Рубрики
Начало » Образование » Състезания » Математика » СМГ зае второ място на XI Международна Жаутиковска олимпиада (2015)

СМГ зае второ място на XI Международна Жаутиковска олимпиада (2015)

smg zh ol 0 (1)

Софийската математическа гимназия спечели второ място в отборното класиране на XI Международна Жаутиковска олимпиада, съобщиха на сайта си от училището. Състезателите от СМГ извоюва общо седем медала в индивидуалното класиране в три дисциплини – математика, информатика и физика.

Медалисти по информатика:

Христо Венев (11 клас, СМГ) – златен медал

Кристиян Цъклев (12 клас, СМГ) – сребърен медал

Медалисти по математика

Деница Маркова (11 клас, СМГ) – сребърен медал

Александър Тенев (12 клас, СМГ) – бронзов медал

Емилиан Рогачев (12 клас, СМГ) – бронзов медал.

Медалисти по физика

Христоско Чаушев (12 клас, СМГ) – сребърен медал

Никола Пулев (11 клас, СМГ) – бронзов медал.

Преподаватели:

Линка Минчева, Елена Станчева, Илиян Илиев, Стоян Бахчеванов и Бойко Банчев.

В отборното класиране СМГ е на второ място, като на първо място е отборът на училището към Московския държавен университет, Москва, Русия, а специалната награда – Гранд При спечели отборът на Физико-математическото училище за надарени деца в Алмати, Казахстан, съобщават от Софийската математическа гимназия.

XI-ата Международна Жаутиковска олимпиада по математика, физика и информатика се проведе от 11-17 януари 2015 г. в Алмати, Казахстан. Включиха се 391 участници от 53 отбора от 15 държави, сред които Русия, Румъния, Казахстан, Сърбия, Украйна, Беларус.

Олимпиадата се провежда за първи път през 2005 г. Софийска математическа гимназия участва от 2007 г. Отборите обикновено са от специализирани физико-математически училища. Целта е да се популяризират математика, информатика и физика, а така също и да се развива международното сътрудничество и да се установят приятелски връзки между специализираните училища от цял свят.

снимка: СМГ

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.