Рубрики
Начало » Образование » Таксите в английските университети може да се увеличат през следващата учебна година

Таксите в английските университети може да се увеличат през следващата учебна година

 

london-1636784_640

 

Горният лимит на таксите в английските университети ще се увеличи от есента на 2017 година от 9000 паунда на 9250 паунда, съобщава сайтът topuniversities.com, позовавайки се на документ, качен на сайта на правителството на 15 декември 2016 година. До увеличението могат да прибегнат само университети, които отговарят на строги стандарти за качество, обясняват образователните власти, но според ББС почти всички университети ще увеличат таксите.

 

Кого ще засегне увеличението на таксите?

Новите такси трябва да се плащат от местните студенти и от тези от Европейския съюз, които са в бакалаварски програми в английски университети. Студентите от ЕС, които започнат да учат в английски университети през 2017/2018, ще бъдат при същите условия като своите английски връстници въпреки референдума в подкрепа на Брекзит. Международните студенти (извън ЕС) плащат по-високи такси, които се определят от университетите.

 

През 2012 година таксите в британските университети скочиха почти три пъти – от около 3375 паунда на 9000 паунда за европейски и британски студенти. Таксите за студенти извън Европейския съюз са много по-големи – между 16 000 и 32 000 паунда.

Какъв сигнал дава това леко увеличение?

 

След като през 2012 година таксата за английските университети беше увеличена в продължение на няколко години тя не беше променяна, пише сайтът topuniversities.com. Намерението на британското правителство е вече таксата да бъде увеличавана всяка година спрямо инфлацията.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".