Рубрики
Начало » Образование » Каква специалност учи човек в университета подсказва какъв тип личност е

Каква специалност учи човек в университета подсказва какъв тип личност е

 

students-702090_640

 

„Кажи ми каква специалност си учил, за да ти кажа какъв си.“

 

Това ще се окаже ново правило за определяне на типа личност. 12 проучвания показват, че специалността в университета разкрива важна информация за хората. Според тях, определени личностни групи се обединяват около определени университетски дисциплини. Също така специалностите в университетите привличат студенти със специфични личностни черти.

 

Например, хората, които избират да учат бизнес или право, са в по-малка степен мили, но също така са и по-малко нервни в сравнение със студентите от другите специалности.

 

Психологът Анна Ведел от Aarhus University в Дания провежда 12 проучвания. Обхванати са общо 13 389 студенти. Целта й е да установи дали определен тип личности са склонни да се насочват към определени дисциплини.

 

„Две от направените проучвания измерват личността на студентите точно след записването им“, отбелязва Ведел. „Откритите типове личности напълно съотвестват на групите, чиито личностни характеристики са измервани по време на следването. Това подкрепя тезата, че тези групи са вече съществуващи с влизането в университета, а не са в резултат на процесите на социализация. “

 

Оценяват се 5 фактора:

 

- невротичност;

- екстровертност;

- отвореност към експериментиране;

- приятност;

- добросъвестност.

Какво показват проучванията на Анна Ведел?

 

Изкуство и хуманитарни науки

 

Тези, които са учили изкуство или хуманитарни науки имат високо ниво за невротизъм и отвореност към експериментиране, ниско ниво за добросъвестност, средно ниво за екстровертност.

 

Икономика

 

Тези, които са учили икономика притежават високо ниво за екстровертност, ниско ниво за отвореност към експериментиране и приятност, средно ниво за добросъвестност и невротизъм.

 

Право

Завършите право са с високо ниво на екстровертност, ниско за отвореност към експериментиране и приятност, средно за невротизъм и добросъвестност.

 

Инженерни науки

Инженерите са със средно ниво на невротизъм и добросъвестност и с ниско ниво за отвореност към експериментиране.

 

Науки

Завършилите в научни специалности имат високо ниво на отвореност за експериментиране и екстровертност и средно ниво за невротизъм.

 

Ведел смята, че от проучванията й биха могли да се възползвали консултантите, които ориентират учениците какво да учат в университета като се съобразят с тяхната личност.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.