Рубрики
Начало » Образование » Почти 45 000 са кандидатите за Пенсилванския университет тази година

Почти 45 000 са кандидатите за Пенсилванския университет тази година

Рекорден брой кандидати за престижния университет от „Бръшляновата лига“

 

Напливът към елитните университети тази година е огромен. Това отчитат почти всички престижни висши училища и в Европа, и в САЩ.

 

За известния Пенсилвански университет са кандидатствали 44 960 души, съобщава The Daily Pennsylvanian. Това е най-огромната бройка в историята на университета.

 

7110 души са подали документи за „ранното кандидатстване“, а за редовното бройката е 37 850.

 

През декември бяха приети първите студенти от Клас 2023 (това е випускът на студенти, които се приемат през 2019 г. и ще завършат през 2023 г.). За първи път от много години процентът на приетите на ранно класиране е толкова нисък – 18%. Приети са само 1278 ранни кандидати. В предишните години процентът е бил около 22-23.

 

От приетите при ранното класиране 23% са с родители, възпитаници на Пенсилванския университет, т.н. legacy. 11% са от друга привилигирована група – първо поколение студенти (младежи, които нямат в семейството си други студенти). 48% от приетите са представители на малцинствата в САЩ.

 

 

Броят на момичетата е по-голям от броя на момчетата. Съответно 51% към 49%. Приетите са от 48 държави от цял свят.

 

Ерик Фурда, който е декан на комисията по прием, споделя, че първият етап от преглеждането на документите вече е приключен. В него всяка кандидатура се преглежда от двама служители по приема. През втората част започват да текат заседания, в които комисии от 6-12 члена, ще преглеждат заявленията.

 

Големият скок на много кандидатстващи в Пенсилванския университет е през 2018 година. Тогава кандидатстват 44 482 души. Това е с 4000 повече в сравнение с 2017 година. През 2015 година се забелязва също скок. Тогава кандидатите са минали 31 000 души. Преди това са били под 30 000. През 2011 г. са били подадени 22 634 заявления.

 

Много възпитаници на елитни университети смятат за смайваща бройката на кандидатстващите. Само в рамките на няколко години кандидатите са се увелилили два пъти. И то с рязък скок. Мнозина обясняват това с факта, че съвременните кандидати подават заявления за около 20 университета, което не може да се възприеме от по-старите поколения. Най-сложно за американските кандидати е за тези от азиатски произход. А при студентите от чужбина е истински късмет, тъй като приемат единици от дадена държава.

 

 

Но отговорът е много прост. Конкуренцията е огромна. Почти всички кандидати за елитните университети са с отличен успех, с перфектни резултати на изпитите SAT, с изключително разнообразни извънкласни дейности. Въпрос на късмет е кой ще бъде избран. Дори кандидати с максимални резултати на SAT може да не бъдат приети.

 

 

Единствено, което могат да направят кандидатите, е да се презастраховат като кандидатстват за повече университети с надеждата да бъдат приети в някой от тях. Така броят на кандидатите за Бръшляновата лига, MIT, Станфорд и още няколко елитни университета рязко се увеличава в последните години.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".