Рубрики
Начало » Образование » Шотландските университети ще са безплатни за европейските студенти от випуск 2019/2020

Шотландските университети ще са безплатни за европейските студенти от випуск 2019/2020

 

sunset-3084651_640

 

Шотландия ще гарантира безплатно обучение в своите университети за студенти от ЕС, които започват своя курс на обучение през 2019/2020. Това става ясно от официално съобщение на шотландското правителство от началото на февруари 2018 г.

 

Решението на шотландското правителство е много важно за випуск 2019/2020. Това е първият випуск на европейски студенти, който би трябвало да учи на Острова след излизането на Великобритания от Европейския съюз. Все още няма никаква яснота какво ще се случи с тях. А реално остават няколко месеца до евентуалното им кандидатстване в британските университети. Не е ясно дали ще продължат да се ползват от по-ниските такси в английските висши училища, които плащат и местните студенти, или директно ще преминат на доста по-високите такси, които важат за международните студенти. Много английски университети се опитваха да се борят и за този първи випуск да остане на старите условия, тъй като кандидатстването им щеше да започне преди излизането на Великобритания от ЕС, но становището беше, че е важно кога започват учебната година, а не кога кандидатстват.

 

До този момент не беше ясно какво ще е положението на студентите от ЕС в Шотландия. Дали ще продължават да се възползват от безплатното обучение за тях в шотландските университети или ще се третират вече като международни студенти. За шотландските университети е специфично, че от безплатно образование се възползват шотландските студенти и тези от ЕС, докато например английските плащат такси като за английски университети. В някои английски медии се появиха коментари от сорта „Защо студентите от ЕС ще продължават да учат безплатно, а английските студенти отново ще плащат по-високи такси“. За този проблем заговори открито дори BBC.

 

Шотландското правителство е първото правителство на Острова, което излиза с ясно становище какво предлага за европейските студенти веднага след Брекзит. Гаранция, че ще се запазят същите условия, получиха преди това и студентите от випуск 2017/2018 и випуск 2018/2019, засегнати от референдума за излизане на страната от Европейския съюз. Засега не е ясно как ще се процедира при следващите випуски от ЕС – например випуск 2020/2021 и дали шотландското правителство ще продължава да гарантира и за тях безплатно обучение в своите висши училища, но съобщението им за випуск 2019/2020 оказва сериозен натиск върху британското правителство да побърза с изясняване на този въпрос.

 

От The Russell Group, които представляват 24 престижни британски университета, настояват студентите от ЕС, които идват да учат във Великобритания в преходния период след излизането на страната от съюза, да се ползват със същите права, които имаха до момента – плащане на по-ниски такси като британските студенти и право на получаване на кредити за обучението си.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".