Рубрики
Начало » Образование » Училища » Класове » Стипендии за отличниците от матурите в 12 клас

Стипендии за отличниците от матурите в 12 клас

 

1 AEG Sofia 12

 

Зрелостниците с най-високи резултати от изпитите ще могат да получат допълнителна стипендия от 100 лева месечно, ако продължат образованието си в университет в професионални направления, които са важни за българската икономика – педагогически, физически, химически и инженерни науки, съобщиха от Министерството на образованието.

 

Право на тази стипендия ще имат студентите, които са сред първите 10% с най-високи оценки на Държавните зрелостни изпити (ДЗИ) по български език и литература (БЕЛ), а на втория ДЗИ имат резултат, равен или над средния за страната.

 

Същата стипендия могат да получат приетите в приоритетни направления във висшите училища, ако са имали равен или над средния за страната успех по БЕЛ и са сред първите 30% по резултат на втори ДЗИ по „Математика“, по „Физика и астрономия“ или по „Химия и опазване на околната среда“.

 

Зрелостниците с право да се възползват от тази стипендия ще получат съобщение, когато проверяват резултатите си от ДЗИ на zamaturite.bg

 

Допълнителната стипендия се отпуска за първи път от предстоящата учебна 2020/2021г.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".