Рубрики
Начало » Образование » Училища » Класове » Предложения за ваканции през учебната 2017/2018 година

Предложения за ваканции през учебната 2017/2018 година

Проект на график за учебното време и за ваканциите през учебната 2017-2018 г.

 

 

more bulgaria

 

 

Министерството на образованието публикува предложение за ученическите ваканции през следващата учебна година. От МОН обявиха, че ваканциите през тази година са по-дълги. Направих сравнение – при междусрочната ваканция дори има намаление с един ден. Коледната е по-дълга, но миналата година се наложи удължаването й заради тежките зимни условия и се препоръча учениците да почиват по-дълго в този период, за да не се налага отново допълнително удължаване. Пролетната ваканция е била и миналата година 10 дни както е сега. Единствено при есенната ваканция забелязах, че има един ден повече, но реално от дадените 5 дни два са събота и неделя, а 1 ноември по принцип е неучебен ден за децата. При това пресмятане не разбирам защо се иска удължаване на учебната година на учениците и намаляване на лятната им ваканция.

 

МОН:

 

Графикът предвижда почивки за учениците в почти всеки месец. Ваканциите са традиционните – есенна, коледна, междусрочна и пролетна, но са малко по-дълги от ваканциите през миналата учебна година. По-дълга есенна, по-дълга коледна и по-дълга пролетна ваканция ще ползват всички ученици от I до ХI клас. Така те ще бъдат задържани по-дълго в училище и ще приключат учебните си занятия с една седмица по-късно. Промяната не увеличава броя на учебните им дни и часове, а е резултат от по-дългите почивки през годината.

Проект на график за учебното време и за ваканциите през учебната 2017-2018 г.

 

vakancii 2017 2018

 

 

Прави впечатление, че отново към ваканциите са включени почивните събота и неделя.

Например есенната ваканция, предложението, за която е от 28 октомври до 1 ноември 2017 г., реално е само три дни, тъй като 28 и 29 октомври са събота и неделя. Миналата година е била тази ваканция 4 дни, два са били отново събота и неделя.

Коледната ваканция е от 23 декември 2017 година до 7 януари 2018 година (за 1-11 клас). Така и трябва да бъде. Реално включва всички празници, които се почитат в страната ни в този период. Също така трябва да се съобрази и фактът, че често се налага удължаване на ваканцията заради лоши зимни условия, както се получи през учебната 2016/2017 година – беше удължена до 11-13 януари 2017 г. . Тогава се заговори, че министърът трябва да отчете това и да предвиди по-дълга коледна ваканция през следващата учебна година.

Междусрочната ваканция  е предвидена за 8 – 11 февруари (за 1-11 клас). 10 и 11 февруари са събота и неделя. Февруари месец е много подходящ за ски в България и е хубаво да се отчитат и тези възможности децата да поспортуват след като има природни дадености в страната ни. Оказва се, че междусрочната ваканция през миналата учебна година е била дори с един ден по-дълга.

Пролетната ваканция се предлага да бъде от 31 март 2018 година до 9 април. Всъщност тази ваканция отново включва и великденските празници. Великден през 2018 година е на 8 април. Обикновено у нас великденските празници са от петък до понеделник. В случая от 6 до 9 април, т.е. реалната ваканция за 1-11 клас е 2-5 април, преди това е събота и неделя, а в края са великденските празници. През миналата година пролетната ваканция отново е била 10 дни.

 

Документът можете да прочетете тук. 

 

Промяна на датите за ДЗИ и НВО

 

От МОН предлагат да се разделят и датите на матурите в 7 и 12 клас. Досега се провеждаха едновременно. Националното външно оценяване за 7 клас се изтегля през юни, а държавните зрелостни изпити в 12 клас остават през май.

 

МОН:

 

Националното външно оценяване в VII клас и държавните зрелостни изпити на дванадесетокласниците да се провеждат на различни дати, предвижда Министерството на образованието и науката.

Провеждането на двата изпита в различни дни ще е облекчение и за учителите, които трябва да се справят с по-сложната организация за матурите, които се провеждат на модули.

Предложените дати за изпитите от националните външни оценявания са максимално късни, за да се усвои повече учебен материал, както настояват и родители, и учители. В същото време е предвиден разумен срок за проверка и оценяване на изпитните работи и за спокойно приключване на училищните дейности.
По-късната дата за изпита по български език и литература от националното външно оценяване за седмокласниците дава възможност за провеждане и на държавните изпити за степен на професионална квалификация в същия ден.

 

 

vakancii 2017 2018

 

Удължаване на учебната година

 

Министерството предлага да се удължи учебната година на учениците.

Предложението е малките ученици от 1 до 4 клас да свършват на 7 юни. Сега приключваха през май – 1-класниците на 24 май, а другите – в края на май. Предлага се учениците от 5 до 7 клас да свършват на 22 юни, а от 8 до 11 клас да учат до 6 юли.

 

kraj na uchebna godina

Документът можете да прочетете тук. 

 

Сравнението ми с ваканциите през миналата учебна година показа, че всъщност през следващата няма някакво сериозно увеличаване на ваканциите и не разбирам защо изобщо се иска удължаване на учебната година. Тази идея не ми допада.

В България температурите са високи през юни и юли и ефектът от учене няма да е голям. По-скоро ще е „ходене“ до училището в опасно горещо време. Трябва да се прецени и много внимателно дали наистина е удачно да се местят датите за матурите в 7 клас през юни. Колкото по-горещо става времето, толкова е по-неподходящо за важни изпити.

Изобщо не ми харесват и предложенията за започване на учебната година в началото на септември. От една страна имаме хубава традиция да се започва на 15 септемрви. Също така септември е с празнични дни в страната ни в началото и в края и реално това би накъсало още в началото учебния процес.

Привърженик съм на идеята учениците да почиват повече. Ученето не е само в класните стаи. Ученето е и в пътешествията, посещаването на музеи, опознаването на нови места и култури. Важно е учениците да се научат да уважават и ценят почивката си и да почиват пълноценно, а в учебно време да учат пълноценно, а не просто да ходят на училище. Удължаване на учебната година или започването й по-рано ще им доразвие вредния навик просто да „ходят“ до училището, а колко ще е ученето – почти съм сигурна, че ще е равно на нула.

Почивката не е лентяйство! Тя може да се запълни с много пълноценни и смислени дейности.

 

Проект на заповед за определяне на началото и края на ваканциите, на неучебните дни и на началото и края на втория учебен срок за учебната 2017/2018 година

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".