Рубрики
Начало » Образование » Мои изводи от изпита в СМГ след 4 клас (2011)

Мои изводи от изпита в СМГ след 4 клас (2011)

smg

Софийска математическа гимназия

От няколко дни следя с голямо любопитство кандидатстването в СМГ след 4 клас. Синът ми беше с доста висок рейтинг 34,83, не е кандидатствал, но аз наблюдавах изпита, защото си е доста показателен и интересен.

Вчера разгледах доста внимателно примерното класиране, което е направил един татко от бг-мамма. Ето и моя личен анализ:

1. Първите три деца са показвали през цялата година много добри резултати (Железни са!) и накрая има само леко разместване при първия и втория. Третото дете е в топ 10 на рейтинга от 4-те състезания.

2. Всички други деца, според мен, са били с почти изравнени шансове и всичко е било въпрос на усилия и психика.

3. Например, дете сред най-първите в рейтинга, което определено е с математически заложби, защото нонстоп е с добри резултати от математическите състезания, пада доста по-надолу заради изпита в СМГ. Без да познавам конкретния случай, гадая, че това наистина е дете-математик, но може да не се е готвил за конкретния изпит. Едва ли е въпрос на психика, защото си има тренинг от състезанията преди това.

4. Деца, които от години ги знам като имена, защото са печелили доста състезания от 1 клас насам или са били все сред първите, сега са след 30-та позиция и нататък. Т.е. това за мен са доказани деца с математически заложби. И сега не са им ниски резултатите, но при други са били по-добри или е било въпрос на мотивация.

5. Деца с нисък рейтинг или без точки от олимпиадата са се преборили пък за места съвсем в началото. Възхитих се каква психика са имали тези деца! Браво! Точно въпрос на мотивация, психика и много усилия.

6. Направих си следния извод – според мен, всичко е въпрос не толкова на математически талант, а на яка, целенасочена и стабилна подготовка за конкретния изпит, ако целта е СМГ. Сега разбрах защо родителите пращат децата си по 2 години на подготвителни курсове в СМГ. Прави ми впечатление, че освен курсовете и учителите там, родителите са изключително съпричастни с подготовката на децата си и са запознати с всичко, което са учили на курсовете и  доста решават задачи с тях вкъщи. Може пък това да е вярната формула за това училище.

И малко интересни факти:

7. Изброих колко са момичетата и колко момчетата. Момичетата са около 30 (дори малко под 30), а момчетата са около 80.

8. Не видях някое училище да се откроява като доминиращо сред първите приети. Сред тях не видях и деца от някое от „елитните“ , които са атрактивни за записване в 1 клас или пък от прочулите се като математически училища (но пък може и да не са кандидатствали силните им ученици тук, а да искат да си продължат обучението в своето училище).

Лично на мен ми е интересно как ще се развиват оттук насетне тези деца, особено влезлите сред първите, а и другите, които досега заемаха първи места по състезания.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Полетата са маркирани като задължителни *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>