Рубрики
Начало » Образование » Справочник » SAT/IELTS/TOEFL/AP » Кои сайтове са важни за кандидатстване в университети в Холандия, Великобритания и САЩ?

Кои сайтове са важни за кандидатстване в университети в Холандия, Великобритания и САЩ?

Справочник от Данибон

yale-university-1604158_640

 

 

Събрах в кратък справочник сайтове, които са полезни за кандидатстване в университети в Холандия, Великобритания и САЩ. Оформила съм публикацията въз основа на личен опит. Надявам се да е полезна.

 

Обща информация

 

Naviance – https://www.naviance.com/

Ако училището ви е регистрирано в Naviance, можете да откриете много информация за университетите там и още по-ценни данни със статистика за учениците от вашето училище, които са от предишните випуски. Показва ви се информация къде сте спрямо другите кандидати за даден университет според среден успех и резултат от SAT. Можете да видите с какви резултати са били приетите, отхвърлените и в листата на чакащите. Също така има още по-конкретна статистика за последните три години.

Американският колеж в София е регистриран в Naviance.

Холандия

 

Studielink https://student.sl-cloud.nl/

 

През този портал се кандидатства за всички холандски университети. След това всеки университет изпраща указания за регистрация в друг онлайн портал, където кандидатът трябва да помести още данни за себе си. Изискват се често CV, академична справка, сканирано копие на сертификат по английски и други.

 

Великобритания

UCAS https://www.ucas.com/

 

За всички британски университети се кандидатства през UCAS. Кандидатът има право да избере само 5 университета във Великобритания. В тази система има два подварианта. Единият е за кандидатстване, а другият – за следене на резултатите от кандидатстването. Във втория се поместват съобщенията за прием или отказ.

 

Допълнителни регистрации

 

Няколко примера, но има най-вероятно и други вариации:

Кеймбридж изпраща указания за регистрация в допълнителна система, където да се попълни допълнителен въпросник.

Шотландските университети (Единбург, Сейнт Андрюс) изпращат информация за регистрация в техни онлайн платформи.

 

САЩ

Има възможност за кандидатстване през няколко онлайн портала. Най-популярният е Common App. За някои университети се кандидатства през техен сайт.

 

Common App – https://www.commonapp.org/

През тази платформа може да се кандидатства за много американски университети, които не са само в САЩ, но и по света. Има общо есе, което се приема от всички унивеситети. Много от тях може да имат и допълнителни есета и въпроси. Има и обща част с информация за кандидата, която също се попълва еднократно и се ползва от всички университети.

Common App е свръзан с Naviance и това е удобство и за кандидата, и за академичните съветници от училището му.

В Common App има таблица, от която се следи за най-важните елементи и етапи от кандидатстването.

За всеки университет, за който се кандидатства, се плаща. В повечето случаи между 65 и 85 долара на университет. Плащането е през този сайт, който пренасочва към друга платформа. Курсът не е много изгоден и има такса. Ако се кандидатства за няколко университета, може да ви блокират от банката ви кредитната карта заради множество трансакции за кратък период. Така че предвидете и време за разговори с банката за разблокиране. Най-често се кандидатства около периода между коледните и новогодишните празници, така че имайте предвид и тази особеност. Кандидатстването се финализира, когато се платят таксите.

 

MIT

За Масачузетският технологичен институт се кандидатства през тяхна платформа: https://my.mit.edu/. Препоръки се поместват в друга тяхна платформа: ApplyWithUs https://mit-recs.applywithus.com/. Има такса за кандидатстване, но не се минава през посредник.

Кандидатстване за финансова помощ

CSS https://cssprofile.collegeboard.org/

Кандидатстването за финансова помощ за повечето университети става през подпортал на College Board – това е сайтът, през който се кандидатства за SAT и AP.

 

Подобно на кандидатстването за университети през Common App, през https://cssprofile.collegeboard.org/ може да се кандидаства за финансова помощ едновременно за няколко университета. Има доста дълъг въпросник, който трябва да се попълни. Необходими са финансови документи на семейството за попълване на този въпросник. Добавят се и университети, в които искате да кандидаствате за финансова помощ. Кандидатстването за финансова помощ се финализира с плащане на такса (разглеждане на документите) за всеки университет.

 

След като платите, системата ви показва какви допълнителни финансови документи ви изискват от различните университети. Някои използват услугата IDOC, където трябва да качите документите и те ще се ползват от няколко университета едновременно. Други университети обаче предпочитат да ги качите на тяхна платформа или да им ги изпратите по мейл, факс или по куриер. Ако университет настоява да се изпратят по факс, опитайте се да ги помолите да ги изпратите по имейл, ако е необходимо с пароли на документите. Личните ми впечатления са, че комуникацията с американските университети е много приятна и винаги откликват на проблем или молба.

 

Принстън

https://finaidapp.princeton.edu/FinAid/loginFreshman.jsp

 

Принстън препоръчва да не се използва CSS на College Board. Имат своя система, в която се отговаря на въпроси и се подават документи. Попълването е по-лесно в сравнение с въпросника на College Board.

 

Тестове и изпити

SAT и AP https://www.collegeboard.org/

За PSAT, SAT и AP се кандидатства през College Board, за които по-късно се кандидатства и за финансова помощ. Всеки има право само на един акаунт, с който се влиза за всичко – изпити, тестове, финансова помощ.

 

IELTS

За IELTS се кандидаства през Британския съвет https://www.britishcouncil.bg/exam/ielts.

 

TOEFL

За TOEFL разгледайте сайта https://www.ets.org/toefl.

 

Все повече университети приемат IELTS. Ако някои университети искат TOEFL, погледнете изискванията им дали с резултатите от SAT не ги покривате. При много високи резултати на SAT или при SAT+SAT Subject Tests може да удовлетворите изискванията им.

Сайтовете на университетите

 

Разгледайте внимателно сайтовете на университетите, в които искате да кандидатствате. Там има най-точната информация за целия процес и изискванията.

 

Форуми

The Student Room – за британските университети

За кандидатстването във Великобритания следете форума The Student Room. Тук има много теми и дискусии за всички британски университети https://www.thestudentroom.co.uk/forumdisplay.php?f=307

 

College Confidential – за американските университети

За кандидатстването в американски университети следете форума College Confidential. Има теми и дискусии за всички американски университети.

 

Quora

 

Тук ще откриете интересни въпроси и отговори. Впишете университета, за който се вълнувате и ще намерите точна информация. В повечето случаи отговарят само хора, които наистина знаят отговора и са компетентни, а не като по форумите всеки да изказва мнение. Вижда се името на човека, какво работи, къде е завършил.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".