Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Защо американците избират частни училища?

Защо американците избират частни училища?

Какви са таксите в американските частни училища?

Lawrenceville School

 

Американците избират частни училища за децата си основно по 3 причини, сочи журналистическо проучване на The Week. Причините са: академични, т.е. търси се по-високо ниво на обучение, географски – когато нивото на държавните училища в района е лошо и трета причина – когато става дума за деца със специални нужди. Според статистиката, 10 % от американските деца посещават частни училища, а 80% от тях са в религиозни, които са значително по-евтини.

 

Таксите в по-обикновените частните (нерелигиозни) начални училища в САЩ е 15 945 долара годишно, а за средните училища – 27 302 долара годишно, но в по-престижните (виж по-долу) – достигат до размера на таксите за обучение в колежите от „Бръшляновата лига“ – над 40 000 долара.

 

Религиозните частни училища са доста по-евтини и затова са предпочитани от повечето американци.

 

В католическите основни училища таксата е средно 4944 долара годишно за начално училище и 7826 долара за средно образование. В други религиозни училища се плаща средно по 6576 долара на година за основно и 10 493 за средно образование.

Кой избира частно училище в Америка и защо?

Само 10% от учениците в САЩ посещават частни училища. По-голямата част от учениците от частните училища (80 %) посещават религиозни училища.

 

Според Съвета за американско частно образование, има редица причини родителите да избират частните училища.

 

Най-често това е заради високите академични постижения. Националният център за образователна статистика е установил, че ученици от частните училища в 4, 8 и 12 клас имат доста по-високи оценки от средните за страната по четене, математика, наука и писане. Важни причини са и по-безопасна среда, високото ниво на удовлетвореност в отношенията родители-учители, фокуса върху ценностите.

 

Ето какво споделят родители, които са избрали частни училища за децата си:

Академични причини:

Още преди да започне училище синът на Лора Дийн вече чете книги. Четири години е бил в частна детска градина.

 

„Ние осъзнахме, че не може да върви назад, а това щеше да се случи, ако бяхме избрали държавно училище, тъй като той вече знаеше буквите от детската градина и спокойно четеше книги“, разказва майката.

 

Въпреки че семейството живее в район в Калифорния, където държавните училища са с много висок рейтинг, родителите смятат, че в държавно основно и средно образование учителите не са така добре подготвени да се справят с напреднали ученици, както е в частната система. В държавните училища винаги се преподава за деца със средни възможности. Напредналите не получават всичко, което трябва, за да продължат да се развиват.

 

От гледна точка на академичност в частните училище децата учат най-малко една степен или степен и половина повече от тези в държавните училища.

 

Семейството има две деца – на 8 и 9 години. Доволни са от избора си на частно училище, в което, според тях, се развиват много силно. За тях качеството на образованието в частното училище си струва всяко пени.

 

Дават 40 000 долара годишно за такси за двете деца.

Географски причини:

В САЩ има държавни училища с добро ниво на обучение, но не е така във всички райони. По тази причина много семейства предпочитат да изпратят децата си в частни училища.

 

Например, нерелигиозно семейство от Бронкс в Ню Йорк избира католическо училище, което се ръководи от монахините. За 6-годишната им дъщеря отиват 5000 долара годишно за таксите й в частното училище.

 

Това, което ги грабва, не е само ученето, а и ценностите, които се преподават, поведенческия модел, който вижда, а така също и социалните умения, които са залегнали в обучението. В училището децата се обучават на доброта, милосърдие, да помагат на родителите си у дома. „Това е една прекрасна смесица от традиционни и модерни стилове на обучение, а най-хубавото е, че се възпитава чувството за общност“, споделя майката.

 

Майка от Вашингтон изпраща 6-годишния си син в частно училище с такса 30 000 долара на година.

 

„Избрахме частно училище, защото нашето държавно училище в района е под всякаква критика във всяко отношение“, казва тя.

 

Размерът на класовете в частните училища е малък – 13 деца с двама учителя. Има богата програма и много дейности, например, танци, музика, изобразително изкуство, испански, лека атлетика, плуване и шах. Майката споделя, че синът й се развива в различни области.

 

„Той учи толкова много“, казва тя. „Мисля, че намерихме най-доброто училище и не може да не сме щастливи.“

Деца със специални нужди:

Във втори клас на детето на канадско семейство е поставена диагноза  синдром на Аспергер („синдром на малкия професор“). Учителят в държавното училище ги посъветва, ако могат да си позволят частно училище, да преместят малкия, защото така ще се чувства по-добре и преподавателите биха обърнали повече внимание на силните и слабите му страни.

 

Семейството избира частно училище с 20 деца и с двама преподаватели в клас. Акцентира се на изграждането на общността между учениците и в същото време на запазване на тяхната индивидуалност и независимост.

 

Таксата е над 30 000 долара на година.

 

И още по темата:

 

Кои са най-скъпите частни училища в Америка?

Едни от най-скъпите частни училища в света са в САЩ.

 

Middlesex School – намира се на 20 мили от Бостън. Има 375 ученика от 18 държави. Това е едно от най-престижните частни училища. Класовете са от по 12 ученика. Има възможност за пансион и за дневно училище. Таксите са различни. За училище и пансион са 50 320 долара годишно, а за дневния вариант – 40 260 долара годишно. 28 % от учениците получават финансова помощ. Бюджетът за финансова помощ е 4,1 милиона долара. Средният резултат от SAT на випуск 2012 г. е 2080 т.

 

Lawrence Academy (Масачузетс) – това е 10-то най-старо пансионно училище в САЩ. Има уникална програма в основата, на която е разбирането „обучение чрез преживяване“, т.е. „потапяне“ в различни сфери – изкуство, приключения, услуги в полза на обществото. Например, проучване на екологията на Коста Рика и разбира се – проектът се осъществява на място. В училището учат 400 деца от 24 държави. Половината са на пансион. Таксите са – за пансион: 49 900 долара, за дневно обучение – 39 900 долара.

 

Lawrenceville School в Ню Джърси – има 809 ученика. Това е едно от училищата на висшата „Preppy“ прослойка в САЩ. Сред възпитаниците му има и държавни глави, нобелови лауреати, учени, известни бизнесмени, политици. Тук е учил и издателят на Forbes – Малкълм Форбс (Форбс е основан от баща му).

 

Riverdale Country School в Бронкс, Ню Йорк – едно от най-престижните частни училища в САЩ. Има два кампуса, разположени на 27 акра. Има 18 силни отбора в различни спортове. И в това училище има изключително бележити възпитаници.

 

 

източник: http://theweek.com/, Wikipedia, сайтовете на училищата

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.