Рубрики
Начало » Гост блогър » Споделено от Радост: Университетът Вагенинген – холандският „Станфорд“ в областта на храните

Споделено от Радост: Университетът Вагенинген – холандският „Станфорд“ в областта на храните

Интересът към холандските университети нараства

 

1024px-WUR_forum_building

 

Бъдещето е в храната!

 

Напоследък се появиха все повече причини, даващи ми стимул да се съсредоточа над тази статия. Ето какво ме подтикна да я напиша:

 

- децата не знаят какво да учат;

- интересът към холандските университети нараства;

- не са чували за университета Вагенинген, защото доскоро той не предлагаше специалности, изучавани на английски;

- моята прогноза: Бъдещето е в храната!

 

Все по-често срещам въпроса:

 

„Какво ще ме посъветвате да уча?“.

 

Научена съм, че това е личен избор, но за да го направи човек, трябва да знае и какви са възможните опции. Има скрити професии, които ние не виждаме в ежедневието си и така дори не се сещаме, че съществуват и каква важна част заемат. Например хората, работещи за бъдещето на храната, а без храна и здраве не можем. Да, има хора, които работят над бъдещето на храните, което става важен проблем на планетата, на която населението се увеличава, а в същото време унищожаваме природата си. Наскоро бях свидетел на разговор между двама чуждестранни професори и помня как обсъждаха, че единствените проекти, финансирани от тяхното правителство, са свързани с храните.

 

Всички си мислим, че храните са просто рецепти за готвене или как може баба да го е отглеждала. Всъщност нещата в наше време са по-комплексни. За всеки продукт е необходимо учен да определи как може да се съхранява, как се извличат безвредни естествени консерванти. А дори как един продукт да се задържи твърд или мек или на пяна.

 

Университетът Вагенинген – холандският еквивалент на „Станфорд“ в областта на храните

 

В рубриката „Споделено от Радост“ често споделям своя опит, наблюдения и възгледи за ценни моменти в образованието. От доста време наблюдавам развитието на един холандски университет и точно в тази статия ще ви го представя. Става дума за Университета Вагенинген.

 

1024px-Wageningen_University_Campus_Panorama

 

Ето как престижният National Geographic го описва:

 

Wageningen University & Research (WUR) е разположен на 50 мили от Амстердам. Приема се като
като най-голямата световна научноизследователска институция в селското стопанство. Вагенинген заема ключово място в „Хранителната долина“ („Food Valley“), в която има много стартъпи в земеделските технологии и експериментални ферми. Наименованието „Хранителна долина“ е търсена асоциация със Силициевата долина в Калифорния, където университетът Станфорд играе важна роля при сливането на академичност и предприемачество.

 

https://www.nationalgeographic.com/magazine/2017/09/holland-agriculture-sustainable-farming/

 

World Soil Museum

World Soil Museum

 

Всъщност статията описва как миниатюрна Холандия храни света, защото е втора по износ на селскостопанска продукция.

 

1024px-Lumen_Building_Greenhouse

 

Холандската „Хранителна долина“

 

Много е точен паралелът между „Силициевата долина“ (у нас се среща и под името „Силиконова долина“) и „Хранителната долина“. Както в Калифорния се съсредоточават върху технологичните компании, така и във Вагенинген го правят гиганти от хранителната промишленост. Неслучайно и международната корпорация Unilever мести лабораторията си на територията на Вагенинген.

 

Централен офис на Unilever в Ротердам By Marcel Douwe Dekker (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Централен офис на Unilever в Ротердам
By Marcel Douwe Dekker (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Тази корпорация е слабо позната в България, но оборотът й е колкото половината БВП на страната ни. У нас техни продукти са Калиакра, Кнор, Ескимо.

 

Брекзит доведе до все повече специалности на английски в холандските университети

 

Може би ще кажете:

 

„Защо не съм чувал тогава за този университет?“.

 

Истината е, че доскоро не предлагаха много специалности на английски език. Когато дъщеря ми ги проучваше преди 5-6 години, не откри нищо на английски за бакалавър. Имаха само за магистратури и докторанти. Но покрай предстоящия Брекзит, все повече холандски университети увеличават броя на специалностите си на английски език.

 

А и в самата Холандия Университетът Вагенинген за пета година е номер едно като избор на студентите, според сайта за проучвания Keuzegids.

 

Вагенинген заема първо място и в класацията на US News за топ университети в селскостопанските науки.

 

А ако посетите града, ще забележите тази табела, с която ви посрещат:

 

Вагенинген, градът на природните науки.*

 

 

*“Wageningen, City of Life Sciences“

 

За Радост

Автор в рубриката "Споделено от Радост". Споделя с читателите на "Данибон" своя информация, опит и впечатления за Американския колеж в София и за кандидатстването в чужди университети. Вярва в доброто и смята, че хората трябва да споделят ценната информация, която знаят, за да са полезни на другите.