Рубрики
Начало » Образование » Справочник » SAT/IELTS/TOEFL/AP » Какви са резултатите на учениците от Американския колеж на изпитите SAT?

Какви са резултатите на учениците от Американския колеж на изпитите SAT?

 

acs statui

 

SAT

 

1360 точки е средният резултат на изпита SAT I за випуск 2017 от Американския колеж, сочат данни, поместени на сайта на училището. Този випуск се явява по новия формат на изпита, където максималният резултат е 1600 точки. Средно 50% от дванадесетокласниците в Американския колеж в София годишно полагат изпита SAT I, пише още на сайта на колежа.

SAT Subject Tests

 

Освен на SAT I, учениците често се явяват на SAT II по различни предмети. Поместени са данни за брой явили се от випуск 2017 на даден тест и среден резултат:

 

Предмет брой явили се ученици среден резултат
Биология екология 7 702
Биология молекулярна 3 700
Химия 2 690
Английска литература 8 635
Френски език 3 687
Немски език 3 706
Математика I 10 604
Математика II 27 713
Физика 16 711
Световна история 2 690
източник: Американски колеж в София

Най-много са се явили на SAT математика II – общо 27 ученици. На този изпит е постигнат и най-висок среден резултат 713 точки от общо 800 точки. На второ място е изпитът по физика. На него са се явили 16 ученици и средният резултат е 711 точки.

 

Христо Папазов с резултат от 1570 точки на SAT

 

Христо Папазов, известен наш състезател и медалист от националния отбор по математика и сега студент в Принстън, е възпитаник на Американския колеж от випуск 2017 година. Той постигна забележителни резултати на изпитите SAT. На SAT I имаше 1570 точки от общо 1600 точки, а на SAT Математика и SAT Физика – по 800 точки от 800 точки. Ето какво сподели преди месеци в интервю за „Данибон“:

 

Христо Папазов:

 

Следващото нещо, с което си помогнах за кандидатстването, бяха SAT Subject Tests. Повечето елитни американски университети изискват поне два такива теста. Някои мои съученици се явяваха на тези тестове в началото на 11. клас и за да не остана по-назад, се записах на физика и на математика. Тези тестове представляват много въпроси за кратко време и изискват постоянна концентрация и бързо разпознаване на търсената информация. Състезанията по математика ме бяха подготвили за този изпит, но трябваше да усвоя за една седмица доста неща по физика, което не беше приятно изживяване. Математиката не ме затрудни особено, физиката също. Изкарах 800 от 800 и на двете.  

 

От сериозните изпити оставаше само САТ-ът, а аз го отложих за октомври в учебната година на 12-ти клас… САТ-ът може би е най-стресиращият изпит, който съм полагал. Времето е малко, а има много за четене и много за писане. Преди изпита почти не можах да спя. Почувствах огромно облекчение, когато всичко свърши. Бях изкарал 1570 от 1600, което си беше рекорд за България – не знам дали вече е подобрен.

 

Цялото интервю с Христо Папазов, в което има много ценни съвети, можете да прочетете тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".