Рубрики
Начало » Интересно » ДОБРО ОБЩЕСТВО » Кратко ръководство за разпознаване на младежите от елитната британска прослойка Rah

Кратко ръководство за разпознаване на младежите от елитната британска прослойка Rah

В кои университети учат? Как се обличат?

Jack-Wills-Christmas-Advert 2015

 

„Rah“ – това е модерното наименование на елитната британска прослойка и по-скоро по-младите хора.  Те спадат към висшата британска класа или към високия слой на средната класа. Идоли на „Rah“ са Кейт Мидълтън и принц Уилям. Много се доближават до „Sloane Rangers“, популярно наименование за този елит през 80-те години на XX век.

 

Какво е „Rah“?

 

Така се наричат по-младите представителите на елитната британска прослойка, обикновено в студентска възраст или около 18-25-годишни.

 

rah

 

Къде можете да срещнете представители на „Rah“?

 

Най-често в района около Sloane Square, който е дал и името на „Sloane Rangers“.

 

В кои университети учат?

 

В много студентски форуми има теми за представители на елитната британска прослойка „Rah“. В някои теми ги осмиват, в други пък говорят с уважение за тях и искат да приличат на тях. Всички, които са се насочили да учат висше образование в британски университети, трябва да са наясно, че ще попаднат на Rah. Колкото по-елитен е даден университет, толкова вероятността да имат такива състуденти е по-голяма, а и да са повече.

 

Най-често представителите на богатата британска прослойка Rah учат в:

 

cambridge

 

Кембридж, Оксфорд, Durham, Bristol и St. Andrews.

 

Добър ориентир е също така да се гледа и кои университети попадат в Russell Group, защото са предпочитани от британския елит.

 

В тази група влизат към момента 24 университета:

 

20 в Англия, 2 в Шотландия, 1 в Уелс и 1 в Северна Ирландия.

 

Университетите, които са в Russell Group, са:

Birmingham, Bristol, Cambridge, Edinburgh, Glasgow, Imperial College London, Leeds, Liverpool, London School of Economics, Manchester, Newcastle, Nottingham, Oxford, Sheffield, Southampton, University College London, Warwick, Cardiff University, King’s College London, Durham, Exeter, Queen Mary University of London и York.

 

В какви училища са учили?

 

Най-често в частни училища (пансионни или дневни).

Gap yah?

Модерно е да си вземат академичен отпуск за една година – „gap year“, когато завършат училище и преди да започнат висшето си образование.

 

Обикновено пътешестват по екзотични места – Африка, Южна Америка или Югоизточна Азия.

 

Идолът им принц Уилям след като завърши Итън и преди да продължи образованието си в „St. Andrews“ (Шотландия) обиколи в тази своя „gap yah“ Белиз, Чили, Африка и накрая работи в кравеферма за 3,20 пауда на час. Това се хареса изключително много на британците.

Кои спортове са популярни сред младите британци „Rahs“?

Ръгби, ски, ветроходство, гребане, крикет, тенис, кану-каяк, фехтовка, лакрос, поло, стрелба и яхтинг, а така също и „Eton Fives„.

 

Какъв е техният жаргон?

 

- използват много думи като: превъзходно, прелестно, божествено;

- обичат архаизми: alas, anon, perchance; Не казват „evening“, a „eve“;

- обожават всичко на френски: „Je t’embrasse“ „chez moi“, „bisous“.

 

Къде обичат да ходят?

Рим, Тоскана, Кения.

 

 

fontan di trevi 6

Как се обличат?

Все по-популярна става марката Jack Wills (Fabulously British), която е английска и първоначално е била ориентирана към студентите от елитните британски университети.

http://fashionfinder.asos.com/

 

 

Анализатори на младежката мода обясняват, че тази марка е завладяла напълно британските младежи и никой не се е усетил как те са загърбили небрежното си облекло и вече е супер престижно да се обличат стилно.

 

Тайната на Jack Wills е, че набляга на типичната британска мода, която е била срещата преди в представителите на Sloane Rangers. Сега обаче са внесени модерни нотки и дрехите на  Jack Wills стават истински хит сред младите. Момичетата носят шалове, тесни панталони, стилни ботуши, плетени пуловери, а косите им са вързани на кок. Момчетата се обличат като колежани с панталони и наметнат пуловер или сако.

 

 

 

 

Маркетингът на  Jack Wills е „от уста на уста“.

 

Дори отказват интервюта за медиите. Това явно съвсем се харесва на младежите, защото си остава територия само за „просветени“ и дрехите са и знак за разпознаване, а не само удоволствие от конкретния стил и облекло.

 

 

снимка: Jack Wills

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.