Рубрики
Начало » Образование » „Седемте сестри“ или за най-елитните женски американски колежи

„Седемте сестри“ или за най-елитните женски американски колежи

 

Malyszko/Mount Holyoke Photo

 

„Седемте сестри“ е асоциация на седем престижни колежа в североизточната част на САЩ, които са създаден като училища за жени. Това са Barnard College, Bryn Mawr College, Mount Holyoke College, Radcliffe College, Smith College, Vassar College и Wellesley College. Всички са основани между 1837 и 1889 година. Идеята е да се съберат най-престижните женски колежи в асоциация като паралел на мъжки колежи от Бръшляновата лига.

Четири от тези колежи са в Масачузетс, два – в Ню Йорк, един – в Пенсилвания. Радклиф, който се слива с Harvard College и Васар, който вече е смесен, вече не са колежите само на жените.

Mount Holyoke College е частен колеж за жени. Брой студенти – 2300.

 

Mount Holyoke College

Това е първият член на „Седемте сестри“. Служи като модел за някои от другите. Mount Holyoke е част от консорциума „Pioneer Valley’s Five College Consortium“, където влизат Amherst College, Smith College, Hampshire College и University of Massachusetts Amherst. Има контакти и с Dartmouth College – водят се „сестра“ и „брат“.

Училището е основано през 1837 г. от Mary Lyon като Mount Holyoke Female Seminary. Получило е харта за колеж през 1888 г. От 1893 година носи името Mount Holyoke College.

Намира се в South Hadley, Масачузетс. Разположен е на 2000 акра. Има ботаническа градина, голф игрище, тенис игрища, две езера, водопади, конюшни и горски пътеки за езда.

 

 

Имиджът му на елитен женски колеж се доизгражда и в различни произведения в театъра, киното и в популярната култура. Например, във филма „Мръстни танци“ се споменава, че главната героиня Франсис „Бейб“ Хаусмен ще продължи своето образование в Mount Holyoke College. Самата Франсис е кръстена на възпитаничката Mount Holyoke College – Франсис Пъркинс, първата жена, назначена в Кабинета на САЩ.

Vassar College се намира в Poughkeepsie, Ню Йорк. Това е частен колеж, но вече е смесено учебно заведение. Има около 2400 студента. Първият прием е през 1865 година. През 1969 година става смесен колеж. Има над 100 сгради, ботаническа градина, 200 вида дървета и екологичен резерват. В контакт е с Йейл.

Wellesley College е женски частен колеж. Намира се в Wellesley, Massachusetts. Броят на студентите е 2300. Първият прием е осъществен през 1875 година. Разположен е на 500 акра в изключително красив, вечно зелен парк. Има контакти с Massachusetts Institute of Technology и Harvard University.

Smith College е женски частен колеж. Намира се в Northampton, Massachusetts. 2750 са студентите в него и е най-голямата от „Седемте сестри“, т.е. има най-много учещи там. Първият прием е от 1879 година. В контакти с Харвард.

В Смит Колидж е завършила Барбара Буш, съпруга на 41-я президент на САЩ Джордж Буш.

Из историческите сгради на Смит Колидж бродят много легенди и приказки за духове. Една от тях е за Sessions House, за която се твърди, че е обитава от призрака на Луси Хънт, която умира, защото е отделена от своя любим. Къщата е построена от семейство Хънт през 1751 г. В нея имало тайна стълба, където са се срещали двамата влюбени. През 20-ти век къщата става част от Колежа и много момичета, които са живели там, твърдят, че са виждали духа на Луси Хънт.

Radcliffe College е вече част от Харвард. Намира се в Cambridge, Massachusetts. Първият випуск е от 1879 година. Създаден е от Харвардския факултет като частна програма за обучение на жени. Това става след продължителни усилия жените да получат достъп до образование в Харвард.

Bryn Mawr College е женски частен колеж. Намира се в Bryn Mawr, Пенсилвания. Студентите са 1229. Създаден е през 1885 г. Контакти с University of Pennsylvania, Haverford College, Princeton University и Swarthmore College.

Barnard College е частен женски колеж, свързан с Columbia University. Намира се в Morningside Heights, Манхатан, Ню Йорк. Има 2356 студентки. Създаден е през 1889 година. В контакт с Columbia University.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.