Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Математика » Родители на състезатели по математика искат по-големи квоти за София за Пролетните математически състезания

Родители на състезатели по математика искат по-големи квоти за София за Пролетните математически състезания

обн. 20.12.2017

smg nova sgrada 1

 

 

Нова информация

 

„Квотите паднаха“, съобщи Мария Рашева в „Данибон“:

 


 

Основна информация

 

Родители на състезатели по математика са учудени от въвеждането на квоти за Пролетните математически състезания. Според новия регламент на състезанията, квотата за София за 5 клас е само 16 деца. Толкова е и за 6, и 7 клас. За 8 клас е 20 ученици. Досега нямаше квоти. Пролетните математически състезания са уважавани надпревари с едни от най-тежките математически задачи.

 

kvoti pms 2018

 

 

Мария Рашева, активен родител по образователни теми, повдигна въпроса за квотите за Пролетните математически състезания и сподели мнение, че те са крайно недостатъчни за София. Когато Мария Рашева повдига въпрос, тя винаги е погледнала на проблема много сериозно, борави с много информация, изчела е нормативната база и има сериозна статистическа опора. Тя сигнализира за проблема с квотите за София и повдига въпроса под пост във Фейсбук със статия на „Данибон“ за новите регламенти на националните състезания.

 

Ето извадки:

 

Мария Рашева:

 

Много ми се иска да разбера идеята с квотите за ПМС…

Кому е необходимо спирането на деца от състезание? Състезанията развиват и е добре повече деца да имат достъп до тях. Особено децата с интерес в областта на математиката.

 

Мария Рашева:

 

Поиграх си да направя една съпоставка на квотите от регламента и резултатите от ПМС 2016г. (защото от тази година бяха толкова тайни, че дори не се знаеше от кой град е съответния участник).

Например в пети клас само 46 деца са изкарали над 50% от максималния резултат. От тези 46 деца 22 са от София, 8 от Бургас и по 2 до 4 от още 6 града.

 

 

Мария Рашева:

 

Ако ще въвеждат квоти, е редно да са пропорционални на броя ученици в съответните региони или на броя учащи в МГ в съответните региони. Статистики могат да се направят за поне 3-4 години назад и да се види какви биха били адекватните квоти.

(Броят на деца в 5 клас в София в МГ (СМГ, ПЧМГ, 125СУ, 107 ОУ) е над 200, а в малък град, където има МГ е максимум 26. Т.е. квотата трябва да е поне двойно завишена за София.)

 

 

Цялата дискусия можете да прочетете на Фейсбук страницата на „Данибон“.

 

Нова информация

 

След публикуването на тази статия, Мария Рашева информира, че е подготвила официално запитване и до МОН.

 

 

 

А това е постът за тази статия.

 


В последните години в България има истински бум на интерес към математиката и в частност към състезанията. Учениците се готвят упорито и с години. Колкото и странно да звучи това за много западноевропейци, с които съм разговаряла, наистина у нас има голям интерес към математиката и това се дължи в голяма степен на тези състезания. По тази причина ограничаването на интереса към някое от тях не е добра идея. Дори и за трудни състезания, във всеки випуск има достатъчно голяма брой конкуренти и квотите ще оставят много силни състезатели извън явяването на дадено състезание, а едно състезание е интересно, когато в него участват силни участници.

За Данибон

"Данибон" е сайт за знания, свързани с образованието, бизнеса, мениджмънта, комуникациите, възпитанието и хубавия живот. Създаден е през 2010 година от Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на сайта е: "Ценно е да знаеш".