Рубрики
Начало » Бизнес » Kои са победителите в състезанието на НАСА “Space Apps Challenge” в България?

Kои са победителите в състезанието на НАСА “Space Apps Challenge” в България?

telerik nasa 3 280Не знам дали успяхте поне да надникнете в предавания на живо 48-часовия хекатон в Телерик и да усетите как сме част от едно световно състезание на НАСА с 9000 участника от 80 града от цял свят. Заслужаваше се да се види и да се усети нещо модерно и креативно.

България се включва за първи път. Участваха 100 души в 20 екипа. Всеки от тях разработи и представи технологично решение с отворен код на глобален проблем, свързан с живота на Земята и развитието на изследователските мисии на НАСА.

Кои са победителите ли? Да, това е най-важното, защото те ще представят страната ни на финалите през юни 2013 година и проектите им ще се борят с най-добрите от 90 държави.

Българският победител е проектът за мобилно приложение за отглеждане на пилета, разработен от екип от петима студента и софтуени разработчика. Това са Кирил Николов, Павел Колев и Атанас Керанов, които са възпитаници на Софтуерната академия на „Телерик“, Иван Жеков – софтуерен разработчик и Стоян Стоянов – дизайнер.

Второто място спечели проектът за парник за отглеждане на пресни зеленчуци по време на мисии на Луната. Решението е разработено от учениците от Бургас – Димитър Иванов, Мартин Куванджиев и Стоян Димитров.

Победителите от глобалния финал на НАСА през м. юни ще имат възможност да присъстват на изстрелването на космическата станция MAVEN през ноември 2013 г., както и ще получат практически урок за летене в космоса.

снимка: Telerik Academy

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.