Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Защо никой не трябва да си мисли, че е център на Вселената

Защо никой не трябва да си мисли, че е център на Вселената

 

zemyata

 

Попаднах на страхотно видео, което е информативно, красиво, но и много полезно. Кара те да се замислиш колко е огромна вселената и къде е твоето място в нея.

 

Показва размерите на Луната, после на планетите, акцентира на Земята и изписва: „Тук си ти“, след това показва нашето слънце и преминава към Сириус, Полукс, Арктур, Алдебаран, Ригел, Pistol Star, Антарес, Мю Цефей, VY Canis Majoris.

VY Canis Majoris е най-голяма известна до момента звезда. Тя е хипергигант. По изчисления, големината на звездата възлиза на приблизително 1800 – 2100 слънчеви радиуса, или 2 923 200 000 км. Aко бъде поставена в центъра на слънчевата ни система, би заела пространството отвъд орбитата на Сатурн (Уикипедия). Как човек може да си представи тази големина?
Ако пътен самолет лети с 900 км/ч около повърхността на звездата, ще са му необходими 1100 години, за да я обиколи веднъж.
А всичко това е една малка точица в нашата галактика, където има няколко стотин милиарда звезди.

„И ти не си центърът на Вселената!“

Така завършва филмчето.

За мен това клипче е и прекрасно видео-есе на тема:

„Защо никой не трябва да си мисли, че е центърът на Вселената?“.
Дадени са страхотни информативни примери, които водят към важния акцент в края.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.