Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Колежански филм ни показва живота в Бристолския университет

Колежански филм ни показва живота в Бристолския университет

 

"Starter for 10"

„Starter for 10″

 

Ако обичате колежански филми и ви вълнува живота в престижни университети, филмът „Starter for 10″ („Право в 10-ката“) със сигурност ще ви допадне. Действието се развива през 1985 г., а филмът излиза през 2006 г.

 

Във филма се разказва за момче на име Брайън. То е от работническо семейство от малко градче. Успява да влезе студент в Бристолския университет благодарение на своя ум и знания. От малък е запален по телевизионни викторини. В университета става част от отбора, който ще участва в телевизионното шоу University Challenge. Брайън се влюбва в красивата си съотборничка Алис, която е от богато семейство. В същото време не успява веднага да усети истинското приятелство на вечната бунтовничка и участничка в протести Ребека.

 

Филмът ни въвежда в живота на студентите, в техните общежития, в техните библиотеки и учебни зали (някои сцени са снимани в University College London). Показва ни купоните и забавленията им. Ставаме свидетели на любовните им и емоционални преживявания. Виждаме и борбата за влизане в елитно учебно заведение, докосваме се до богатото семейство на Алис и до работническото на Брайън. Разбираме колко е важна за англосаксонския свят академичната честност.

 

 

Музиката във филма е изключително добре подбрана и в никакъв случай не е само фон на действията, а е важен елемент, който носи допълнителни послания и бекграунд.

 

Интересното е, че двете главни героини красавицата Алис (Алис Ив) и еврейката Ребека (Ребека Хол) са възпитанички на двата най-престижни британски университета. Алис Ив е учила в Оксфорд, а Ребека Хол – в Кеймбридж. Ребека Хол е добре позната от филма на Уди Алън – „Вики, Кристина, Барселона“. Там е в ролята на Вики.

 

Филмът „Starter for 10″ ще се хареса на читателите на „Данибон“, тъй като показва живота в престижен университет, а също така има и интересни интелектуални предизвикателства – въпросите от телевизионната викторина. Съпроводен е с хубава музика, участват чаровни и добри актьори, а изпълнението им е много умело. Филмът остава приятно настроение, но в същото време те кара да се замислиш по много въпроси. Оценката му в IMDb е 6,7.

 

Бристолският университет води началото си от 1595 г., когато се открива Merchant Venturers Navigation School. През 1876 г. вече е University College Bristol, а през 1909 г. получава кралска университетска харта. Той спада към т.н. „Red brick universities“ – „университети с червени тухли“. Това са престижни висши учебни заведения, разположени в промишлени градове. Първоначално наименованието е било с негативна украска, тъй като са били нови университети (възникват около средата на 19 век) в по-работнически райони в сравнение със старите и достолетни британски университети от ранга на Кейбридж и Оксфорд. Тези учебни заведения обаче бързо се развиват и понятието „red brick“ вече е символ на уважавана институция. Бристолският университет е на 44 място в света според  QS World University Rankings 2018 и е в топ 10 на британските университети според много класации (QS, THE and ARWU). Той е в елитната университетска група Russell Group.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".