Рубрики
Начало » Образование » Училища » Кандидатстване » Как ще се кандидатства в 5 клас в математически гимназии?

Как ще се кандидатства в 5 клас в математически гимназии?

 

smg nadpis durvo dvor

 

Един от големите въпроси, който оставаше в последните два месеца по време на извънредното положение на заден план, но който вълнува много родители на силни състезатели по математика, е как ще се кандидатства в 5 клас в математическите гимназии. Вече започва да се очертава и разрешението му. Няма да има Национално външно оценяване в 4 клас, което играеше известна роля при приема. Ще се проведе обаче национално състезание „Математика за всеки“ в края на юни. Това стана ясно от изказване на министъра на образованието Красимир Вълчев и от информация на сайта на МОН.

 

Националното състезание „Математика за всеки“ ще бъде на 28 юни 2020 г. То ще обединява състезанията, включени в календара на МОН. С резултатите от това състезание ще може да се кандидатства в математическите гимназии.

 

Приемът в 5. клас за тях ще става въз основа на по-високия резултат от областния кръг на олимпиадата по математика или от състезанието „Математика за всеки“, което ще се проведе на 28 юни, обясниха от МОН.

 

 

На 27 и 28 юни по региони ще се проведат националните кръгове на олимпиадите по всички предмети. Те са важни, за да бъдат излъчени национални отбори за участие в международни олимпиади, за прием във висши училища и отпускане на стипендии.

За Данибон

"Данибон" е сайт за знания, свързани с образованието, бизнеса, мениджмънта, комуникациите, възпитанието и хубавия живот. Създаден е през 2010 година от Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на сайта е: "Ценно е да знаеш".