Рубрики
Начало » Гост блогър » Каква финансова подкрепа би могъл да очаква български студент в Холандия?

Каква финансова подкрепа би могъл да очаква български студент в Холандия?

За студентското финансиране в Нидерландия

 

eindhoven momiche kolelo gara

 

Каква финансова подкрепа би могло да очаква едно българче, звършило средно образование в България, желаещо да учи бакалавърска или магистърска степен в холандски университет?

Какво, колко и как подлежи на връщане?

Моделът на студентското финансиране в Нидерландия го разглеждам през нуждите на българче с диплом от МОН, което не е живяло в Холандия. 

 

Като гражданин на Европейския съюз първоначално има право само на заем за таксата за обучение. Това е около 167 евро/месечно.

 

За да може да кандидатства за този заем, трябва да се е записал като студент, да се е регистрирал в местна община, да е получил BSN (еквивалент на нашето ЕГН) и да е разкрил сметка в банка.

 

Държавата предоставя още форми на финансиране, за които обаче има допълнително изискване към гражданите на Европейския съюз:

 

– или да са живяли поне 5 години на територията на Нидерландия

– или студентът да работи 56 часа месечно.

 

Напълно постижимо е един студент да работи 15 часа седмично. Холандските деца работят от ранна възраст и държавата стимулира работодателите, наемащи младежи. След като може да представи документ, че е работил три месеца по минимум 56 часа месечно, студентът може да кандидатства за следните видове финансова помощ:

 

– субсидия (максимум около 380 евро)

– заем (около 480 евро)

– карта за транспорт

 

Държавата отпуск и помощ за здравната застраховка за студентите, отговарящи на горните условия.

 

Има опция и за помощ за наема, но не съм запозната при какви точно услови.

 

Субсидията

Това е помощ от държавата за семейства с по-нисък доход. На сайта на ДУО има калкулатор, чрез който може да се изчисли каква субсидия би могъл да получи студентът. Взима се под внимание доходът на родителите за две години назад, както и се попълват данни колко деца се издържат в това семейство.

 

Направих импровизирана проверка. Вписах примерни данни: годишен доход на семейството 35 000 евро и само едно дете (съответния студент). Според калкултора този студент би трябвало да има право на 355 евро месечна помощ.

 

Това е субсидия/помощ за социален доход. Ако студентът завърши обучението си в рамките на 10 години, тази помощ НЕ се връща!

 

Ако студентът започне да работи докато получава субсидията и получава над 15 000 евро годишен доход, да провери в ДУО дали трябва да прекрати получаването на тази помощ.

 

Ако доходът на семейството е висок и не позволява студентът да получи субсидия (като помощ), сумата може да бъде получена като заем.

Заем

 

Ако средствата на студента не му стигат, той може да изтегли заем. Размерът му зависи и от това дали получава субсидия или не.

 

Субсидия + заем = 860 евро.

 

Студент, който не получава субсидия за социален доход, може да изтегли цялата сума като заем (860 евро).

 

Студентите, които получават субсидия за социален доход, приспадат сумата, която получават и останалото могат да го теглят като заем.

 

Ето продължение на примера, който разгледах.

 

Отпускат се 355 евро (невъзвръщаеми, ако се завърши в срок от 10 години)

+ може да се изтегли и заем: още 505 евро

 

Карта за транспорт

Тя също остава безплатна, ако студентът завърши в рамките на 10 години.

 

Картата е за пътуване със сухопътния транспорт в Холандия, като студентът може да избира дали да му е валидна в делничен ден или през уикенда. Не може и двете. Трябва да избере, но може да си променя желанието.

 

Как и кога се връща заемът?

Заемът трябва да бъде върнат.

 

Студентските заеми през последните три години са с 0% лихва. Преди това лихвата беше 0,02%.

 

След дипломирането си студентът има две години, в които не е длъжен да започне да връща заема си. Това са две календарни гоини, считани от 1 януари след дипломирането.

 

Когато изтекат тези 2 години, правилата са следните:

 

– има неприкосновен минимум, който в момента за несемеен е една минимална заплата. Ако доходът надхвърля този неприкосновен минимум, само върху горницата се плаща 4%.

 

Неприкосновеният минимум се променя при промяна на броя на членовете на семейството.

 

Пример:

 

Ако заплатата е 3000 евро и минималната заплата е 1600 евро, тогава върху разликата се начисляват 4%. Следва да се плащат 56 евро месечно.

 

В месеците и годините, в които доходът е по-нисък от минималната заплата, не се плащат вноски по заема.

 

Това е в продължение на 35 години. След 35 години, независимо дали е върнат дългът, плащането на вноските се спира.

източници: https://duo.nl/particulier/studieschuld-terugbetalen/aflossen-vanuit-buitenland-of-antillen.jsp,  https://vssd.nl/informatie/studiefinanciering/nieuwe-stelsel/https://collegelife.co/nl/guides/student-finance-guide-funding-holland/

 

Радост е автор на рубриката „Споделено от Радост“ в сайта „Данибон“, в която дава полезна информация по образователни теми. Интересува се от темите за образованието и за образователните системи по света. От години живее в Холандия и владее холандски език.

За Радост

Автор в рубриката "Споделено от Радост". Споделя с читателите на "Данибон" своя информация, опит и впечатления за Американския колеж в София и за кандидатстването в чужди университети. Вярва в доброто и смята, че хората трябва да споделят ценната информация, която знаят, за да са полезни на другите.