Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Ивайло Кортезов » В подкрепа на доц. д-р Ивайло Кортезов

В подкрепа на доц. д-р Ивайло Кортезов

 

Благодаря, доц. Кортезов!

Николай Благоев

Николай Благоев

 

Тези дни получавам много писма и съобщения от родители на състезатели по математика, а и от самите състезатели, с които България се гордее. Никой не иска да бъде свързването името на г-н Ивайло Кортезов с това, с което тези дни медиите упорито ни натрапват. Кортезов е направил толкова много за нашите деца и за България и искаме името му да се свързва с успехите на децата ни в математиката, именно защото до тях е бил г-н Кортезов и хора като г-н Кортезов.

Току-що получих и мейл от майка, която иска повече хора да чуят позицията ни, а за да я чуят може би трябва да я съберем и на едно място.

Аз лично благодаря на г-н Кортезов за всичко, което е направил за моя син!

На снимката: Николай Благоев (7 клас, ЧОУ „Света София“) със златния медал от СМТ 2013. Николай е четири поредни години сред „Успелите деца на България“ на Фондация „Димитър Бербатов“.

 

 

Мария Русева-Витанова: Г-н Кортезов, запазете искрата, с която запалвате любовта към математиката в нашите деца!

eli vitanova 00

 

Не зная откъде да започна, дали от това кой е г-н Кортезов и колко е направил за нашите деца като преподавател по математика, по принцип. Или защо една задача по математика, в която е отразена истината за нашата действителност, предизвика такива крайни реакции…

Но откъдето и да започна, все стигам до един и същи край – г-н Кортезов е прекрасен човек и преподавател, когото децата обичат, с чудесно чувство за хумор, което явно не може да бъде възприето от всеки. За да можем да надстрояваме, трябва първо да погледнем истината в очите.

Бих искала от мое име да благодаря на г-н Кортезов за това, че е такъв какъвто е, и наистина се надявам да запази тази искра, която има и с която запалва любовта към математиката в нашите деца. Тази същата искра, част от която е да казваш истината разбираемо и с чувство за хумор – нещо, което децата оценяват … за разлика от възрастните.

Мария Русева-Витанова е майка на силната състезателка по математика Ели Витанова (5 клас, ЧСОУ „Свети Георги“- София). Ели Витанова е сред „Успелите деца на България“ на Фондация „Димитър Бербатов“.

На снимката – Ели Витанова с купата от математическото състезание „Черноризец Храбър“ 2013

 

 

 

Златина Милева: Ивайло Кортезов е достоен за уважение!

zlatina 00

 

Златина Милева, златното момиче на Варна, което винаги успява да се заеме челни места на многото математически състезания, също написа мили думи за Ивайло Кортезов. Златина е седмокласничка във Варненската математическа гимназия. Тя е сред най-талантливите наши състезатели от този випуск и вече няколко години е сред „Успелите деца на България“ на Фондация „Димитър Бербатов“, а така също и финалист.

Публикувам думите и снимката й с разрешението на нейната майка.

Златина Милева:

„Г-н Кортезов, благодаря и от мен! Страхотен преподавател и достоен за уважение!“

Благодаря на Злати и на майка й за позицията! Много успехи! Аз съм уверена, че България ще се гордее с това златно момиче.

 

 

Емилия Стефчева: Ивайло Кортезов е донесъл толкова успехи и слава на България

sofia emi 0

 

Ивайло Кортезов е най-добрият математик, при когото моята дъщеря е имала щастието да учи.

Изключително мил, интелигентен, фин човек, децата го обожават!

Толкова много успехи и слава е донесъл на България!

Емилия Стефчева е майка на София Mатеева (6 клас, ЧОУ „Света София), участничка в математическите лагер-школи с Ивайло Кортезов.

 

 

Калоян Антов: Усилията на г-н Ивайло Кортезов заслужават само и единствено адмирации

antov 0

 

Г-н Ивайло Кортезов, без съмнение, в момента е един от малкото хора, които са направили много за развитието на надучилищното образование по математика, особено за по-малките ученици.

Той е редовен лектор на набиращите все по-голяма популярност зимни, летни и есенни математически лагери, където с лекота, добронамерено отношение и чувство за хумор успява не само да научи, но и да увлече все повече деца да се занимават с математика.

Напоследък има доста изследвания, които сочат пряката връзка между математическото обучение и икономическия просперитет на дадена държава, ето например едно от тях: http://www.iset.ge/blog/?p=984, така че усилията на г-н Кортезов заслужават само и единствено адмирации.

Но не само това, г-н Кортезов е автор на голяма част от задачите за по-малките на много от популярните състезания – Черноризец Храбър, Салабашев, Пролетни и Зимни математически състезания, Есенен математически турнир, Математически звезди в Пловдив и много други, а никак не е лесно да се измисли една нова, интересна и предизвикателна задача.

Ивайло Кортезов е и един от организаторите на Математическите боеве в Созопол, където децата се учат не само да решават задачи, но и да работят в екип, да презентират, да поемат премерени рискове, да вземат бързи решения и т.н. умения, които не се учат в училище, но са от решаващо значение впоследствие.

Колко хора коментираха факта, че Ивайло Кортезов беше един от ръководителите на отбора за „малката” Балканиада, където българският отбор спечели два златни, два сребърни и два бронзови медала, но както каза самият той „За последните 24 часа получих повече медийно внимание, отколкото за предходните 40 години.”.

Именно благодарение на усилията на хора като Ивайло Кортезов все още не сме изостанали безнадеждно от азиатските държави и големите математически сили.

И още нещо, Ивайло Кортезов е златен медалист от Международната олимпиада и Балканиадата по математика и е от поколение, което би могло успешно да намери реализация в чужбина, но той е избрал да остане тук и да се занимава с нашите деца.

Аз лично, мога само да му стисна ръката!!!

Калоян Антов

снимка: Завръщането на отборите на СМГ, ПЧМГ, МГ Русе и 125-то от По Льонг Кук в Хонг Конг.

 

Екатерина Иванова-Георгиева: Синът ми иска да работи в БАН като Ивайло Кортезов

 

ivan georgiev 00

 

Всеки, който познава поне малко г-н Кортезов знае какъв всъщност е той. Дори няма нужда да говорим в негова защита. Адмирации, г-н Кортезов, Вие сте направили толкова за умните деца на България, колкото никой друг! Децата ни Ви обичат и не се интересуват от приказките по Ваш адрес.

Синът ми Ви се възхищава, г-н Кортезов. Иска да е като Вас. Да работи в БАН. Да учи деца. Да се държи с децата точно като Вас!

Екатерина Иванова-Георгиева е майка на Иван Георгиев V клас в СМГ, който е сред „Успелите деца на България“ на Фондация „Димитър Бербатов“.

Тя е и майката, която ми писа тази сутрин с молба да измислим родителска подкрепа към г-н Кортезов и малко след това се роди тази рубрика. Благодаря!

 

Радост от „Споделено от Радост“: Ивайло Кортезов получаваше най-бурни ръкопляскания от учениците

radost amerika

 

Детето ми се влюби в математиката след допира си с г-н Ивайло Кортезов. Винаги е говорила с ентусиазъм за заниманията по логическа математика с него и че знанията, получени от него, й помагат и до днес. Често е споделяла, че г-н Кортезов е не само отличен професионалист, а и любимец на децата. Присъствах на представяне на учителски колектив и най-бурните ръкопляскания от учениците бяха за г-н Кортезов.

Радост е автор на рубриката „Споделено от Радост“, в която дава съвети за кандидатстването в престижни американски университети и разказва за Американския колеж в София. Тя е майка на бивша възпитаничка на Американския колеж, която сега е студентка в престижен колеж в Америка.

 

Любомира Димитрова от Свищов: Всяко дете, докоснало се до г-н Ивайло Кортезов, е запомнило добротата му

lubomira 0

 

Напоследък в Интернет пространството се развихри кампания против г-н Ивайло Кортезов. И това стана само, защото той се опита да направи математиката по-интересна и увлекателна за малките деца. Досега бяхме свикнали да решаваме само сухи и безинтересни задачи и именно това се опита на промени г-н Ивайло Кортезов.

Сигурна съм, че пишейки задачата, г-н Кортезов най-малко е имал за цел да прави политическа пропаганда. Не трябва да се забравя,че все пак се касае за задача за деца от 2 -ри клас. Децата ясно заявиха, че задачата им е била интересна. На никое дете не му е направило впечатление нито думата „махала“, нито думата „митинг“, а още по-малко са схванали смисъла, който някои се опитаха да „вменят“ в задачата.

Със сигурност всяко дете, докоснало се до г-н Кортезов, е запомнило усмивката му, приветливия му глас и добротата му. Аз имах щастието да се срещна с него и мога да ви уверя, че той е един от малкото учители , които наистина се интересуват от личните качества на всяко дете и се стараят да ги развиват, а не просто „да отбият номера“.

Дори и да е допуснал някаква грешка при формулирането на задачата, тя не може да изтрие всичко постигнато от него и неговите ученици, които прославиха и ще прославят България и занапред по математическите състезания по света.

Благодаря Ви, г-н Кортезов!

Любомира Петкова Димитрова – град Свищов

Любомира Димитрова е едно от златните деца на България и топ състезател по математика. Тя е шестокласничка от Свищов, но пътува за всяко голямо състезание и печели първи места. Вече няколко години е и в челните редици на неофициалната софийска класация. Любомира е сред „Успелите деца на България“ на Фондация „Димитър Бербатов“.

 

Пенка Касабова-Кайрякова: Г-н Кортезов, за мен е чест, че синът ми е Ваш ученик!

evgeni kayryakov 00

 

Г-н Кортезов, БЛАГОДАРЯ ВИ за всяка една ваша задача! За мен е чест и с гордост казвам, че синът ми е Ваш ученик! Пожелавам на България все повече преподаватели като Вас! Продължавайте все така! Желая Ви щастие!

Пенка Касабова-Кайрякова е майка на Евгени Кайряков – детето-чудо от Пловдив. Той е шестокласник от Пловдивската математическа гимназия. За него винаги мога да напиша, че е „железен“ на всяко състезание по математика и информатика. Дори и днес видях, че е с най-висок резултат на математическото състезание „Иван Салабашев“ – 60 т. Евгени Кайряков е три години победител в категория „Наука“ сред „Успелите деца на България“ на Фондация „Димитър Бербатов“.

 

Поля Бузова: Трябва да има повече хора като Ивайло Кортезов

 

rozalia 0 (1)

 

Казвам се Поля Бузова, майка съм на Розалия Бузова, която е ученичка в НПМГ, 10 клас и е подготвяна от г-н Ивайло Кортезов за много математически състезания. Мога да кажа, че с негова помощ детето се представя добре на състезанията, на които се явява: бронзов медал на Пролетните, бронзов на BIMC в Бургас, 4-то място на Есенните математически състезания.

Розалия е присъствала на лекции, изнасяни от г- н Кортезов за подготовка на децата за межд.състезания. Дъщеря ми го познава оттам и от турнирите, които е посещавала.

Искам да споделя колко много харесвам и уважавам г-н Ивайло Кортезов! Той е страхотен човек и математик! Децата много го харесват! Трябва да има повече хора като него, които да предизвикат и задържат интереса и любовта на децата към математиката!

Проф. д-р Невяна Кръстева: Ивайло Кортезов има основна заслуга за успехите на сина ми Кубрат Данаилов

kubrat danailov 0

 

Ивайло Кортезов познавам от 2005 г. и е най-читавият от специалистите, които подготвят децата за националния отбор по математика. Пряк свидетел съм на изключителните му педагогически качества и пълната му отдаденост на децата. Именно той има основна заслуга за успехите на сина ми Кубрат Данаилов, (за когото писахте миналата седмица и ви благодаря), в математиката и обучението въобще.

Кортезов има сериозен международен авторитет и признание в състезателната математика. И какво толкова е направил с тази задача за ученици от 2-ри клас? Жалко, че журналята и хейтърите си изливат комплексите по този начин. Редките личности като Ивайло Кортезов трябва да се съхраняват.

С уважение,
проф. д-р Невяна Кръстева

 

 

Гергана Радулова: Г-н Кортезов, споделям с Вас доволната усмивка на сина ми

samuil 0

 

Гергана Радулова, майка на петокласника в Софийската математическа гимназия Самуил Радулов сподели във Фейсбук две снимки на сина си и на Ивайло Кортезов.

На тях се вижда колко е щастлив и доволен малкият математик при връчването на грамотата от не кой да е, а от самия господин Кортезов.

Самуил освен като математик се изявява и като успешен футболист.

Ето какво сподели със снимките майката на Самуил – Гергана Радулова.

Тя също пожела да се включи в инициативата „Благодаря, г-н Кортезов“ и даде разрешение да се публикуват и двете снимки на сина й с Ивайло Кортезов.

„И синът ми е сред щастливците, имали късмета да се докоснат до преподаването на г-н Кортезов!“

 

Ивайло Кортезов: Пресявайте действията си през ситото на добротата!

kortezov fb 0

 

Ивайло Кортезов благодари в личния си профил във Фейсбук за подкрепата и коментира случилото се в последните дни.

„Благодаря на хората, които се изказаха в моя подкрепа. Невероятно е колко много хора ми изказаха съпричастността си, че и много повече, през последните два дни. Обичам ви, хора, заради вас живея! Действително нямаше да оцелея без вас (и още не знам дали ще). Дотолкова обичта на всички ми е нужна, че дори и малка част от човечеството да демонстрира обратното, се сривам!

Но още по-удивен съм как съм успял да недооценя броя на хората, чийто начин на мислене драстично се различава от моя. Ако бях, със сигурност щях да бъда много по-внимателен. Някои от хората, изказали подкрепата си, изровиха нелицеприятни и дори шокиращи факти за част от хората, подхванали кампанията срещу мен (явно с последните ме дели пропаст в начина на мислене) и се чудеха дали да не ги обнародват в социалните мрежи. За Бога, хора, не правете това! До какво добро нещо би довело това!? Моля ви, хора, пресявайте действията си през ситото на добротата! Човек трябва да действа така, че с всяко свое действие да се максимизира функционала „Общочовешко Щастие“ в дългосрочен план. Малцина се сещат, че това е оптимизационната задача, която всички трябва да решаваме! Уви, аз също понякога не успявам да го максимизирам. Впрочем бих искал да изкажа благодарността си към тези, които не одобряват постъпката ми, но са пресяли действията си през ситото на добротата.

Добре, а сега да се опитаме да се вземем в ръце и да захващаме работата, която се е натрупала междувременно. За да има не само нови медали за България, а и да се вдигне нивото на всички ни, и най-вече на децата. Те са по-добрите наши версии.“

 

 

Невена Събева: Имаше нужда от тази инициатива „Благодаря, г-н Кортезов!“

nevena 0

 

Благодаря! За ангажираността, енергията и професионализма. Наистина имаше нужда, според мен, от тази инициатива. Хората-ентусиасти като Ивайло са емоционално много чувствителни към подобни груби нападки.

Бих могла да добавя, че когато човек влага сърце в работата си, както Ивайло, за съжаление става много уязвим. Но точно затова го харесват децата, защото е изключително сърдечен, духовит, непосредствен и енергичен.

Невена Събева е автор на задачите за 4-5 клас на математическия турнир „Иван Салабашев“.

 

Марина Стефанова: Заради такива преподаватели като Ивайло Кортезов дъщеря ми носи тениска „I love maths“, а не вика „Мразя училището“

Чудесен е Вашият глас на разум в подкрепа на автора на „скандалната“ задача от турнира „Иван Салабашев“ сред истеричния вой.

Аз съм по-скоро страничен наблюдател, като родител на четвъртокласничка, и нямам лични впечатления от работата на  г-н Кортезов. Но нелепицата, която сътвориха медиите ме накара да реагирам доста остро. Изпращам Ви спонтанните си размисли по повод новината в случай, че могат да са полезни.

С дъщеря ми много се забавлявахме със задачата и затова се изумих от „възмутените“ реакции. Не разбирам от какво се притесняват онези, които чуха името на г-н Кортезов едва покрай тази история. Може би, че децата могат да бъдат провокирани да мислят? Да мислят извън стерилната клетка, извън сухите числа? Страх ги е, че децата може би забелязват действителността наоколо, че ще си отворят очите за фактите? Част от децата няма да разберат всички думи в задачата (например ще се чудят какво е „митинг“), но те така или иначе няма да направят връзка с партии, протести, правителство и всякакви други така ужасяващи асоциации. Предпазвани под стъклен похлупак от грозотата на реалните събития, те няма да я видят и в задачата, на която впрочем нямаше и да обърнат внимание, ако родителите им не бяха заподскачали гневно. А другите деца, които са наясно с контекста, очевидно са били запознати с темата и са я коментирали в семействата си. Та това няма да е скандализиращото събитие, което да отнеме невинността им.  След като семействата на тези деца ги смятат за достатъчно разумни, за да могат да обсъждат актуални събития, кой има право да се опитва да ги върне под стъкления похлупак? (И впрочем точно на тях няма да е нужно учителите да се „опитват да обяснят, че знамето не се хвърля“, както каза някаква госпожа по телевизията.) Какъв тогава е проблемът? Едните така или иначе няма да разберат, а другите така или иначе вече са разбрали, задачата не променя нищо.

Не познавам г-н Кортезов. Мога само да се надявам, че дъщеря ми ще има късмета да има повече учители като него. Мога само да се надявам задачите по математика да звучат така. Имаме нужда от преподаватели, които не се притесняват да провокират децата да използват главите си, да виждат повече от това, което привидно се съдържа в задачата, да се замислят за него – ей, така, заради самото предизвикателство да мислиш. Такива, които не се боят да общуват с децата по наболели и деликатни теми, включително обществено значими събития, каузи, идеи, та до … ами и аз не знам какво, всичко онова, което може да е оставило отпечатък във впечатлителните главици. Такива преподаватели карат дъщеря ми вместо да приглася на общия рефрен в класа ѝ „Мразя училището“, да ходи с тениска с надпис “I love maths”.

Тъй като не познавам г-н Кортезов, вероятно горните ми разсъждения са много далеч от причината той да формулира подобна задача. Може би нещата са много по-прости. Но е тъжно в такова безпросветно време като днешното, един от малкото хора, способни да вдъхновят децата да учат (медалите по математика ги печелят именно вдъхновени деца) привлече внимание не с успехите си, а заради това, че на някого се е привидяло чудовище и този някой се е уплашил от това, че чудовището в главата му може да накара други да се замислят.

Поздрави, Марина Стефанова

 

Емилия Изворска: Защо никой не оценява донкихотовските усилия на хора като Ивайло Кортезов?

Ще започна с уговорката, че в нашето семейство не гледаме телевизия и до нас достигна само ехото от възмущенията по темата с текста на задачата. Не съм запозната с аргументите на засегнатите страни. Мога само да изкажа моето мнение по темата.

Майка съм на третокласничка, която е решила вярно прословутата задача за кебапчетата. За дъщеря ми всичко се свеждаше до аритметични действия. Не така е обаче за болното общество в което живеем.

Струва ми се знаково, че никой до този момент не е отразявал в новините теми, свързана с провеждани състезания, олимпиади или други образователни инициативи. Никога не съм чула за репортаж от проведено състезание, от награждаване на победители и пр. Изключение прaват международните прояви, които най-вероятно са тема и на международни новини, които се копират директно.

Задавам си въпроса, защо никой не оценява донкихотовските усилия на хора като г-н Кортезов да създава и съхранява образовани българи. Защо никой не отрязи усилията му да има мислещи и можещи хора в България? Защо всички в хор и доста масово скочихме срещу гражданската му позиция, изразена интелектуално? Защо можем да приемем груби и елементарни обиди по всякакви въпроси, от всякакви трибуни, изобилстващи напоследък, а не можем да приемем стрелата, която без да обижда, убожда право в центъра на проблема?

Може би не заслужаваме да имаме хора като г-н Кортезов. Още по-жалкото е, че нашите деца не заслужват да растат в обещество, което не може да цени такива хора.

С уважение,

Емилия Изворска

 

Снежина Станчева от Ученическа академия „21 век“: Ивайло Кортезов – по задачите ще го познаете!

Евгени Кайряков днес по неговия начин ми даде да разбера, че трябва и аз да взема отношение относно злополучната задача за кебапчета, митинг и още нещо!
Търпеливо следих и преживявах заедно с него всичко в медиите и фейсбук!

Със сигурност Кортезов е първият математик, който се превърна за един следобед в медийна звезда!

Нито една фолкаджийка не може да се сравни с него! Заспивахме и се събуждахме в почивните дни с репортажите, които някои телевизии въртят на фиксиран час! Ивайло Кортезов – политически манипулатор и ксенофоб, който пише провокативни задачи. В понеделник телефоните ни прегряха от обаждания на журналисти от различни медии, които искаха да се свържат с него.

Кортезов се превърна в своеобразно медийно явление! Независимо от просташките оплювки във фейсбук, той се радваше на своеобразен медиен комфорт, журналистите се отнасяха толерантно към него. Забелязах, че и някои от грозните оплювките във фейсбук също бяха свалени.

Имам предложение Кортезов да пренапише задачата. Да я върне в нашето детство, когато махалата си беше нашата махала, в която задружно играехме, кебапчетата бяха лукс, а фейсбук не беше дори в сънищата ни! Казвам го с носталгия по детството, без никакъв политически привкус.

Тъжната истина е, че една математическа задача може да се пренапише, но не можем да пренапишем грозната политическа реалност. Прекалено дълго живяхме сред миризма на кебапчета, чалга и масово опростачване. Кортезов има странно чувство за хумор и своеобразен начин на мислене. Доловил е нещо, което иска да се промени…

Предлагам един позитивен начин, с който да се сложи точка на една преекспонирана задача и незаслужени обвинения и обиди срещу Кортезов.

По задачите ще го познаете!!

Най-после излезе от печат допълненото издание на сборника с чудесни задачи за второкласници от математически турнири „Иван Салабашев” и „Черноризец Храбър”. Едни ще търсят в него провокативни задачи, а други ще се радват на задачите – предизвикателства за малки второкласници със заглавие

„И 2-КЛАСНИК МОЖЕ ДА РЕШИ И ПРОФЕСОР МОЖЕ ДА СГРЕШИ”

Хубав начин всички пристрастни към темата за „онази задача” да се обединим в името на деца и красотата на математиката.

 

Петиция в подкрепа на Ивайло Кортезов

Току-що се подписах в петиция в подкрепа на Ивайло Кортезов. Ако и вие заставате зад този достоен човек, можете да се включите в петицията тук http://www.peticiq.com/66534. Инициативата за петицията е на Мария Димитрова от Варна, видях линк и веднага се включих. Точно от Варна тръгна историята със задачата на г-н Кортезов в математическия турнир „Иван Салабашев“. Виждам в петицията, че има огромна подкрепа за Кортезов във Варна.

 

 

 

Две задачи от Ивайло Кортезов за разведряване

Ивайло Кортезов сподели във Фейсбук две свои задачи, които много ми допаднаха и веднага ги споделям с вас, защото съм сигурна, че ще ви харесат. Имам разрешение да ги публикувам.

 

1 задача:

На първи април майката на Мая открила, че някой е изял приготвената от нея торта. При започналото разследване били дадени следните показания:

Таткото: ,,Аз изядох тортата.“
Мая: ,,Баба изяде тортата.“
Баткото: ,,Котката не е яла тортата.“
Бабата: ,,Не съм изяла аз тортата.“
Котката: ,,Мая-у!“ (в превод от котешки: ,,Мая беше!“).
Известно е, че всички разпитани, освен един, са излъгали. Кой е изял тортата?

[Национален Турнир „Черноризец Храбър“]

 

2 задача:

 

Чък Норис има във всяка ръка два пъти повече пистолети, отколкото в
другата. Колко пистолета общо има Чък Норис?

[Математическа рулетка, Зимен майсторски клас „Черноризец Храбър“ – Сандански]

 

 

Ирина Шаркова: Хора като нас с Кортезов, които правят нещо – винаги пречат на някого

irina sharkova

 

Не ми се иска да падаме на нивото на хора, които искат медийна изява на гърба на друг, за какво да се оправдаваш и да се защитаваш – за това, че мислиш и работиш?

Математиката не е за всеки.

Хора като нас, които правят нещо – пречат на някого.

Ирина Шаркова е сред най-добрите учители по математика в България по брой собствени ученици – медалисти. Тя е преподавател в Софийската математическа гимназия.

 

Емил Карлов: Ивайло Кортезов няма нужда от защита, той се нуждае от последователи

emil karlov

 

Ивайло, поздравявам те за смелостта. Преди сто години Христо Чернопеев, Яни Сандански и др. отвличат за откуп една американка мисионерка в Банско – мис Стоун, заедно с придружаващата я българка, която е женена за албанец и бременна тогава. Получава, че световен скандал.

Мис Стоун пише дописки до „Нюйорк таймс“, но в заключение целият свят научава, че има част от България, наречена Македония, която се бори за своето освобождение.

Благодарение на твоята похвална задача, цяла България чу, че има състезание, има математика и училище.

Ти нямаш нужда от защита, ти се нуждаеш от последователи.

Е. Карлов

Емил Карлов е невероятният математик от Ямбол, за когото се носят легенди. Той също е любимец на децата-математици. Имах щастието да го срещна на Международното математическо състезание „Роман Хайнацки“ тази година.

 

 

Доц. д-р Борислав Лазаров: Да се направи задача за 2 клас е висша форма на професионализъм

borislav lazarov

 

Задачата е изключително успешно съчетание на три аналитични стъпки, които трябва да получат синтетично решение. Това, за да се направи подходящо във втори клас, е висша форма на професионализъм; както споделят колеги-учители, за изявените деца задачата е била достъпна; намирането на злободневна фабула само довнася за успеха на подобно математическо съдържание.

Доц. д-р Борислав Лазаров е български математик, организатор на математическото състезание „Черноризец Храбър“ и лектор в математическите лагер-школи за талантливи млади състезатели.

 

 

Историкът: Всеки вижда толкова, колкото знае и чува това, което разбира

Историк по образование и по професия изпрати до Danybon своя прочит на историята от последните няколко дни. Говорихме как да бъде представен, защото не иска да е публична личност. Предложението беше да е просто Историкът и на мен ми допадна тази нотка на загадъчност.

ВСЕКИ ВИЖДА ТОЛКОВА, КОЛКОТО ЗНАЕ И ЧУВА ТОВА, КОЕТО РАЗБИРА

или много шум за нищо

Пиеса в 6 дена: 07-12.12. 2013 г.

Участници в пиесата:

Задача по математика за деца с изявени математически наклонности, които са отишли на математически турнир, за който се знае, че не е за всички като степен на трудност.

Авторът на задачата – един от най-изявените преподаватели по математика в България, чиито възпитаници печелят златни медали на международни математически състезания.

Деца от 2. и 3. клас, които са на възраст 8-9 години, т.е. те са родени през 2004-2005 година.

Родителите на тези деца, които са днешното политически активно поколение на България.

Съюзът на математиците в България.

Министерството на образованието и науката на Република България.

Държавна агенция за закрила на детето.

Четвъртата власт или хартиено-електронните медии на Република България.

Публика, използваща Фейсбук за развлечение.

***
Ден първи, с малко предистория:

Математическият турнир е наречен на името на Иван Салабашев, изтъкнат математик и политик от следосвобожденска България, предложил уникално математическо решение на политически казус, с който осигурява 100 % българско присъствие в един от важните управляващи органи на Източна Румелия.

Задачите на този турнир са по-сложни и изискват развито логическо мислене и от по-малките деца.

Авторът на задачата измисля условието като се позовава на истинската, българска действителност, която е позната на всички възрастни. Описаната в задачата действителност е реалната действителност в Република България, без значение на кого му харесва. Това е исторически факт. За да бъде интерпретиран от научна гледна точка, трябва да изминат поне 30 години, а най-добре е да са повече, за да може безпристрастно да се оцени тази действителност. Даването на оценки към днешна дата от носителите на тази действителност е ненаучно и може да бъде отнесено към жанра мемоаристика. Опитите да се изкриви тази действителност или пък да бъде поднесена по по-приемлив начин на децата, е откровена лъжа. Децата са част от същата тази действителност и няма нужда да бъдат изолирани от нея. Ако на нас, възрастните, не ни харесва в каква историческа действителност живеем, е редно да се замислим как да я променим, а не да хвърляме усилията си да се опитваме да я скриваме от погледа на децата.

Децата, които трябва да решат задачата с кебапчетата, най-вероятно досега не са присъствали на раздаването на знамена и кебапчета. Тези деца разсъждават върху условието на задачите, за да успеят да ги решат за определеното време. Повечето от тях вероятно дори и не знаят какво е митинг. Тези от тях, които са успели да решат задачите от турнира, са сред най-добрите по математика за своята възраст.

Някои от родителите на децата, които са се явили на математическия турнир, и част от публиката, са хората, които видяха в задачата с кебапчетата „вкарване на политиката в училище”. Защо? Защото всеки вижда толкова, колкото знае, както е казал великият Гьоте. „Не мисля, че трябва да има политика в училище и не бива да бъркаме малките деца с политиката“. Така министърът на образованието Анелия Клисарова коментира задачата. Къде г-жа Клисарова видя политика в училище не знам – аз не се занимавам с политика.

Съюзът на математиците увери майката-повелителката* на кебапчетата, че отсега нататък на математическата трапеза ще има само ябълки и круши, при това в умерени количества. За да се мултиплицира ефектът от здравословното хранене и всички „принцеси“* да видят как се възпитават деца.

Публиката, преживяла набързо своя фейсбук катарзис, видя в автора на задачата човекът, който се осмели да каже, че царят е гол. И започна неистово да крещи „Разпни го!”, защото не може на едно 8-9 годишно дете да се каже, че царят е гол. Това е истинско престъпление и нарушение на правата на децата. Децата имат право да не знаят, че царят е гол. И ако някой дръзне да им наруши правата, ще бъде привикан в Държавната агенция за закрила на детето. А четвъртата власт в Република България учтиво и усмихнато ще разпространи ексклузивната новина. Някой спомня ли за Аферата Драйфус? Всъщност никой не е чувал за нея … Бедният Йохан Волфганг фон Гьоте каза много отдавна, че всеки чува това, което разбира.

Ден последен и една задача**, вместо заключение:

На първи април майката на Мая открила, че някой е изял приготвената от нея торта. При започналото разследване били дадени следните показания:
Таткото: ,,Аз изядох тортата.“
Мая: ,,Баба изяде тортата.“
Баткото: ,,Котката не е яла тортата.“
Бабата: ,,Не съм изяла аз тортата.“
Котката: ,,Мая-у!“ (в превод от котешки: ,,Мая беше!“).
Известно е, че всички разпитани, освен един, са излъгали. Кой е изял тортата?
[Национален Турнир „Черноризец Храбър“]

Защо всички, освен един, се опитахме да излъжем каква е българската историческа действителност на седми декември две хиляди и тринадесета година след Христа?

*може да се разбере в пълнота само от четящите апокрифната поезия, споделяна във Фейсбук

** автор – Ивайло Кортезов

 

 

Доц. д-р Ивайло Кортезов: До момента съм написал около 8000 задачи, животът няма да ми стигне да обяснявам мотивацията си за всяка от тях

По груби оценки до момента съм написал около 8000 (осем хиляди) задачи, почти всички от които на по-високо интелектуално ниво от тази, с която се опитват да ме свържат, и животът няма да ми стигне да обяснявам мотивацията си, когато съм писал всяка от тях, камо ли да пиша нови.

Всички деца (и малките, че и доста по-големите), които съм наблюдавал (а те не са малко), при срещата си с въпросната задача виждат в нея математиката и нищо повече. Просто се захващат да я решат и са щастливи, ако успеят.

Тези, които са чули за медийния шум, питат удивено: „Ама какъв им е проблемът на тези хора с тази задача?“ Удивителното е, че всички използват именно тези думи.

Политиката е безкрайно далеч от детското съзнание. Политизирането на въпроса е безсмислено и не помага на никого, минимизира Общочовешкото Щастие и не минава през филтъра на добротата.

Благодаря на медиите за вниманието тази седмица, но моля това да бъде вече прекратено.

Ще помоля всички мои приятели тук да разпространят посланието ми в социалните медии.

Посланието на доц. д-р Ивайло Кортезов беше публикувано за първи път снощи в личния му профил във Фейсбук с молба да бъде разпространено от всички негови приятели в социалните медии. Помествам го в Danybon с негово разрешение, за да достигне и до тези, които не ползват Фейсбук.

Биография на доц. д-р Ивайло Кортезов:

Ивайло Стефанов Кортезов

роден 13.09.1969, София

Средно образование: НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“, 1983-1987

(завършил със златен медал; преподаватели по математика Боянка Савова и Любомир Давидов)

Редовна военна служба: 1987-1989

Висше образование: 1989-1994:

СУ „Климент Охридски“ – Факултет по математика и информатика

специалности: 1) математика; 2) учител по математика; среден успех от изпитите: 5,97

Университет „Пиер и Мария Кюри“ (Париж-6), D.E.A. специалност „Анализ и моделиране“

Докторат в ИМИ-БАН „Фрагментируемост и сигма-фрагментируемост на топологични пространства“, защитен 1998

Пост-докторантура: Университет „Саймън Фрейзър“ (Бърнаби/Ванкувър, BC, Канада) 1999-2000

 

Институт по математика и информатика-БАН (1998-) секретар на секция „Изследване на операциите“

В екипа за извънкласна работа по математика към ИМИ на БАН от 2001

Ръководител на Отбора на България за МБОМ (мандат 2007-2012) и заместник-ръководител (2013-)

Национален координатор за Австралийското математическо състезание (2012-)

Национална комисия за олимпиадите 4-8 клас (2007-)

Жури на Националния турнир „Черноризец Храбър“ (1996-)

Националeн турнир „Иван Салабашев“ (2002-)

Жури на Фестивала на младите математици (2010-)

Организатор на математическото състезание „30 задачи на 30 езика“ (2006-)

Отбори по математика на АКС (1994-)

Награди:

Наградата „Атанас Радев“ за 1986 (национална; връчва се всяка четна година).

3 БОМ Букурещ, Румъния 1986 – златен медал

27 МОМ Варшава, Полша 1986 – сребърен медал (отборно 7-мо място в света)

4 БОМ Атина, Гърция 1987– златен медал

28 МОМ Хавана, Куба 1987 – сребърен медал (отборно 7-мо място в света)

Първо място, Национална студентска олимпиада по математика, 1992

Национална академична награда, 1994

Награда на БАН „Марин Дринов“ за млад учен, 2001

Награда за МОН за отлично ръководство на Национален отбор, 2010

Награда за МОМН за отлично ръководство на Национален отбор, 2012.

Медали на ученици:

Младежка балканска олимпиада по математика: 13 златни, 22 сребърни, 5 бронзови

Като част от отбори на различни български училища, участвали различни международни състезания, или спечелени индивидуално от тях: 7 златни, 2 сребърни, 7 бронзови

 

Боянка Савова: Никой не може да вземе таланта и обаянието на Ивайло Кортезов

savova 0

 

Ивайло, изцяло те подкрепям и много съжалявам за цялата глупост, която ти се стовари. Да го погледнем, обаче, от към хубавата страна – това те направи още по-популярен и обичан.

Задачата ти много ме развесели, но преди всичко обърнах внимание на умелото съчетаване на оскъдните математически знания, които имат втори клас. Това Борислав го е обяснил много добре.

Ивайло, не трябва нито за минута да се отчайваш и обезкуражаваш. Никой не може да ти вземе таланта и обаянието, с които радваш толкова много деца и хората около теб.

С нетърпение чакам да се срещнем на Международния майсторски клас в Сандански и да си поговорим за весели неща, а не за подобни глупости.

Весели празници на цялото семейство!

С най-добри чувства и пожелания:

Боянка

Боянка Савова е преподавател по математика. Ивайло Кортезов е бил нейн ученик в НПМГ.

Боянка Савова и Ивайло Кортезов в момента са сътрудници в математическото състезание „Черноризец Храбър“ и участват заедно в математическите лагер-школи и Международния майсторски клас за победителите от турнира.

На снимката можете да видите в средата Боянка Савова и Борислав Лазаров заедно с деца в математическа лагер-школа от „Черноризец Храбър“, които гледат в захлас задачата, подготвена от Ивайло Кортезов за математическата рулетка.

 

Петър Пенков (СМГ): Изключително щастлив съм, че доц. д-р Ивайло Кортезов ми е преподавал

petur penkov 0

 

Това са всичките награди, които имам вкъщи.

Изключително щастлив съм, че доц. д-р Ивайло Кортезов ми е преподавал и все още ми преподава. Смятам, че той има огромна роля в изграждането ми като личност и състезател.

Благодаря Ви!

Петър Пенков, СМГ

Петър Пенков е един от най-силните състезатели по математика на България в момента. Член е на българския национален отбор по математика. Той е ученик в Софийската математическа гимназия в класа на г-жа Ирина Шаркова.

Ето някои от неговите успехи, с които България се гордее:

Бронзов медал – Международната олимпиада по математика, Колумбия 2013

Сребърен медал –  Международна Жаутиковска олимпиада по математика, януари 2013

International Tournament of Young Mathematicians, 2012, Франция, 4 място

Златен медал (индивидуално състезание), Групов шампион, Отборен шампион, Комплексен шампион – Asia Inter-cities Teenagers Mathematics Olympiad (AITMO), Непал 2011.

Златен медал и Индивидуално първо място –  Младежка балканска олимпиада по математика – Кипър 2011

Сребърен медал – Indonesia International Mathematics Competition, 2011

Сребърен медал – Младежка балканска олимпиада по математика – Сараево 2009

 

Нгуен Чи Зунг: Задачата на доц. д-р Ивайло Кортезов може да я разбере само истинският математик и ценител на красивите и интересни задачи

nguan 0

 

Като дългогодишен състезател и участник във Вашите лекции мога да заявя, че въпросната задача е наистина подходяща за класа и състезанието си, но това може да го разбере само истинският математик и ценител на красивите и интересни задачи.

За доц. Кортезов есенцията е не в буквално написания текст или каквито и да са измишльотини върху него, а в проблема, пред който е изправен решаващият.

Всякакви опити да бъде уронен Вашият престиж чрез жалки и неоправдани спекулации са плод на хора, които могат само да дишат прахта Ви, и като такива би следвало да бъдат игнорирани – мисля, че човек с житейски опит като Вас отдавна е осъзнал това.

Тъй че горе главата и напред!

Нгуен Чи Зунг е един от най-силните български състезатели. Той е ученик в Софийската математическа гимназия в класа на Ирина Шаркова.

Ето най-големите постижения на Нгуен Чи Зунг:

Certificate of Prize and Medal Award: Австралийско Математическо Състезание 2013

Сребърен медал : XXX Балканска Олимпиада по Математика 2013

Сребърен медал : IX Международна Жаутиковска Олимпиада 2013

Златен медал : International Mathematics Competition 2012 Taiwan

Златен медал с втори резултат : Asia Inter-Cities Teenagers Mathematics Olympiad 2011 Nepal

Златен медал : International Mathematics Competition 2011 Indonesia

Сребърен медал : International Mathematics Competition 2010 Korea

Златен медал с максимален резултат : XIV Младежка Балканска Олимпиада по Математика

Снимката е от БОМ 2013

 

Димитрина Ставрова: Задачата на Ивайло Кортезов е задача тип – будител

dimitrina stavrova

 

Ивайло, не знаех, че ти си авторът на задачата с кебапчетата.

Поздравления!!!!

На мен изключително ми хареса.

Това е задача тип – будител.

Ти показа, че математиката не са само сметки, а и дори в най-абстрактната си форма може да се свърже с действителността.

Гордея се, че си бил мой студент!

А за критиците – просто ги остави и забрави. Не заслужават нито време, нито мисли, нито емоции.

Димитрина Ставрова е преподавател в британски университет. Тя е била научен ръководител на Ивайло Кортезов за дипломната му работа във Факултета по математика и информатика в Софийския университет – „Кардиналнозначни топологични инварианти“.

 

Артур Киркорян: Никога не съм виждал по-забавно предложение за задача от тази на Ивайло Кортезов

artur kirkoryan 0

 

Днес научих за въпросния „инцидент“ от състезанието „Иван Салабашев“ тази година и категорично мога да заявя, че след 20 години решаване на какви ли не задачи по елементарна и висша математика, на училищно, национално и международно ниво, никога не съм виждал по-интересно и забавно предложение.

Евала, господин Кортезов, и благодаря за всички Ваши лекции, на които съм присъствал!

Артур Киркорян е възпитаник на СМГ, а след това завършва университет в САЩ. Има над сто награди от национални и международни математически състезания, сред които и златен медал от Международната олимпиада по математика 2004.

 

 

Милена Великова: Задачите на доц. д-р Ивайло Кортезов винаги са били близки до реалността

milena 0

 

Поздравления за инициативата да подкрепим доц. д-р Ивайло Кортезов.

За мен г-н Кортезов е един от най-добрите преподаватели в страната не само поради знанията, които притежава, но и поради начина, по който умее да ги поднесе дори на най-малките. Неговите задачи винаги са били близки до реалността, защото примерите от ежедневието са най-лесният начин да обясниш някоя абстракция от математиката на малко дете. Аз например научих някои от основите на комбинаториката – защо например компания от 4 души може да отиде на екскурзия в 16 (24) различни състава именно от г-н Кортезов. Без него „кариерата” ми на състезател по математика не би била същата.

Спомням си, че преди няколко години на рождения ми ден г-н Кортезов беше във Варна, за да изнесе лекция. Вероятно бих пропуснала лекция на всеки друг преподавател, но не и негова, и не съжалявам, че останах, защото прекарах рождения си ден приятно, научавайки нови и интересни неща.

Г-н Кортезов, благодаря ви за всичко, което сте направили за мен! Вие бяхте от малкото хора, които подходиха непредубедено към мен, въпреки че не съм изобщо от София, и ми помогнахте да науча много. Нека да има повече преподаватели като вас, които да оставят положителна следа в живота на децата!

Поздравления за инициативата отново!

Поздрави от Единбург (където уча в момента),

Милена Великова

Милена Великова е от „Златните“ момичета на България. Ето част от нейните постижения, с които страната ни се гордее:

Национална диплома 2013 г.

Европейска олимпиада по математика за момичета, Люксембург, 2013 г. – бронзов медал

VIII Жаутиковска олимпиада, Казахстан, 2012 г. – бронзов медал

Традиционна олимпиада Туймаада, Якутия, 2011 г. – бронзов медал

Пролетен математически турнир , 2011 г – 2-ро място

IMC, Южна Корея, 2010 г – бронзов медал

IWYMIC, Южна Африка, 2009 г. – бронзов медал

IMC, Хонг Конг, 2008 г. – златен медал

 

Милена Симеонова: Ивайло Кортезов е надеждата на родителите, че може да се случи нещо хубаво на децата им

kortezo lager ilko

 

Искам да ви кажа, че сте светлото лятно пламъче, което остана у сина ми от математическите лагер-школи в Лозенец, Сандански и Аркутино.

Моля се да Ви има за децата ни и за нас – родителите. Вие сте надеждата, че може да им се случи нещо хубаво и разумно.

Детето ми се гордее, че се е докоснало до Вас и до атмосферата, която създавате.

Дано разбирате, че всички малки пламъчета, които сте оставили в детските сърца, сега греят за Вас и искат да Ви стоплят в студената зима  на глупостта!

Толкова е студено, че чак се чудя дали е реално!

Милена Симеонова

 

Милена Симеонова е майката на Илко Симеонов, който е един от най-силните състезатели по математика на Плевен. Той е седмокласник в МГ „Гео Милев“ Плевен. Илко Симеонов е сред „Успелите деца на България“ на Фондация „Димитър Бербатов“.

 

Интервю на българския студент в Принстън Кубрат Данаилов по БНТ за математиката, за спечелените състезания, за България и за задачата на доц. Ивайло Кортезов

kubrat bnt 0

 

Препоръчвам ви да изгледате едно прекрасно интервю по БНТ с Кубрат Данаилов, студент по математика в Принстън и възпитаник на Американския колеж в София. Кубрат Данаилов е едно от „Златните“ момчета на България в математиката. Наскоро той отново ни зарадва като спечели състезание на MIT.
В интервюто ще чуете разказа на Кубрат за състезанието на MIT, за това какво мисли за българската икономика, как със стипендия на Принстън е обиколил България през лятото и какви са му наблюденията, а така също ще разберете какво мисли за задачата, която стана толкова известна в последните дни. Ще чуете и мили думи за доц. Кортезов, който е бил негов учител.

Пак ще го напиша – Кубрат Данаилов за мен е прекрасен пример за всяко българче.

Успех му пожелавам от все сърце!

Заповядайте линк към сайта на БНТ – http://bnt.bg/part-of-show/uspehite-na-edin-mlad-ba-lgarin, където можете да изгледате интервюто с Кубрат Данаилов. Заделете си 8 минути. Заслужава си!

Кубрат Данаилов ще гостува на 4 януари между 16 и 18 часа по БТВ на Св. Иванов в предаването „120 минути“. (обн. 11,26 ч. – 21.12.2013 г.)

Александър Макелов-баща в подкрепа на доц. Ивайло Кортезов с две задачи на Христо Ботев

aleksandar makelov 0

Александър Макелов е баща на едно от „Златните“ момчета на България. Синът носи същото име – Александър Макелов. Той успява да извоюва за България медали на световно ниво и в математиката, и във физиката. Възпитаник е на ПМГ Бургас.

Едни от най-важните постижения на Александър Макелов-син са:

Сребърен медал от Международната олимпиада по математика 2010

Златен медал от Балканската олимпиада по математика 2010

Сребърен медал от Международната олимпиада по физика 2010

Бронзов медал от Международната олимпиада по физика  2009

„Моята заслуга за успехите на сина ми е само в това, че никога не съм оспорвал авторитета на учителите му“, скромно сподели Александър Макелов-баща в писмото, с което подкрепя доц. д-р Ивайло Кортезов. Писмото е интересно и можете да се опитате да решите задачките:

„Султанът има 800 жени, които всяка година се умножават с по 75. Колко е достигнал харемът на негово величество в разстояние на 10 години?“

„Един селянин карал за продан в града 16 кила жито, заспал на пътя и черкезите му откраднали 5 кила. Колко кила са останали на селянина?

Ако днешните хулители съществуваха по онова време, сигурно биха разпнали и съставителя на тези аритметични задачи. А неговото име е… Христо Ботев.

Мнението на Александър Макелов-син за задачата на доц. д-р Ивайло Кортезов можете да прочетете в личния му блог  http://amakelov.wordpress.com/.

 

 

 

За Данибон

"Данибон" е сайт за знания, свързани с образованието, бизнеса, мениджмънта, комуникациите, възпитанието и хубавия живот. Създаден е през 2010 година от Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на сайта е: "Ценно е да знаеш".