Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Математика » СМБ-Русе награди победителите от Великденското математическо състезание

СМБ-Русе награди победителите от Великденското математическо състезание

smb ruse vms 280Съюзът на математиците в България – секция „Русе“ награди на специална церемония победителите от 20-то юбилейно Великденско математическо състезание. Тържеството се състоя в аула 1 на Русенски университет „Ангел Кънчев“, съобщи за „Данибон“ г-жа Стефка Караколева, председател на СМБ-Русе.

За първи път в 20-годишната история на ВМС условията на задачите са пренаписвани на Брайлово писмо, тъй като второкласничката Есин Дауд от ОУ „Тома Кърджиев“ е незряща, но отлична математичка. „Детето си донесе машинка и заедно с ресурсен учител написахме условията, включително и чертежа за една от задачите“, разказва председателят на СМБ в Русе Стефка Караколева за в. „Утро“.

Усилията са си стрували, тъй като малката Есин е успяла да реши всички задачи и е класирана на първо място.

„Една от златните ни медалистки е много специална за нас. Момиченцето е във втори клас, справила се е блестящо, въпреки че е незряща и се е класирала  на първо място. Тя ще получи специална грамота, написана с Брайлово писмо. За историята на тази грамота мога да изпиша цяла страница, но ще кажа само, че над 10 човека взеха присърце задачата и съвсем безкористно се трудиха два дни, за да се преведе текста на брайлов език, да се отпечата огледален образ на картон и да се направи релефна“, сподели за „Данибон“ Стефка Караколева.

745 ученика от Русе, Две могили, Бяла, Борово, Свищов и Шумен участваха във ВМС в дунавския град. Броят на наградените с грамоти е 117, от които 31 със златен, 18 със сребърен и 14 с бронзов медал.

За приятното настроение в залата се погрижиха и няколко талантливи русенски математици, които освен математици, са и музиканти. Това са учениците, които учат в НУИ „Проф. В. Стоянов“, свирят на различни музикални инструменти и печелят призови места в състезанията по математика:

1. Гергана Емануилова Георгиева 2 клас – класическа китара- „Валс“, от Фортеа

2. Теодор Свиленов Димитров, 1 клас – флейта – „Кукувичка“ – шведска народна песен

3. Дзиаци Ванг, 2 клас – цигулка „Рондино“  от Парашкев Хаджиев,

4. Радимира Петрова Петрова – 2 клас, пиано „Весела игра“ – Веселин Стоянов.

„На състезанието Европейско кенгуру – областен кръг (Русе) Теодор е на 1 място, Дзиаци е на 2-ро, Гергана – на 6-то и Радимира- на 7 – мо. На ВМС-2013 Дзиаци беше на 2-ро място със сребърен медал и грамота“, споделя Стефка Караколева.

 

ruse 1 ruse 2 ruse 3

СМБ-Русе е сред първенците по публикуване на резултати от математически състезания. В неофициалната ми класация на първенците сред организаторите са винаги в топ 3. Отново поздравления за бързата реакция, а в този случай и за човешкото отношение и ангажираността към участниците.

снимка – наградените победители от 5 клас

Автор: Стефка Караколева, председател на СМБ-Русе и главен асистент в катедра „Приложна математика и статистика“ към Факултет „Обществено здраве и здравни грижи“ на Русенския университет „Ангел Кънчев”

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.