Рубрики
Начало » Образование » Ще се удължи ли грипната ваканция на учениците?

Ще се удължи ли грипната ваканция на учениците?

обн. 11.3.2020 – 12,42 ч.

 

mon danybon 4

 

11.3.2020

 

11,44 ч. – Мерките са разделени за областите с коронавирус и без коронавирус.

В областите без коронавирус учебните занятия ще са при засилени дезинфекционни мерки.

В областите с коронавирус – няма да се спират учебните занятия. При констатирани случаи в даденото заведение, се преустановяват занятията за 14-дневен срок.

Подробности четете тук.

 

12,00 ч. Грипната ваканция в София е удължена до 15 март

 

 

9,50 ч. От „Спаси София“ искат отмяна на учебните занятия през следващите две седмици, както това се случи в съседните държави. Училищата в Гърция и Румъния са затворени от днес.

 

 

9,30 ч.

Вероятно грипната ваканция в София ще се удължи до 15 март, каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Очаква се решението на Националния щаб.

 

 

1,30 ч.

Бившият заместник министър на образованието и един от най-известните училищни директори в столицата Диян Стаматов предлага да се удължи грипната ваканция на учениците. Трябва да се мисли и за здравето на учителите. Предложението дойде малко след като стана ясно, че има два случая на коронавирус в София.

 

10.3.2020

 

Грипната ваканция на учениците в София не е изключено да се удължи до петък, 13 март, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев в студиото на „Здравей, България“ на Нова телевизия. Общата ваканция обаче за цялата страна няма да се удължава.

 

„Ден за ден се решава. Не е изключено ваканцията за София да се удължи до петък. Общата ваканция обаче отпада”, каза Красимир Вълчев.

 

Всяка област и община ще решава дали да удължи грипната ваканция в зависимост от заболяемостта там. В Пловдив и във Велико Търново това вече беше направено.

 

Министърът на образованието отбеляза още, че на този етап не е на дневен ред да се съкращава пролетната ваканция за сметка на двете грипни ваканции. Все още се мисли по-скоро за преструктуриране на материала. Обикновено това е за сметка на упражненията, които са заложени в програма.

 

Не се предвижда удължаване на учебната година или промяна на датите на матурите. Ако има промяна при изпитите, тя ще бъде в отпадане на материал от последните теми в учебния материал.

 

Възможно е да отпаднат някои теми от външното оценяване след 4-ти, 7-и и 10-и клас. Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова пред бТВ. За държавните зрелостни изпити това притеснение отпада.

 

„Отложени са олимпиадите и състезанията“, припомни Таня Михайлова. Имаме възможност да се проведат на един по-късен етап. Част от олимпиадите се използват като вход към висшите училища.

 

На този етап системата има резерв да компенсира дните от грипната ваканция, увери Таня Михайлова.

 

Днес ще се обсъди вариант и за електронно обучение на учениците, ако възникне такава необходимост в страната заради коронавируса. До края на седмицата ще има яснота как ще се действа при евентуална такава ситуация, каза министър Вълчев.

 

Цялото интервю можете да видите тук.

Интервюто на заместник министъра на образованието през бТВ – тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".