Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » 22 съвета от Стивън Кинг как се става добър писател

22 съвета от Стивън Кинг как се става добър писател

 

stephen king pisane

 

„Измисли собствена история, Стиви.“

 

Това е един от най-ценните съвети, които е чул Стивън Кинг още, когато е бил едва на 6-7 години и правел първите си опити да пише.

Дала му го е майка му. Бил е болен и след като изчел доста комикси, решил и той да пропише, макар и още да е бъркал правописа на доста думи, а на други да не е знаел значението.

 

Мотото, което Стивън Кинг следва цял живот, е:

 

„Чети много, пиши много!“

 

Това е и основният му съвет към всеки начинаещ в писането.

 

В книгата си „On Writing“ („За писането“) Стивън Кинг, един от най-известните писатели на нашето съвремие, споделя още много ценни съвети, отправени към всички, които искат да станат писатели или поне да пишат добре.

 

Няколко интересни акцента за стила му на работа, които ми допаднаха (За писането: Мемоари на занаята):

 

Какво е най-важното нещо, което трябва да се прави, ако някой иска да стане писател?

„Ако искате да станете писател, преди всичко трябва да правите две неща: да четете много и да пишете много. Няма начин да ги заобиколите, поне аз не знам такъв. Няма преки пътища.“

 

Какво е важно, за да започне човек да пише?

„Първо: за да пишеш добре, трябва да владееш основите (словесно богатство, граматика, стилистика) и да снабдиш третото ниво на сандъчето си с правилните инструменти. Второ: лошият писател не може да се превърне в талантлив, нито добрият — във велик, но с упорита работа, всеотдайност и навременна помощ е напълно възможно от талантливия писател да излезе добър.“

 

Какво може да се постигне с талант?

„Талантът обезсмисля идеята за упражненията. Откриеш ли нещо, в което особено те бива, го правиш (независимо какво е то), докато пръстите ти се разкървавят или очите ти изтекат. Дори никой да не те слуша (или чете, или гледа), всеки опит се превръща в бравурно изпълнение, защото ти като творец си щастлив. Може би дори екзалтиран. Това важи както за четенето и писането, така и за свиренето на инструмент, за бейзбола или за бягането на 400 метра. Препоръчваната от мен напрегната програма за четене и писане (четири до шест часа дневно) изобщо няма да ви натежи, ако работата ви носи радост и притежавате известен талант.“

 

Какъв е дневният режим на Стивън Кинг?

 

„Графикът ми е сравнително ясно очертан. Сутрините са посветени на новото, на същинската работа. Следобед подремвам и отговарям на писма. Вечерите са запазени за четене, за семейството, за мачовете на „Ред Сокс“ по телевизията и за дообработки, които не търпят отлагане. В основни линии сутринта е времето ми за писане.“

 

Колко пише на ден?

 

„Аз отхвърлям по десет страници на ден, което прави около 2 000 думи. За три месеца това са 180 000 думи.“

 

Какви са изискванията за писане?

 

„Докато можете да четете почти навсякъде, то не ви препоръчвам да пишете в обществени библиотеки, жилища под наем или градински пейки, освен в краен случай. Наистина, Труман Капоти твърди, че писал най-хубавите си творби в мотелски стаи, но той е изключение. Повечето работят най-добре у дома.“

 

Какво друго е важно?

 

„По възможност в работната ви стая не бива да има телефон, телевизор или видеоигра, които да ви разсейват. Ако имате прозорец, дръпнете завесите или спуснете щорите, освен ако не гледа към калкан. За всеки автор — но особено за начинаещия — е позволено да елиминира всичко, което би могло да отклони вниманието му.“

 

king pisane

 

22 съвета от Стивън Кинг

 

1. Спрете да гледате телевизия! Вместо това четете много.

2. Подгответе се за повече провали и критика отколкото си мислите, че можете да поемете!

3. Не си губете времето, за да се опитвате да угодите на хората!

4. Пишете предимно за себе си! Пишете, защото това ви носи щастие и удовлетворение. 

5. Трябва да се справите с писането и на неща, за които трудно се пише.

6. Когато пишете, „изключете се“ от света! Писането трябва да е нещо, което е изключително интимно. Пишете на затворена врата.

7. Не бъдете претенциозни! Не „обличайте“ думите в нещо изискано, пишете това, което трябва да се напише. 

8. Избягвайте наречия и дълги параграфи! „Наречията не са ваши приятели.“; „Наречията са най-лошото след изрази като „той каза“ – „тя каза“.“; „Най-важното за параграфите е как изглеждат, а не толкова какво казват“.

9. Езикът не винаги трябва да „носи папионка и лачени обувки“, важното е да се разкаже добре историята.

10. Овладейте изкуството на описанието.

11. Не давайте твърде много предистория.

12. Разкажете точно какво правят хората – самите факти.

13. Поемете рискове! Не играйте на сигурно.

14. Не ви трябват стимуланти, за да пишете по-добре и да станете добър писател.

15. Не крадете нещо, което е написано или казано от друг.

16. Разберете, че писането е един вид телепатия.

17. Приемете вашето писане като нещо сериозно.

18. Пишете всеки ден.

19. Завършете първоначалния вариант на книгата си до 3 месеца.

20. Процесът на редакция трябва да е дълъг – около 6 седмици.

21. Трябва да имате смелост да режете. 

22. Останете си женен – това е важно условие, за да сте здрави и да имате по-добър живот. За Стивън Кинг успехът му се дължи на комбинацията от две неща – отлично физическо здраве и щастлив брак. 

 

И за да сме близки до рубриката „Есета“ – пробващите да пишат есета могат да се замислят върху някои от съветите, които според мен наистина са много работещи – да четат и да пишат много, да се „изключат“ от света, когато творят; да си намерят местенце, където им е най-уютно за писане; да редактират и да „режат“ излишните части. Най-ценната глава в книгата е „За писането“. Интересна е и последната глава, в която Кинг споделя кои книги харесва.

 

Топ 5 факта за Стивън Кинг в личен план

 

1. Стивън Кинг е един от най-известните и продавани автори в нашето съвремие.

2. В момента печели по 17 милиона долара на година от романите си.

3. Женен е за американската писателка Табита Кинг. Тя носи името на главната скитска богиня – богиня на огъня, домашното огнище, на рода и семейството.

4. Стивън и Табита Кинг имат три деца – Наоми Рейчъл, Джоузеф Хилсторм и Оуен Филип. Двамата им сина (Джо Хил и Оуен Кинг) също са писатели. Семейство Кинг имат и четири внучета.

5. Притежават също така и три къщи – в Бангор (щата Мейн), в Ловел (щата Мейн), а зимите прекарват в имението си на Мексиканския залив в Сарасота (Флорида).

 

 

източници: „On Writing“За писането: Мемоари на занаята, Business Insider, Wikipedia

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.