Рубрики
Начало » Образование » Училища » Матури » Резултатите от матурите (НВО) за 7 клас (2014)

Резултатите от матурите (НВО) за 7 клас (2014)

Как са се представили сегашните 7-класници?

Статистика на МОН и РИО

 

sveta sofia dveta sgradi

 

ВАЖНО: Обновявам статията с нова информация. Помествам я малко по-надолу.

Явно тази година от МОН не са обявили кои са топ училищата на България. Жалко!

Ако ви попадне класацията за София, моля, пратете ми я на  мейла. За две години назад на късмет и благодарение на верни фенове успявам да я намеря и ми я изпращат. Сега отново се надявам някой да ми я изпрати. Получавам много запитвания и за 7 клас, и за 4 клас. Много се надявах тази година МОН и РИО София да ги обявят официално, а не да си я разпространяваме апокрифно.

Ако има училища, които искат да си обявят резултатите, ще се радвам да ми пишат и аз ще ги публикувам. Информацията е много ценна за всички. Пишете ми.

Излязоха резултатите от Националното външно оценяване за 7 клас по български език и по математика. Те могат да бъдат проверени на сайта http://7klas.mon.bg/. Необходимо е да се попълни ЕГН на детето и входящия му номер от явяването на матурите. След като се внесат тези данни се виждат резултатите по двата предмета от Националното външно оценяване (НВО) – 1 модул и НВО+2 модул, който е важен за кандидатстване.

….

НОВО (5.6.2014) Статистика за София – БЕЛ, МАТ, БЕЛ и МАТ

НОВО (5.6.2014) Статистика за Русе и ТУК

НОВО (5.6.2014) Статистика за Варна:

БЕЛ – съкратена статистика;
БЕЛ – разширена статистика;
Математика – съкратена статистика;
Математика – разширена статистика;

Обща за Варна

Статистика за Бургас – БЕЛ, МАТ, БЕЛ и МАТ. Благодаря на Тодор Пеев за изпратения линк!

Статистика за Пловдив и ТУК. Благодаря на Тодор Пеев за изпратения линк!

Статистика за Пазарджик. Благодаря на Тодор Пеев за изпратения линк!

Статистика за Плевен. Благодаря на Тодор Пеев за изпратения линк!

Информация за представянето на училищата на матурите за 7 клас:

ЧОУ „Света София“

ПЧМГ

СМГ

ИНФОРМАЦИЯ от пресконфенцията на МОН (помолих МОН да ми ги изпрати, но не получих отговор). Изключително много благодаря на Александра Маркарян от Offnews, която ми ги предостави!

 

nvo 7 cl pkf 2 680 nvo 7 cl pkf 3 nvo 7 cl pkf 1 680 nvo sf 1 680 nvo sf 2 680

 

nvo sf 3 680

nvo sf 4 680

 

Балът за прием в гимназиите в София тази година ще е по-висок от миналогодишния. Това прогнозира началникът на Регионалния инспекторат по образованието в столицата Ваня Кастрева за OFFNews.

№1 по бал отново ще е 91 Немска езикова гимназия, прогнозира Ваня Кастрева. В Топ 5 на училищата в София по бал ще са още Софийската математическа гимназия (СМГ), 164 Испанска езикова гимназия, Втора английска езикова гимназия, 73 СОУ (Втора немска), съобщи OFFNews.

Формулата (неофициално), по която да се ориентирате какви са точките от 1 модул и от 1+2 модул – със съдействието на biborana:

формула за първи модул (к-20)/45*3+3
за двата модула: (к-20)/80*3+3,
к – точките на детето от двата модула


НОВО (6.5.2014, 14 ч.) – Offnews, Хубава статия на Александра Маркарян:

Седмокласниците масово не знаят правилото за събиране на дроби, което се учи в пети клас, не могат да разпознаят еднакви триъгълници, нито да начертаят равнобедрен тъпоъгълен триъгълник.

Това са изводи на експертите от Министерството на образованието и науката от анализа им на представянето на седмокласниците на двата модула от изпита по математика от националното външно оценяване.

Като цяло резултатите тази година са съпоставими с миналогодишните, министърът на образованието проф. Анелия Клисарова дори ги определи като по-добри.

По български език и литература те са малко по-ниски от м.г. – сега средният брой точки от двата модула на теста е 62.64, а през 2013 г. той е бил 62.80. По математика са малко по-високи – при 51.50 точки миналата година сега те са 52.58.

Промяна има в скалата за преобразуване на точките в оценки по отношение на прага на тройката. Тази година той е 20 точки (при максимални 65 т. за първия модул и общо 100 т.) и по български, и по математика. Пълно шест се пише при 65 т. на първи модул и 100 точки на първи плюс втори. Отличната оценка (5.50-5.99) е равна на 57.5-65 т. за първи модул и 87-99.5 т. за втори. Оценка „Много добър“ е равна на 42.5-57 т. за първия модул и 60-86.5 т. за втория. „Добър“ се пише при 27.5-42 т. за първия модул и 33.5-59.5 т. за втория, а „Среден“ – при 20-27 т. на първия модул и 20-33 т. на втория.

Математика

Изненада за експертите се оказало представянето на седмокласниците още на първата задача от първия модул (задължителен за целия випуск). При нея се иска да се отбележи вярното числово равенство. Само 48.70% от седмокласниците в България са показали, че знаят правилото за събиране на дроби и са отговорили вярно.

На задача №13 от първия модул също са отговорили правилно критично малко седмокласници – само 31.13% (тази задача е с най-малък процент верни отговори от целия тест). Условието й е: „След като похарчил 4/5 от парите, които имал, на Мони му останали 20 лева. Колко лева е похарчил Мони?“. Дадени са и варианти за отговор: 16, 25, 80 и 100. Близо 70% са дали отговор, различен от В (80) или не са отговорили.

От тестовете е видно, че малко седмокласници могат да работят с проценти, затруднява ги отношение на две числа.

12 824 са двойките от първия модул по математика. 77 имат 0 точки. От решавалите и втория модул 2069 имат двойка на теста. 1111 имат максималния брой точки (65) от първия модул, 93-ма имат пълно шест и на втория. Отлични оценки от първия модул имат 6478 ученици в цялата страна, а от втория – 2210.

Оценките по математика на всички явили се от първия и втория модул се разпределят по следния начин: 0.25% пълни шестици; 6.04% отлични оценки, 31.99% много добри оценки, 41.24% добри, 15.08% средни и 5.66% слаби.

Броят на учениците, които са се явили на първия модул по математика е 58 026, а тези, които са решавали и задачите от втория модул са 35 569.

Български език и литература

58 308 ученици са се явили на първия модул, преразказа от втория модул са правили 41 592-ма. Максималните 65 т. на първия модул имат 79 ученици, а на втория – 8 ученици. Отличните оценки от първия модул са 4694, а от втория – 4074.

129 ученици нямат нито една точка от теста по български. Двойка са получили 9805 ученици.

Най-малък процент от учениците са отговорили вярно на задача №7. Условието е да се определи изречението, в което е допусната пунктуационна грешка. Само 21.36% са посочили верния отговор Г.

Повече от 70% от учениците не различават подчинено подложно от подчинено допълнително изречение, затова и резултатите на задача №6 показват, че верните отговори са едва 27.61%.

Още по-слабо е представянето по отношение на различаване на глаголна форма. Само 23.79% са отбелязали верния отговор в задача №8, чието условие е: „В кое изречение подчертаната глаголна форма е от несвършен вид?“.

Слабостите в преразказите са пунктуационни грешки, грешки в съвместната употреба на глаголните времена, сливане на повече от един абзац. Може да се каже също, че седмокласниците показват не особено богат речник. Много от тях например не са разбрали какво е ечемик.

От МОН все още не предоставят детайлна разбивка за представянето на учениците по предмети, области и училища. Ясно е само, че като цяло, от всички предмети от националното външно оценяване, с най-силни резултати са учениците от София-град, следвани от областите Смолян, Варна, Търговище и Видин. С най-слаби резултати са в област Плевен. Предпоследното място е за Разград. Трета отзад напред е област Пазарджик.

НОВО (6.5.2014, 12 ч.) Информация от БНР:

Резултатите от националното външно оценяване на седмокласниците са по-високи от тези, получени миналата година.

Най-добри са постиженията на учениците в София, Смолян и Варна, а най-слаби са в Пазарджик, Разград и Плевен. Преди, като цяло, резултатите на същия випуск, държал национално външно оценяване през 2011-а година след четвърти клас, са по-високи от оценките сега след седми клас. Това се дължи на повечето учители, които обучават децата в прогимназията, усложненото учебно съдържание и не на последно място възрастовите особености, каза Евгения Костадинова – директор на Дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“.
От над 58 хиляди седмокласници, явили се на националното външно оценяване, максимален брой от 65 точки по български език и литература са получили 79 ученици, а по математика – над хиляда.

Отличните оценки по български език са над 4 хиляди, по математика – повече от 6 хиляди. Двойките по български език са близо 10 хиляди, по математика – около 13 хиляди. Всяка година все повече ученици работят и по втория, незадължителен модул на изпита, с който се кандидатства за гимназиите.

(източник: БНР)


НОВО: Нова телевизия (13 ч.)

Прагът за тройка тази година е 20 т.

НОВО: Медиапул (13,30 ч.)

С близо две точки са по-високи резултатите през тази година на националното външно оценяване по математика в седми клас в сравнение с предходните години, въпреки че скалата за оценяване беше повишена, обясни Клисарова.

През 2010 г. „тройката“ за външното оценяване в седми клас се е оценявала с 14 точки, през 2011 г. – с 16 точки, през 2012 и 2013 г. – с 18 точки, а през тази година вече 20 точки са за „тройка“, посочи тя. Така скалата за оценяване в седми клас е повишена с две точки, но въпреки това резултатите са съизмерими, като по-математика са и по-добри. Това показва, че учениците много добре са се подготвили по математика, каза министърът.

източник: Медиапул

НОВО – Дарик

Експертът от образователното ведомство Евгения Костадинова обясни, че на изпита по български език и литература са се явили 58 308 деца, а на този по математика – 58 026. Тя заяви, че резултатите по математика и история са по-добри от предходни години, тези по български са съизмерими, но по физика и астрономия – има спад. Костадинова обясни какво най-много е затруднило учениците:

„Учениците трудно различават подчиненото подложно от подчиненото допълнително изречение. Затруднява ги пунктуацията в сложното съставно изречение, затрудняват се при различаване на вида на глаголната форма. Най-лесна им е била девета задача, където е трябвало да разпознават наклонение. По отношение на математиката – затрудняват се при изразяване на число от дадено равенство и т.н. Повече им харесва алгебрата, отколкото геометрията. Повече от половината от учениците не са успели да си припомнят и да приложат това правило за събиране на обикновените дроби“.

НОВО: Дневник (13 ч.)

Лексикалното значение на думи, които се употребяват все по-рядко, са затруднили учениците на изпита по български език и литература след седми клас. Сред тях е словосъчетанието ечемичено зърно от разказа на Светослав Минков „Снежният човек и врабчето“, който седмокласниците трябваше да преразкажат от името на врабчето, съобщава в. Дневник.

На изпита по български език и литература са се явили 58 308 ученици, което е 97% от випуска, сочат данните на министерството. Средният резултат е 55.21 точки от общ сбор 100, като 65 точки са задължителния първи модул и 35 точки са от допълнителния модул по желание. Резултатите са малко по-ниски от миналата година, но по-високи с над 5 точки средно спрямо 2012 г.

Първоначалният анализ потвърждава тенденцията, че между четвърти и седми клас нивото на учениците спада. На изпита след четвърти клас през 2011 г. същият випуск е постигнал среден резултат 70.5 точки от 100, а на матурата след седми клас – 55.21 точки. От просветното ведомство посочват, че за това разминаване оказват влияния по-големия брой учители в прогимназиалния етап, по-сложното учебно съдържание, възрастовите особености и други.

На изпита по български език учениците са срещнали затруднение още при различаването на подчинено подложно от подчинено допълнително изречение, поставянето на пунктуационни знаци в сложното съставно изречение и в различаването на глаголната форма. Освен това много от седмокласниците са приписали реплика на Бай Ганьо на Гунчо, като от министерството предполагат, че причината е сходство в изказа.

По преразказа учениците са предали съдържанието вярно и в съответствие с действието, но някои от тях са пропуснали епизоди, в които врабчето е участник в събитията или е техен свидетел. Експертите отчитат, че седмокласниците са избягвали назоваването и самоопределянето на героя, от чието име се води разказът. Допускали са грешки в употребата на глаголните времена, повтаряли са глаголи при преобразуването на пряката реч в непряка или в полупряка.

Също така в задачите със свободен отговор учениците са се затруднили в тълкуването на израза „нашият изгубен край“, както и с редактирането на грешки в текст, като често са променяли текста, така че да не допуснат грешка.

Оценка слаб са получили 1.85% от явилите се на изпита, среден – 6.24%, добър – 33.31%, много добър – 48.8%, отличен – 9.8% и пълна шестица – едва 0.02 на сто. В първия задължителен модул общо 79 ученици са събрали максималният брой точки – 65, а 0 точки имат 129 седмокласници. Отлични оценки са постигнали 4694 ученици, а слаби 9805 точки при 8610 седмокласници миналата година. От министерството отбелязаха обаче, че тази година скалата за среден е вдигната до 20 точки – с две повече от миналата година.

Едва 8 ученици са събрали максималните 100 точки, но пък нито един решил и допълнителният модул от задачи няма 0 точки. Отличниците са 4074, а получилите слаб 770 седмокласници.

На националното външно оценяване по математика са се явили 58 026 ученици, което е 96.54 на сто от випуска. Средният резултат е 54.46 точки, което е с почти две точки повече от миналата година, но само с една повече спрямо 2012 г. Скромният ръст министерството нарече успех, въпреки въпросите на журналисти дали изпитът тази година не е бил по-лесен, каквито опасения изразявали ученици и родители. И тук сривът между резултатите от изпита след четвърти клас и след седми е осезаем – около 15 точки.

Първоначалният анализ показва, че седмокласниците са се затруднили в изразяването на число от дадено равенство и намирането на число по дадена негова част. Също така допускат често грешки при работа с проценти, при подредба на числата върху числова ос, да открият числа, които са решения на числово неравенство и други. Голям процент от учениците не могат на начертаят равнобедрен тъпоъгълен триъгълник и трудно разпознават еднакви триъгълници.

Учениците се справят по-добре с алгебричните задачи отколкото с геометричните, усвоили са добре формулите за съкратено умножение и решаването на линейно уравнение. Отчита се обаче, че много от учениците не са справили със задача, която се изучава още в пети клас – събиране на обикновени дроби, което показва, че знанията им не са трайни.

Слаба оценка имат 5.66% от явилите се на изпита, среден – 15.08%, добър – 41.24%, много добър – 31.99%, отличен – 6.04% и пълна шестица са получили едва 0.25%. От задължителния модул пълен брой точки – 65, имат 1111 ученици, а 0 точки 77 ученици. Отлични резултати са постигнали 6478 ученици, слаби – 12 824 при 12 619 седмокласници миналата година.

Общо 93 ученици са постигнали максималните 100 точки от изпита заедно с допълнителния модул, а нито един няма 0. Отличниците са 2210 точки, а ученици със слаби резултати 2069 ученици.

източник: Дневник

НОВО:

0 точки по български език и литература имат 129 ученици, а оценка слаб 2 са получили 9805. 77 седмокласници имат 0 точки на задължителния модул по математика, а слабите оценки са съответно 12 824. При допълнителния модул, по който пишат седмокласниците, желаещи да кандидатстват в елитните гимназии, 8 ученика са получили максималния брой точки по български език и литература, които са 100.

93-ма седмокласници са постигнали максималния резултат по математика.

Оценка отличен по български език и литература са получили 4074 седмокласници, а по математика – 2210. 770 са двойките по български език и литература при допълнителния модул, а по математика слабите оценки са получили 2069 ученици.

източник: Актуално

НОВО: От сайта на РИО София
Учениците могат в присъствието на родител (настойник) да се запознаят с рецензиите върху конкурсните си работи, както следва:

БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА – 5, 6 и 9 юни 2014 г.– в 22 СОУ (бул. „Витоша” №134) – от 9:00 до 17:00 часа
МАТЕМАТИКА – 5, 6 и 9 юни 2014 г. – в 18 СОУ (ул. „Пиротска“ №68) – от 9:00 до 17:00 часа
ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО – 10, 11 ,12 юни. 2014 г. – в 51 СОУ (ул. „Софийски герой” №28) – от 9:00-17:00 часа
Учениците следва да представят ученическа лична карта (ученическа книжка), а родителят/настойникът – документ за самоличност (лична карта).

ВАНЯ КАСТРЕВА
НАЧАЛНИК НА РИО – СОФИЯ-ГРАД

Класациите на училищата се изготвят въз основа на Националното външно оценяване – първи модул, но са включени и резултатите от другите матурите по другите предмети – чужд език, биология, химия, физика, история, география.

Утре в Министерството на образованието има пресконференция за резултатите от НВО. Надявам се министърът на образованието отново да обяви кои са топ училищата на България. Също така се надявам да станат официално достъпни и класациите на всички училища в София. Предишните класации за 2012 г. и 2013 г. ги получих случайно по мейл и веднага ги публикувах в Danybon. Ако и тази година някои ги има, може да ми ги изпрати на danybon.pr@gmail.com. Много родители и учители ги очакват.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.