Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Математика » Пролетните математически състезания във Варна в 20 снимки (2013)

Пролетните математически състезания във Варна в 20 снимки (2013)

pms 17

Днес се проведоха Пролетните математически състезания (ПМС) във Варна. Те бяха за ученици от 4 до 8 клас. Славят се като едни от най-тежките и престижни математически турнири, където се събират и най-добрите математици – състезатели, проверители и жури. Във Варна участваха близо 700 ученика. По същото време в Ямбол се провежда ПМС за ученици от 9 до 12 клас.

Тази сутрин се събрахме пред хотел „Азур“ в курорта „Св. Константин и Елена“, където изчаквахме да дойдат автобусите, с които да отидем до Математическата гимназия във Варна. Вече повечето родители, учители и ученици се познаваме покрай многото математически състезания и е много приятно постоянно да се здрависваш или поздравяваш с приятели, с които си треперил и по други турнири.

Отборът на ЧОУ „Света София“ беше много единен. Нашите състезатели бяха Ивана Панева от 4 клас и Николай Благоев от 6 клас (Да не забравяте да ни стискате палци! Мерси!). Вече по традиция се движим в комплект със 104-то училище (и на тях да стискате палци), а този път бяхме и с малкия програмист Алекс Цветков от 125-то училище, за когото вече няколко пъти ви разказвам (и на него да стискате палци). Разменихме по няколко думи и с децата от ПЧМГ, с които добре се познаваме. Запознах се и с майката на първенеца от 4 клас на 107-мо училище.  Видях се с една майка от ПЧМГ и поздравих 6-класничката й за страхотния резултат на „Европейското кенгуру“. По-късно се заговорихме и с един татко на 7-класник и една майка на 5-клас от СМГ. Много е приятно по тези състезания да виждам кой стои и зад имената, които оглавяват челните позиции и рейтингите. Нали често пиша за тези дечица и успехите им са ми добре познати.

До МГ Варна пътувахме в двуетажен автобус или поне нашият беше на два етажа. Спряхме близо до училището, а по пътя до него се срещахме с различни групички на състезателите, които получаваха от своите ръководители последни съвети.

Имаше доста участници – не само на двора, но и в района около училището. Но не забелязах никакви истерии и блъсканици. Всички си течеше спокойно и организирано.

Първите коментари от състезанието – задачите за 4 клас са били доста сложни, а за 6 клас – сравнително лесни (ще видим все пак).

Ето 20 снимки от обстановката преди състезанието:

 

pms 2 pms 3 pms 4 pms 5 pms 6

 

pms 7 pms 8 pms 9 pms 20 pms 10

pms 11 pms 12 (1) pms 13 pms 14 pms 15

pms 16  pms 18 pms 19

В 13 часа организаторите са раздавали книжки със задачите и решенията, но ние вече си бяхме в хотела, така че нямам представа какви са били задачите.

В момента състезателите вероятно са на представление в Делфинариума, а след това на посещение във Военно-морското училище.

Резултатите ще излязат около 20 часа днес. Организаторите обещаха да ги публикуват веднага на сайта си. На това състезание една от най-интересните части е възможността за контестации, които ще са след обявяване на резултати и ще бъдат в Математическата гимназия. Утре е награждаването на победителите.

Още снимки можете да видите на Фейсбук страницата Danybon.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.