Рубрики
Начало » Образование » Ученик от СМГ е приет в Харвард

Ученик от СМГ е приет в Харвард

 

imageedit_3_3543920902

Ученик от Софийската математическа гимназия е приет в Харвард, съобщават от Американското посолство в София. Това е Георги Иванов, състезател по физика. Също така той преподава природни науки на 700 ученици от различни краища на България като доброволец по проект, иницииран от американеца Луис Ломели и подкрепен от посолството на САЩ.

Съобщение от Американското посолство в София:

България има талант!

Поздравяваме Георги Иванов, ученик от Софийската математическа гимназия, който ще учи в Харвардския университет от тази есен.

По собствените му думи този успех е резултат от години упорит труд и усилия, положени не само от него, но и от неговото семейство, приятели, учители и наставници. Когато не се състезава в турнири по физика и не провежда научни изследвания, Георги преподава природни науки на 700 ученици от различни краища на България като доброволец по проект, иницииран от американеца Луис Ломели и подкрепен от посолството на САЩ.

„Един от най-въздействащите уроци, които научих, е значението на менторството“, казва Георги.

„Да преподавам на всички тези млади хора ми донесе най-голямата радост. До момента аз имах ментори. С преподаването успях да върна жеста, като аз самият стана ментор на други и вдъхновя родители, учители, директори и ученици да възприемат и подкрепят менторските дейности като ключови за бъдещето на образователна система в България.“

Георги казва, че се надява да продължи да учи физика и в крайна сметка да допринесе за своята общност чрез наука и иновации. #СилатаЕвТеб!

 

За втора поредна година СМГ има възпитаник, приет в Харвард. Тогава беше приет топ математик.

 

Във всеки от университетите от т.н. „Бръшлянова лига“ на година обикновено влиза по едно българче. Рядко са повече. Има и години в някои университети, когато не се приемат български младеж. В групата на българите при квотен попадат и сънародниците ни, които живеят или учат в чужбина.

 

 

България има талант! Поздравяваме Георги Иванов, ученик от Софийската математическа гимназия, който ще учи в Харвардския…

Posted by U.S. Embassy Sofia on Monday, April 12, 2021

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".