Рубрики
Начало » Образование » Рязък скок на таксите за международни студенти в ТУ Делфт за учебната 2019/2020 година

Рязък скок на таксите за международни студенти в ТУ Делфт за учебната 2019/2020 година

 

TU Delft 26

 

 

Таксите за обучение на международни студенти (извън Европейския съюз и ЕАСТ*) в Техническия университет в Делфт за учебната 2019/2020 година скачат рязко. Новите учебни такси за бакалаври са 14 500 евро. През тази учебна година са били 10 384 евро. За магистри стават 18 750 евро, а досега са били 15 575 евро.

 

За резкия скок на таксите в ТУ Делфт пише международен студент в социалната новинарска платформа Reddit. Той обяснява, че във втория силен холандски технически университет – ТУ Айндховен, таксите за международни студенти също са се повишили, но са малко по-ниски. За догодина стават 11 000 евро за бакалаварска степен и 16 000 евро за магистърска степен. Холандски студент предполага, че се е стигнало до този рязък скок в ТУ Делфт, защото от университета се опитват да овладеят големия наплив от международни студенти.

 

Напливът към Техническия университет в Делфт е огромен от две години. Като причини за това се отчитат и два големи международни фактора: Брекзит и политическата ситуация в САЩ, но и фактът, че все повече холандски престижни университети започват да предлагат бакалаварски програми на английски и това привлича много потенциални кандидати за британските и американските висши училища.

 

Две са най-атрактивните специалности на английски в ТУ Делфт, които примамват стотици кандидати. Това са авиационната и компютърната специалност. Авиационната специалност от дълги години се радва на голям интерес, тъй като отдавна е на английски и е една от най-престижните в света в тази сфера. От две години обаче компютърната им специалност също вече е на английски и броят на кандидатите за нея направо уплаши не само ръководството на университета, но и образователното министерство в страната. През миналата година, когато нямаше фиксирана бройка за прием, от ТУ Делфт се наложи да затворят по-рано системата си за кандидатстване, за да ограничат приема на огромния брой международни студенти. Обсъждаше дори и да се върне изискването за холандски, но разумно се прецени, че научаването на езика няма да спре азиатските студенти.

 

През тази година компютърната специалност вече е под специален режим. Обявена е за „Numerus Fixus“, т.е. приемат се определен брой кандидати, които трябва да преминат през дълга процедура за кандидатстване, тежък изпит, етапи на допускане и приемът им се определя от класиране въз основа на задължителен изпит по математика, логика и алгоритми. До изпита са допуснати около 1300 кандидати, съобщиха от ТУ Делфт. На 15 април излезе класирането на приетите кандидат-студенти.

 

Таксата за холандски и европейски студенти за следващата учебна година е 2083 евро. Запазва се опцията от миналата година първокурстниците да са с 50% намаление и тяхната такса ще бъде 1041 евро през първата година на обучението им в холандските университети.

 

* С по-ниски такси са не само студентите от ЕС, но и тези от Норвегия, Швейцария, Исландия, Лихтенщайн и Суринам

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".