Рубрики
Начало » Образование » Студенти от „Браун“ искат да се премахнат две статуи на римски императори „колонизатори“

Студенти от „Браун“ искат да се премахнат две статуи на римски императори „колонизатори“

Октавиан Август и Марк Аврелий са обявени за „колонизатори“ и поддръжници на белите

 

imageedit_12_4464535672

 

Студенти от престижния университет „Браун“ искат да се премахнат от кампуса две статуи на римските императори – Октавиан Август и Марк Аврелий. Обвиняват ги, че са привърженици на „колониализма“ и поддържат върховенството на белите.

 

Инициаторите са от групата „Деколонизация на Браун“. Университетът „Браун“ е част от престижната „Бръшлянова лига“. Групата лобира Студентският съвет на висшето училище също да ги подкрепят и да бъдат премахнати статуите на римските „колонизатори“.

 

Октавиан Август е наречен още: „икона на колониално и имперско господство“.

 

„Тези статуи не са паметници от Древен Рим, а демонстрират набор от ценности и политически позиции, които са споделяни в Браун, когато са поръчани за изработка“, аргументират се младите активисти.

 

Статуята на Октавиан Август е в кампуса от 1906 г., а на Марк Аврелий – от 1908 г.

 

Студентски лидер пита как ли влияят тези паметници върху цветнокожите студенти.

 

„За тези от нас, които идват от страни, които също са били колонизирани, статуите носят символиката на завоевание, която смятаме, че е несъвместима с продължаващата окупация на земята на коренното население в САЩ.“

 

За инициативата алармираха привърженици на римската история.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".