Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » Как се развиват бившите възпитаници на Американския колеж?

Как се развиват бившите възпитаници на Американския колеж?

Kакви съвети дават за образованието в престижни университети?

acs sresta

Как се чувствах с 13 изключително умни млади българи в една зала?

Моите впечатления от срещата в Американския колеж (8.1.2015)

Как ли ще се чувствате, ако попаднете в зала с 13 изключително умни млади българи с много успехи зад гърба си, които в момента учат в едни от най-престижните университети по света? Най-вероятно както аз се чувствах вчера по време и особено след срещата с бивши възпитаници на Американския колеж, които разказваха на настоящите колежани за своите университети и им даваха съвети.

Може би все още темата за самото кандидатстване ми е леко далечна и затова по-скоро се радвах, че виждам тези българчета, за чиито успехи съм писала доста през годините. Следях емоциите им, изказа, присъствието им и много ме впечатли желанието им да споделят и да помогнат с насоки на по-малките, на които сега им предстои кандидатстване.

В залата бяха възпитаници на Колежа, които сега учат в Харвард, Йейл, Принстън, Браун, Кембридж, Сейнт Андрюс, Единбург и др. Успях да запиша видео с началното представяне на участниците. Представиха се по малки имена и къде са студенти в момента.

Феновете на математиката ще разпознаят Кубрат Данаилов, който е български медалист по математика от международни състезания и участник в националния отбор на България, едно от „Успелите деца на България“ (инициатива на Фондация „Димитър Бербатов“), а сега учи в Принстън. Името на Кубрат Данаилов наистина винаги буди възхищение сред по-малките и сред родителите. Горещо ви препоръчвам да прочетете статии за него, които са излизали в българските медии, защото ще видите как разсъждава един млад българин, който има и доста успехи и като ученик, и като студент. Чест въпрос, който съм чувала от родителите, е – какво става със златните деца на България, когато отидат да учат в чужбина. Как се развиват? Мисля, че това, което ще прочетете за Кубрат, ще ви е много полезно като ориентир. Ще се почувствате горди. След срещата вчера обсъждах с родители и познати впечатленията си от участниците и ето още какво научих за Кубрат: „докато беше в колежа, от 8 до 12 клас, не минаваше общоучилищна среща, на която да не се спомене името му във връзка с поредна награда – по математика или по творческо писане.“ И вчера ми беше много приятно да го слушам как дава изключително ценни съвети за кандидатстването и за университетите.

Още един математик разпознах сред участниците. Това е Ричард Михайлов. Той също беше състезател по математика, а така също и сред „Успелите деца на България“. Познати ми припомниха, че през 2014, при дипломирането на випуска му, е взел академичната награда на Катедрата по математика и информатика и наградата на Катедрата по спорт, както и специалната награда „Флойд Бляк“ за трудолюбие, честност, уважение, отговорност и любов към учението. В момента учи „Инженерни науки“ в Кембридж. Включваше се по-рядко в разговорите вчера, но винаги с много точни мнения, които не само се запомнят, но и развеселяват. Спокойно заяви, че не е сложно да се учи „Инженерни науки“ дори и в Кембридж.

Феновете на физиката ще разпознаят Виктор Кузманов, национален състезател по физика, бронзов медалист от 45-та Международна олимпиада по физика в Казахстан. А така също има и отличия от Колежа. Миналата година е станал носител на наградата на Катедрата по природни науки. Бил е и вицепрезидент на Ученическия съвет в Американския колеж (2012/2013). Сега е първокурсник в Кембридж. Изключително чаровно и усмихнато момче, което грабва с изказванията си и със самото си присъствие, поведение. Сподели свои впечатления от Кембридж, разказа забавни случки и обясни дори за домашните.

 

acs sresta 2 (1)

Още един млад българин, който е печелил слава за България и то в различни сфери – Георги Думанов. Миналата година спечелиха състезание по дебати заедно с Катрин Крем (също възпитаничка на Американския колеж, известна наша състезателка по математика, а сега учи в Станфорд). Също така Георги Думанов е и състезател по таекуондо. В Американския колеж е известен и с участията си в представленията на клуба по „БГ драма“. В момента учи в Йейл.

Срещата беше водена от Свет Костов – президент на Ученическия съвет в Американския колеж през 2012/2013 година (вицепрезидент тогава е Виктор Кузманов). По спомени на родители – първи е осъществил контакт с фондация „Заедно в час“. Той е носител на редица награди от състезания по дебати в България и чужбина. При дипломирането си получава наградата „Ъруин Т. Сандърс“ за служба в полза на обществото. В момента учи в университета от „Бръшляновата лига“ – Браун.

Ако имате повече информация и за другите бивши колежани, които участваха, ще се радвам да ми пишете на danybon.pr@gmail.com, за да включа повече данни и за тях, защото ще е изключително полезно за по-малките като модели за подражание.

А сега ви представям видoето, което направих (снимах с таблет, моля за извинение за качеството):

 

На срещата имаше много полезни съвети, които всички участниците искаха да дадат на колежаните. Обясниха колко са важни есето и препоръките, как става представянето на дадена кандидатура.

Акцентираха какво е специфично за образованието в конкретната държава.

Ето няколко съвета, които записах:

 

– „Бъдете максимално честни, когато кандидатствате в чужди университети!“

– В есетата и във всички документи, които се подават при кандидатстване, задължително всичко трябва да е напълно честно.

- В Кембридж и Оксфорд има интервюта и винаги могат да ви питат за нещо, което им е направило впечатление и е добре да сте максимално точни и честни.
- Вашият път в гимназията показва какъв сте.
- Университетите правят много профили.
- В есето трябва да сте интересен.
- Трябва предварително да сте наясно в какъв университет искат да учите – малък или голям. Има огромни разлики.
- Трябва да сте предварително наясно и в какъв град отивате да учите. София е голям град, столица. Не на всеки би му харесало да живее няколко години в много малко, тихо градче например.
- Много неща, които сте научили в гимназията, ще са ви полезни после.
- Относно финансите – много внимателно проверявайте всичко на сайтовете на университетите. Често има стипендии, финансова помощ и други важни информации и условия. Един университет може да изглежда скъп, а със стипендия или финансова помощ да се окаже по-евтин от другите.

– В Шотландия през първата година се учат по-общи неща и ако някой все още не наясно каква специалност иска да учи, може да се ориентира към шотландските университети, защото после е по-лесно прехвърлянето в друга специалност.

– В Оксфорд и Кембридж не се разрешава на студентите да работят.

– Ако са в други британски университети, по-добре да си намерят работа в тях, а не да се захващат с каква да е работа отвън.

acs sresta 4 (1)

– Първата година в университет е обикновено доста лесна. През третата става доста трудно.

– „Следването е по-леко отколкото ученето в Американския колеж“.

„По-скоро добре са натренирани да учат в Колежа и след това им е лесно“, коментираха по-късно мои познати, родители на бивши и настоящи колежани.

Срещата беше организирана от Офиса на академичните съветници в Американския колеж. Тя е традиционна. Обикновено всяка година се провежда през януари, когато много бивши колежани са във ваканция и могат да се включат, за да разкажат за своите университети. За много ученици от Колежа тези срещи са били важни за избора на университет, защото научават всичко от „първа ръка“.

Благодаря на всички, които ми съдействаха с намиране на повече информация и с разкази за тези успели млади българи! Убедена съм, че техните успехи и визия за живота ще са изключително полезни за по-малките. Чудесни примери са за подражание и вдъхновение!

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.