Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Математика » Олимпиада на училищата от Сингапур и Азия и в България (2014)

Олимпиада на училищата от Сингапур и Азия и в България (2014)

 

aziatsko st zagora 3

 

На 9 април 2014 г. в Частно училище „Елин Пелин“ в Стара Загора се проведе Олимпиадата на училищата от Сингапур и Азия, която се организира за първи път в и България. До края на седмицата в азиатската олимпиада ще се включат и други български градове. Организатор на състезанието за нашата страна е Любомир Любенов.  Повечето участници в Стара Загора бяха от по-малките класове, но имаше и няколко по-големи от 6-7 клас.

Домакините от ЧОУ „Елин Пелин“ ми направиха прекрасно впечатление. Отношението и към децата, и към родителите беше изключително мило.

Преди началото на надпреварата Любомир Любенов направи кратко представяне на Олимпиадата на училищата от Сингапур и Азия. Каза, че вече има и първите отзиви от Хасково, където часове по-рано се е провела. Задачите били определени от хасковските участници като много хубави. Г-н Любенов обясни, че в Азия материалът по математика е малко по-сложен и е нормално някои задачи да се сторят на българските участници като за по-високо ниво.

Формат на състезанието:

За 2-4 клас – 10 въпроса с избираем отговор (1 точка за всеки верен) и 5 задачи с отворен отговор (с по 3 точки за всеки верен отговор), общо 25 точки.

За 5-6 клас – 15 рутинни задачи (по 1 точка за всяка) и 5 нестандартни задачи (по 2 точки за всяка) , общо 25 точки.

За 7-8 клас -15 рутинни задачи (по 1 точка за всяка) и 5 нестандартни задачи (по 2 точки за всяка) , общо 25 точки.

За 9-12 клас – 25 нестандартни задачи (1 точка за всяка) всяка, общо 25 точки.

По време на състезанието не е разрешено използването на калкулатори.

Награди

Всеки участник получава сертификат за участие или сертификат за победител.

Всеки един от най-добрите 10 % от всички участници получава златна, сребърна или бронзова значка.
Всички получили значки на състезанието добиват право за участие във финалното състезание, което ще се проведе в гр. Ченду, Китай, от 26 юли до 30 юли 2014 г.

Организаторите ще изпратят покана за участие във финала до 15.05.2014 г.

Отборно класиране:

Ще бъде извършено и класиране за всяко ниво, където топ 3 или повече училища получават трофей въз основа на общата оценка на най-добрите 10 ученици от всяко ниво.

Ето и снимките от домакините от Стара Загора – ЧУ „Елин Пелин“, които бяха сред първите организатори на Олимпиадата на училищата от Сингапур и Азия и в България.

 

aziatsko st zagora 1 aziatsko st zagora 2 aziatsko st zagora 5 aziatsko st zagora 7 aziatsko st zagora 8 aziatsko st zagora 9 aziatsko st zagora 10 aziatsko st zagora 11 aziatsko st zagora 12

За Данибон

"Данибон" е сайт за знания, свързани с образованието, бизнеса, мениджмънта, комуникациите, възпитанието и хубавия живот. Създаден е през 2010 година от Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на сайта е: "Ценно е да знаеш".