Рубрики
Начало » Образование » Училища » Класове » Диян Стаматов: Провеждането на изпитите в 4, 7 и 10 клас е добре да бъде през последната учебна седмица

Диян Стаматов: Провеждането на изпитите в 4, 7 и 10 клас е добре да бъде през последната учебна седмица

 

119 SOU 2

 

Провеждането на изпитите в 4, 7 и 10 клас е добре да бъде през последната учебна седмица в съответния образователен етап“, препоръчва директорът на 119 СУ в София Диян Стаматов, който е и бивш заместник министър на образованието.

 

Известният директор смята също, че „е излишно да има размяна на учители между училищата при определяне на квестори“. Точно срещу „вътрешни квестори“ обаче не са съгласни други училища, защото има опасения, че ще има притеснителни практики на някои места, за каквито нарушения МОН съобщи при НВО в 4 клас тази година.

 

Стаматов също заявява, чеИзползването на видео-наблюдението придоби полицейски характер“ и предлага да има само за матурите в 12 клас.

 

Диян Стаматов оформи няколко извода след вчерашните национални външни оценявания по български език и литература в 7 и 10 клас, които помести в профила си във Фейсбук. Подчертава, че изказаната позиция е лична.

Диян Стаматов:

Няколко извода от провежданите изпити в системата на средното образование:

По съдържанието:

– Текстът по български език да бъде съвременен, (не само от днешен автор) близък до днешните ученици. Без архаични думи. Изцяло практичен.

Текст, който да показва времето ни. (Най-лесно е да бъде конкретно поставена задача на авторите и те да подготвят тескт)

По организацията:

– Изпитите да бъдат така организирани, че да носят радост, а не стрес за всички-ученици, родители, учители! Провеждането им по време е добре да бъде през последната учебна седмица за етапа (4,7,10 клас).

– Крайно време е да съответстват на целта, за която са предназначени изпитите – да измерят нивото на подготовка на знания, но и да бъде направена сериозна редакция на учебното съдържание при необходимост!

– Време е практичността в изпитите да бъде ясна, видима и измерима. За да се спре с учене заради самите изпити;

– Обмисляне на сериозно намаляване на административната тежест при провеждане на изпитите.

- Според мен е излишно размяна на учители между училищата при определяне на квестори – това не води до обективност, а до излишно напрежение;

- Използването на видео-наблюдението придоби полицейски характер, вместо да е с чисто превантивна стойност. Добре е да се минимизира само при провеждане на ДЗИ, а не да се разраства повсеместно.

– Изключително огромното количеството от протоколи излишно усложнява цялата организация.

Конкретно предложение – спешно създаване на работни групи от учители, заместник-директори и директори, за предлагане на адекватна алтернатива.

(изцяло лично мнение)!!!“

 

Публикацията на Диян Стаматов е харесана над 700 пъти и споделена 67 пъти.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".