Рубрики
Начало » Образование » Университети » Университети » TУ Делфт » Ценен съвет за наемане на студентско жилище в ТУ Делфт

Ценен съвет за наемане на студентско жилище в ТУ Делфт

 

tu delft put kum obstejitieto

 

След приема нa големия ни син Ники в Техническия университет в Делфт и плащането на таксата ежедневните ми тръпки вече бяха около настаняването. Първоначално мислехме за самостоятелен едностаен апартамент или студио, дори говорихме с брокер, но се оказа доста сложен вариант. Още от обявите се виждаха какви ли не ограничения – наемателят да не е студент, да е работещ, да е над 23 години. Много малко допускаха възможността за гарант от страна на родител и изискването беше доходът му да е поне 3,5 пъти. Вариантът със самостоятелно жилище временно остана на втори план. Решихме да видим какво ще се случи с агенцията по настанвяване на студенти от ТУ Делфт – DUWO. Трябваше да заплатим заедно с годишната такса за университета и 228 евро, за да ни търсят жилище.

 

Още 15 април, когато излязоха резултатите от класирането за ТУ Делфт, синът ни потвърди, че иска да учи там. Започнахме да очакваме финансовото писмо, което дойде едва в края на април и платихме веднага. Парите ни са пристигнали в началото на май.

 

DUWO си имат подход – „първи платили, първи с право за настаняване“. Все се надявах, че това правило няма как да важи за най-желаните им специалности – компютърната и авиационната, които са „numerus fixus“ (с ограничен прием и сложна изпитна процедура) и няма как да платим преди 15 април, когато става ясно класирането. Но се оказа, че наистина се спазва това правило. Когато платиш през април, имаш достъп до системата за наемане на студентски жилища през 24 седмица (в началото на юни), а платилите през май – през 25 седмица. Но понякога се случва с няколко дни да се прати по-рано мейл с паролите за достъп до системата. Така че младежите трябва да си следят много внимателно електронната поща, за да не се изпусне това писмо. Достъпът до системата се дава само за 14 дни от изпращането на мейла.

 

Следя с интерес дискусиите за ТУ Делфт в Reddit. От един месец темата за настаняването е най-гореща. Вчера видях ценен съвет за тези, които имат вече достъп за системата:

 

„Бързо вземате това, което е най-доброто от всичко, което ви се предлага“.

Всъщност това, което човек ще види при отварянето на системата при неговия достъп, е най-доброто за него. След това всичко ще става по-бедно откъм избор. Местата свършват много бързо, а желаещите за настаняване са много. Така че човек няма големи възможности за премисляне. Взема най-доброто, което му се предлага, защото след час-два (а може и по-рано) вече може да го няма. Малко ми прилича на онлайн пазаруването по време на големи разпродажби. Човек трябва да действа явно светкавично и да взема бързи решения.

 

Цените на студентските жилища в резиденциите към ТУ Делфт се движат между около 400 и 600+ евро на месец. Под 500 евро са тези, които имат споделена баня/тоалетна и кухня, а над 500 евро са тези, които са със самостоятелен санитарен възел. Студиата с кухня често са на същата цена, но сградите са от по-старите и доста по-далеч или пък се отдават само на магистри и докторанти.

 

Студенти, които пишат в Reddit, съветват да се избира и локацията. Препоръчват общежитията в кампуса или в близост кампуса и центъра. Най-неютни били районите на юг и изток от жп линията. Все пак уточняват, че не са опасни. Дори и през нощта можело да се кара колело там, но били по-депресивни. Когато ги разглеждах през Гугъл, видях, че има много високи панелни блокове и вероятно това е причината. В сравнение с централната част на Делфт – уникално красиво градче, разбираемо е защо не е така харесван така този район.

 

Когато резервирате през DUWO, трябва да сте подготвени да платите три наема (първият и последните два) и 150 евро административна такса. Не се плаща веднага при резервацията, а се споменава, че трябва да се получи договор и финансово писмо до 5 дни.

 

И нещо много важно за бъдещите кандидати – ако ТУ Делфт е вашият сигурен избор, бързо потвърждавайте, плащайте таксата си за обучение и за DUWO, за да имате изобщо възможност за студентско жилище. Особено ако се насочвате към специалности като компютърната и авиационната, които са с изпити и резултатите излизат в средата на април. През това време от другите специалности може отдавна да са платили и ще избират преди вас. Тази година видях съобщения в Reddit, че тези, които са платили след 17 май, изглежда нямат много голям шанс за настаняване. Подобни съобщения са получили младежи от университета. Дори поради недостиг на жилища можело да презапишат годината и да започнат през следващата.

 

Напливът от международни студенти към Холандия в момента е огромен. Холандските университети са с много сериозно обучение, известни са по света и все повече специалности се предлагат на английски. Около Брекзит и все по-малкото бройки за чужденци в топ американски университети, Холандия става много желана дестинация за тези, които искат обучението да им е качествено и на английски. Интересно е, че страната привлича все още най-много младежи от Германия и Италия. Поради големия наплив към холандските университети, има огромен недостиг на жилища. За Делфт виждам, че се стремят да разрешават проблема като постепенно превръщат административни сгради в студентски резиденции, но  това няма как да стане много бързо и отново предлагането е много по-малко в сравнение с приетите студенти.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".