезания (ПМС) Русе / Плевен 2014

Пролетните математически състезания (ПМС) Русе / Плевен 2014

ЗАДАЧИ, РЕШЕНИЯ И ОЦЕНЯВАНЕ; КОМЕНТАРИ СЛЕД СЪСТЕЗАНИЕТО; ПРЕДВАРИТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ; КОИ СА АВТОРИТЕ НА ЗАДАЧИТЕ? РЕПОРТАЖ (обн. 3.4.2014 – 22:31 ч.)

uchiliste ivan vazov ruse

mg ruse

 

НОВО: ОКОНЧАТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ ПМС РУСЕ ТУК – 23:07 – 1.4.2014. Задачи и решения 4-8 клас – ТУК.

НОВО: ОКОНЧАТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ ПМС ПЛЕВЕН ТУК. Призови места – ТУК. Задачи и решения 9-12 клас – ТУК.

mg ruse 1

uchiliste ivan vazov ruse 4

uchiliste vazov ruse niki uchiliste vazov ruse niki 2 mg ruse ivajlo kortezov mg ruse vrata

НОВО (3.4.2014 – 21:31 ч.): СНИМКИ от награждаването на ПМС Русе 7 клас – вижте ТУК и на следващите снимки. Фотограф: Мирослав Александров, баща на силния състезател на 104 ОУ – Георги Александров (7 клас), отличен на ПМС 2014.

НОВО (3.4.2014 – 21:31 ч.): СНИМКИ от награждаването на ПМС Русе 4 и 5 клас – вижте ТУК и следващите снимки. Фотограф: Мария Пеева, майка на Константин Пеев (златен медалист, 4 клас – ЧОУ „Света София“/Детска академия).

Русе е моят роден град. Горещо препоръчвам на всички състезатели по математика да разгледат и забележителности. Тук имам цял албум със снимки от Русе – от центъра, от парка, от историческия музей. В други албуми на Фейсбук страницата Danybon ще намерите и снимки със султанския и царския влак, от Дунава или пък от крепостта Червен, Басарбовския манастир, Ивановските скални манастири, които са в близки селища до Русе. Ако не успеете да отделите много време за екскурзия – задължително се разходете по центъра, където има сгради – исторически паметници на културата, а така също направете и една разходка по Дунава.

Утре ще се наспя. Най-после след много състезания и изпити в рамките на две седмици. Няма да мога да отида на награждаването от ПМС. Ако искате, изпращайте ми снимки (например, с наградените) от него на danybon.pr@gmail.com и аз ще ги добавям в АЛБУМА със снимки от днешното състезание. Можете да добавяте и малко информация за награденото дете.

НОВО: Още една нова информация от Детската академия.
Успели са да се преборят на контестациите за максимален резултат на Константин Пеев от 4 клас (ЧОУ „Света София“/Детска академия). Детето очакваше 26 т. Браво! 1.4.2014 – 21.49 ч.

НОВО: Предварителни резултати 4 клас – ПМС Русе.

Специални поздравления и за Константин Пеев (4 клас, ЧОУ „Света София“/Детска академия) от съотборниците му от Детската академия за постигнатия резултат. Доколкото разбрах на контестацията са успели да качат резултата му на максимален.

НОВО: Сега се чух с Ирина Шопова, ръководител на отбора на Детска академия. В отбора има дете с максимален резултат. Това е Борис Геренски (6 клас). Специални поздрави от съотборниците му! 1.4.2014 – 21 ч.

ЗАДАЧИ, РЕШЕНИЯ, ОЦЕНЯВАНЕ от ПМС РУСЕ 2014 (4-8 клас) – ТУК и следващите снимки. А така също иТУК на сайта на РИО Русе.

ЗАДАЧИ, РЕШЕНИЯ, ОЦЕНЯВАНЕ от ПМС Плевен (9-12 клас) – на сайта на МГ Плевен.

НОВО: Предварителни резултати 6 клас ПМС Русе – 1.4.2014 – 20:50

НОВО: 9 клас и 11 клас – междинен протокол ПМС Плевен – 1.4.2014 – 20:47 ч.

НОВО: Предварителни резултат 5 клас – 1.4.2014 – 20:36 ч.

НОВО: Предварителни резултати 7 клас – децата очакваха, че ще има доста ниски резултати. Според силен състезател, който имаше много високи резултати на ЗМС и ЕМС на задачи за 8 клас, днешните от ПМС за 7 клас са били по-трудни. Информацията ми беше споделена от майка му, но си позволявам да я цитирам за ориентир. Сега си коментираме родители, че наистина сме впечатлени от резултатите и дадените и недадените точки, но децата май очакваха наистина да е нещо подобно положението. Важна е все пак и тръпката от това състезание.

Предварителни резултати 8 клас

Междинен протокол 10-12 клас ПМС Плевен – ТУК.

10 клас, 12 клас

НОВО: 1.4.2014 – 18:14 ч. – Очакваме резултатите на участниците в ПМС РУСЕ на следните сайтовеhttp://smb-ruse.com/ и http://rio-sofia-grad.com/, а така също ще бъдат разлепени и в Математическата гимназия. Първо се публикуват предварителните резултати, после това има кратки контестации (прави ми впечатление, че малко състезатели успяват да покачат резултат, обикновено са някои от най-силните състезатели на СМГ или друга математическа гимназия; отиването на контестация на ПМС и спечелване на точица за мен си наистина изкуство и вероятно ръководителят, а и състезателят са доста опитни), а едва след тях има окончателни резултати.

НОВО: 1.4.2014 – 14,25 ч. – КОМЕНТАРИ СЛЕД СЪСТЕЗАНИЕТО: Пролетните математически състезания в Русе или поне е състезателната част свършиха. Учениците започнаха да излизат едва след 13 ч. Отдавна не ми се беше случвало да виждам толкова много ученици, които стоят до последно. Задачите са били доста трудни, поне това дочувах. Вчера Сава Гроздев е обещал на техническата конференция, че днешните задачи няма да имат нищо общо с тези от областния кръг на олимпиадата по математика, т.е. ще бъдат далеч по-трудни. Досега май чух само за едно дете, което очаква максимален резултат. Повечето изглеждаха доста притеснени или недоволни от себе си. Подобна гледка видях наскоро само след изпита за Американския колеж. По коментари от децата – ПМС 2014 са по-сложни от миналата година. Качих задачите във Фейсбук албума от състезанието.

ТУК ЩЕ ОБНОВЯВАМ ИНФОРМАЦИЯТА ОТ ПРОЛЕТНИТЕ МАТЕМАТИЧЕСКИ СЪСТЕЗАНИЯ В РУСЕ, А ТАКА СЪЩО И НА ФЕЙСБУК СТРАНИЦАТА https://www.facebook.com/Danybon.blog. Не е разрешено ползването на снимки или информация без съгласието на автора, за комуникация може да ползвате мейла danybon.pr@gmail.com. Всяко ползване на информация на Danybon от чужди сайтове, става след разрешение и задължително с хиперлинк.
СНИМКИ от състезанието можете да намерите на Фейсбук страницата Danybon в ТОЗИ АЛБУМ.

Благодаря на всички, които съдействат за споделяне в социалните медии на снимките и информацията от отразяването ми на ПМС!

1.4.2014 – 19:11 – Кои са авторите на задачите за ПМС Русе (4-8 клас):

Задачите са предложени, както следва:
4.1.– Ивайло Кортезов, 4.2.и 4.3.–Ивайло Старибратов, 4.4. – Ивайло Кортезов;
5.1.– Емил Карлов, 5.2.– Иван Ангелов, 5.3.– Ирина Шаркова, 5.4.– Иван Ангелов;
6.1.– Стоян Ненков, 6.2. и 6.3. – Ирина Шаркова, 6.4. – Емил Карлов;
7.1.– Мариана Кьосева, 7.2. – Веселин Ненков и Сава Гроздев, 7.3. Ивайло Кортезов; 7.4. Веселин Ненков и Сава Гроздев;
8.1. и 8.2. – Мариана Кьосева, 8.3.– Ивайло Кортезов, 8.4. – Веселин Ненков и Сава Гроздев.

източник: РИО Русе

1.4.2014 – 18:21 – Отборът на Детската академия е на разходка из центъра на Русе. Сега точно минаха покрай Математическата гимназия. Отиваха към площадчето пред Историческия музей, а след това ще се разходят по централната улица, ще разгледат архитектурните паметници на централния площад, препоръчах им да продължат към кея и да видят Дунава.

1.4.2014 – 15:47 – снимки след състезанието – вижте ТУК и следващите

1.4.2014 – 15:49 – отборът на ПМГ Бургас – вижте ТУК. Благодаря на Йорданка Янчева за информацията!

1.4.2014 – 15:26 – как се решават задачи на улицата :) – вижте ТУК и ТУК

1.4.2014 – 15:24 – отборът на Детската академия – вижте снимки ТУК, ТУК, ТУК, ТУК,ТУК,

Благодаря на Ирина Шопова, директор на Детската академия за организацията за ПМС!

Ирина Шопова и Цвета – ТУК.

Ники и Цвета си проверяват задачите – вижте ТУК.

Страхотна снимка на съотборниците – вижте ТУК.

Цвета е в добро настроение и черпи с бонбони „Карамел Му“ – не бях ги яла от детството ми. Вижте ТУК.

1.4.2014 – 15:22 – Отборът на 125 СОУ – снимка ТУК

1.4.2014 – 15:19 – Отборът на ПЧМГ (7 клас) – снимка ТУК

Зачудих се по едно време на кого маха синът ми, реших, че е за такси, а се оказа, че по диагонал е отборът на ПЧМГ и им маха. Ники и Богдан са приятели от детската ясла (много не помнеха, но майките им често им припомняме). А и от толкова състезания, вече се познава с всичките състезатели на ПЧМГ.

1.4.2014 – 15:01 – СЛЕД СЪСТЕЗАНИЕТО: Г-н Данков (от 125 СОУ) откликваше на всякакви запитвания на децата. СНИМКА ТУК и ТУК. Дори и моят Ники се възползва и се консултира относно едно свое решение. Благодаря!

1.4.2014 – 11:50 – И една потребителска информация. Направи ми впечатление, че и в такситата, и в заведенията ми връщат ресто до стотинка. Т.е. никой не си закръгля предварително. Това е по-скоро по мои наблюдения, не знам дали винаги е така, но това ми прави впечатление.

1.4.2014 – 11:46 – Още снимки на МГ „Баба Тонка“ можете да разгледате ТУК.

1.4.2014 – 11:42 – Подпечатвах си документи и ме пуснаха до библиотеката за печат. Точно там открих нещо много-много мило – снимка на мой съученик сред медалистите на България и МГ Русе. Вижте ТУК – момчето с дългите коси е Ясен Балев.

Хубаво е да откриеш сред отличените ученици и то медалист от международни олимпиади познато име. Ясен Балев – момчето с дългите коси на първия ред вдясно сме учили от 1 до 7 клас (не съм сигурна дали не се премести по-рано в МГ) заедно в ЕСПУ „Христо Ботев“, дори сме сядали и на един чин. После той и още няколко момчета отидоха в МГ „Баба Тонка“, а една солидна групичка ни приеха в Английската гимназия „Гео Милев“ Русе. Страхотен клас бяхме в „Хр. Ботев“.

Горда съм с моя съученик Ясен Балев – видях го сред медалистите на МГ Русе. Това момче е може би най-гениалният човек, който бях срещала като малка.

1.4.2014 – 11:24 Вижте ТУК снимка на Историческия музей. С родители проверихме, че работи цял ден. Препоръчвам ви да го посетите. Има доста интересни неща – дори и мамути. :) Ще преминете набързо през цялата история на Русе, а тя включва праистория, Римска империя, българска история. Когато съм ходила, залите бяха специално озвучени и осветени.
Историческият музей се намира на 2-3 мин път пеша от МГ Русе.

1.4.2014 – 11:15 – красиви гледки из Русе и в близост до МГ „Баба Тонка“ – СНИМКИ.

Показвах на родители красиви гледки из Русе. Обещала съм на отбора на Детската академия да ги разходя следобед из центъра на Русе. След като свърши състезанието ще обядват в хотела си, след това ще разгледат Историческия музей (тази снимка е пред него) и след това ще се присъединя към тях, за да им разкажа какво си спомням за различни сгради и места из Русе. Ще ги разходя по централната улица, по кея, ще посетим (ако има време) музеите до кея, а много искам и да стигнем и до парка, за да им покажа и музея на транспорта, където да видят султанския и царския вагон и да покарат влак. Дано да има време за всичко.

1.4.2014 – 11:01 – Сградата на МГ „Баба Тонка“ е изключително красива – вижте ТУК. Тази година училището отбелязва 150 години. Наследник е на Девическата гимназия в града.

1.4.2014 – 10:55 – Качих снимки пред МГ „Баба Тонка“ преди състезанието. Състезателите вече бяха влезли, но се виждат родители и ръководители. Можете да разгледате ТУК.

1.4.2014 – 10:52 – Качих снимка на журито – вижте ТУК. Ивайло Кортезов е винаги усмихнат. Има много весело настроение в целия екип. По нищо не личи, че ги чака тежък ден и едно от най-тежките математически състезания.

1.4.2014 – 10:32 – Качих снимки от началото на състезанието и по-скоро преди състезанието при 7-8 клас. Виждат се отборите на СМГ, ПЧМГ, 125 СОУ. Видях доста познати състезатели. Радвам се, че тук е и нашият приятел Георги Александров, силният състезател на 104-то ОУ София. Общо взето Георги и Ники (големият ми син) са двамата „свободни електрони“ сред 7-класниците, които обикновено се явяват индивидуално. Георги е с отбора на своето училище – 104 ОУ. Ники сега е в отбора на Детската академия. От СМГ и ПЧМГ разпознах почти всички техни състезатели. От СМГ – Борислав Антов, Иван-Александър Мавров, Симона и още доста ученици, които бяха заедно с г-жа Петя Тодорова. Бяха доста деца и все силни състезатели. Дано да не бъркам някое име. От ПЧМГ – Богдан Симеонов, Владимира Иринчева, Мария Коева и др. В отбора на 125-то видях Васил, за когото скоро ви разказвах покрай представянето му на международно състезание по роботика. Големите от 125-то бяха водени от Димитър Димитров, а по-малките от Данков, когото засякох пред МГ Русе.

1.4.2014 – 10:14 – Състезанието започна. Имам доста снимки. Започвам да качвам на Фейсбук страницата Danybon в ТОЗИ АЛБУМ.

1.4.2014 – 7:48 – Честит Ден на шегата, лъжата и сродните закачки! Няма шега, няма измама – след малко сме на състезание. Все още закусваме. Мама приготвя баница. По нейна информация такситата в Русе идват до 3 минути и не ни трябват повече от 15 минути, за да стигнем до училището, в което ще се явява Ники на Пролетните математически състезания – ОУ „Иван Вазов“. Аз съм заредила фотоапарата и дори вече е в дамската ми чанта. Все още не съм преценила как ще си планирам времето и дали след като оставя Ники в училището ще се върна до апартамента на нашите, за да успея да предам информация или пък – нещо друго. Видях, че и Математическата гимназия, където се явяват по-малките от 4 до 6 клас не е много далече от ОУ „Иван Вазов“ и си мисля да отскоча и да направя няколко снимки и там. Важно е сега децата да вземат със себе си химикали, моливи, линии. Нямат нужда от листове, ще им бъдат раздадени и то специално подпечатани. Ще трябва да вписват на всеки лист трите си имена, класа, училището и града – това е по информация от Ирина Шопова, ръководител на отбора на Детската академия, която вчера присъства на техническата конференция.

Ще ставам вече от компютъра. Скоро ще трябва да тръгваме.

Успех на всички състезатели!

1.4.2014 – 8:07 – В Русе грейна слънчице. Сигурно ще е един доста топъл ден.

31.3.2014 – 20:50 – Информация за Danybon от Ирина Шопова, ръководител на отбора на Детската академия

Информация от техническата конференция:
Учениците трябва да са между 8,20 ч. и 8,40 ч. пред училищата. Разпределени са така:
4-6 клас в МГ „Баба Тонка“.
7-8 клас в ОУ „Иван Вазов“.

Всеки участник си има точно място в конкретна зала. Трябва да се намери в списъци къде е точно.
Състезанието започва в 9 часа.
Не трябва да носят листове, защото там ще им раздадат.

Има за белова (бели листа) и за чернова (карирани листа). Всички са подпечатани.
За всяка задача са предвидени по 2 листа белова.
На всеки лист белова учениците трябва да впишат трите си имена, клас, училище и град.
Резултатите ще бъдат качвани на сайта на РИО Русе. На който клас са готови резултатите, те ще бъдат качвани.

От програмата на организаторите: „след 20.00 часа – обявяване на ПРЕДВАРИТЕЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ на следните сайтове: http://www.rio-ruse.org и http://www.smb-ruse.com

Няма да се чака поредност.
Контестациите ще бъдат по 30 минути за всеки клас.
Резултатите ще бъдат разлепени и в МГ „Баба Тонка“

В момента отборът на Детската академия се разхожда по централната улица на Русе. Децата били много весели. Чувствали се чудесно. Утре след състезанието ще имат културна програма. Препоръчах им да разгледат няколко интересни музея в Русе.

НОВО: 31.3.2014 20: 50 – Елена Гледачева, майка на Михаела Гледачева от ПЧМГ: „Нашата група се е върнала преди малко от разходка до Дунава, гледали са залеза и било много красиво.“

31.3.2014 – 19 ч. Вече съм в Русе. По пътя се радвах колко е красиво. Мъжът ми винаги сравнява една част от Русенско с Тоскана. Дори същите цветове били. В Русе е слънчево, топло и всичко цъфнало – това е като информация към всички родители, които са изпратили дечицата си на Пролетните математически състезания. Едва преди час пристигнахме семейно, но отборът на Детската академия са в Русе още от 15 ч. След регистрацията на отбора Ирина Шопова от академията ми се обади и ми каза, че 7-класниците са в у-ще „Иван Вазов“, значи утре първо там ще бъда, за да изпратя Ники. Ще снимам. Предполагам, че в Математическата гимназия ще бъдат по-малките. Ще се опитам да отида и да снимам и там. В момента тече техническата конференция. Надявам се да се чуя по-късно с Ирина Шопова и ако имам още новини, ще пиша. Най-важното е, че е много красиво и слънчево в Русе. Дано децата да успеят да поразгледат града след състезанието!

31.3.2014 – 10 ч. Днес ще потегляме за Пролетните математически състезания в Русе. Ще съм снабдена с фотоапарат, компютър и Интернет и ще се опитвам да се включвам и да предавам информация. Големият ми син Ники е в отбора на Детската академия. Така че основно ще се движа с тях. Радвам се, че скоро се вижда краят на толкова състезания и изпити. От две седмици сме на: Европейско кенгуру, изпит за Американския колеж, олимпиада по информатика, олимпиада по математика, а сега – ПМС в Русе. След 2 април най-после ваканция. После идва Азиатското състезание. Математици, с които съм говорила, казват, че нивото е много високо и дори задачите са по-сложни от тези от Московската олимпиада. Вчера Ники беше на подготовка в Детската академия за него. Помолих го да го сравни с някое познато състезание – каза, че е по-различно от Австралийското и Европейското кенгуру, най-много му напомняло на формата от изпита за Американския колеж. Повече подробности не знам, а и все още си почива и няма как да го питам.

КОМЕНТАРИ ОТ ДРУГИ РОДИТЕЛИ НА УЧАСТНИЦИ В ПМС – вижте ТУК.

ОСНОВНА ПУБЛИКАЦИЯ (26.2.2014)

Регионалният инспекторат по образование София публикува на сайта си информация за XXXIII-те Пролетни  математически състезания за ученици от IV-ти до VIII-ми клас, които ще се проведат в Русе тази година. За по-големите ученици ще бъдат в Плевен.

Пролетните математически състезания са едни от най-сложните и интересните. На тях се явяват най-силните състезатели от цялата страна. Моят съвет към всички добри математици задължително да се явят на това състезание. Ходила съм два пъти с големия ми син. Спомените и тръпката са незабравими.

Ето и съобщението на РИО София:

Във връзка с писмо на Регионален инспекторат по образованието град Русе, вх. № 0518-2/19.02.2014 г. в РИО, София-град Ви уведомявам, че в периода 31.03. – 02.04.2014 г. в град Русе  ще се проведат XXXIII-те Пролетни  математически състезания за ученици от IV-ти до VIII-ми клас.

Състезанията са индивидуални. Участват отбори, които са подали заявки (по образец) в срок до 14.03.2014 г. по оказания в приложеното писмо  начин.

Моля да предоставите информацията на учителите по математика и учениците от Вашето училище.

Приложение:
1. Писмо на РИО – град Русе.
2. Заявка за участие.
3. Предварителна програма за провеждане на XXXIII-те Пролетни  математически състезания от 31 март до 2 април 2014 г.
4. Хотели за настаняване на участниците в XXXIII-те Пролетни  математически състезания

ВАНЯ КАСТРЕВА
НАЧАЛНИК НА РИО – СОФИЯ-ГРАД

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.