Рубрики
Начало » Образование » Справочник » Дигитално образование » „Българският XX век в изкуствата и културата“ – безплатна книга от БАН

„Българският XX век в изкуствата и културата“ – безплатна книга от БАН

Историческа разходка с БАН

 

1-Korica-BG-XX-BG.Final_

 

Заради удължаването на извънредното положение до 13 май, от Института за изследване на изкуствата към БАН канят всички на вълнуваща разходка в миналия век.

Kнигата „Българският XX век в изкуствата и културата“ е достъпна ТУК

Тя предлага едно интересно историческо пътешествие из българското изкуство от миналия век, а всеки може да я изтегли напълно безплатно, както на български, така и на английски език.

 

Книгата описва процесите на модернизация на българската култура и съдържа редица доказателства, че родните творци често са били в крак с всички европейски световни тенденции, а понякога дори са били и една крачка пред тях.

 

Изданието е богато илюстрирано и съдържа много ценна информация за развитието на литературата, театъра, музиката, киното, визуалните изкуства и архитектурата. За почитателите на изкуството и културата, разлистването на тази книга може да се сравни виртуалните разходки на интернет страниците на някои от най-известните музеи в света.

 

Текстовете са структурирани в три части:

 

„Под знака на модерна Европа (1878 г.–1944 г.),

„Метаморфози на модерността“ (1945 г. –1989 г.),

„Предизвикателства по време на преход“ (1989 г. –2000г.).

Книгата е издадена през февруари тази година от Института за изследване на изкуствата към БАН в рамките на проект, финансиран от Фонд „Научни изследвания“, а автори са Ингеборг Братоева-Даракчиева, Ирина Генова, Клер Леви, Йоана Спасова-Дикова, Теодора Стоилова-Дончева, Стела Ташева и Елка Трайкова.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".

Leave a Reply

Your email address will not be published.Полетата са маркирани като задължителни *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>